|

Büyük gözaltı

Pakistan'da Devlet Başkanı Müşerref'in olağanüstü hal ilan etmesinin ardından muhaliflere baskılar arttı. Basının susturulduğu ülkede, önde gelen muhalifler de dahil son 24 saat içinde bin 600 kişi gözaltına alındı

İslamabad
00:00 - 5/11/2007 Pazartesi
Güncelleme: 00:38 - 5/11/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Büyük gözaltı
Büyük gözaltı

Pakistan'da Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in, 'aşırılık yanlıları ve yargı müdahalelerini' gerekçe göstererek, 'ikinci darbeyle' olağanüstü hal ilan etmesinin ardından ülkede büyük bir kargaşa yaşanıyor. Pakistan hükümeti, Ocak ayında yapılması planlanan seçimlerin erteleneceğini belirtirken, yeni seçim tarihi açıklanmadı. Olağanüstü hal kararının ardından muhaliflere yönelik geniş çaplı gözaltı hareketi başlatıldı. Son 24 saatte aralarında muhalif siyasiler, avukatlar olmak üzere bin 600 kişi gözaltına alında. Eski Başbakan Navaz Şerif'in Pakistan Müslüman Birliği partisinin Genel Başkan Vekili Cavid Haşimi de gözaltına alınan isimler arasında. Haşimi, polisler kendisini götürmeden önce yaptığı açıklamada, “Müşerref'in günleri sayılı. Ordunun siyasetteki rolünün sonuna geldik” dedi.

İKİNCİ DARBE

Pakistan Bağımsız İnsan Hakları Komisyonunun BM raportörü olan Esma Cehagir'in de Lahor'daki ev hapsine alındığı, Ketta kentinde bazı muhaliflerle Müşerref karşıtı avukatların gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınan Müşerref karşıtı avukatlardan Tarık Mahmud, Müşerref'in 1999'dan bu yana ikinci kez ülkeyi ele geçirdiğini savundu. Karaçi'nin polis şefi Ezher Ali Faruki de “yumuşaklık politikalarının sona erdiğini, gerekirse tutuklamalar yapacaklarını” söyledi. Olağanüstü halle birlikte basına getirilen sansür de devam ediyor. Uluslararası kuruluşlar da dahil olmak üzere özel televizyon ve radyo yayınları durduruldu. Bağımsız gazetelerin yayınına izin verildiği ancak Müşerref'in haberlere sıkı sansür uyguladığı bildirildi. Bu arada avukatların, olağanüst hal kararına karşı greve gidecekleri öğrenildi.

MÜŞERREF'İN KABUSU BUTTO!

Gözlemciler, Müşerref'in son hamlesinin sürpriz olmadığı görüşünde. Olağanüstü darbenin ilk olarak Ağustos'ta, Çaudri'nin görevine iade edilmesinin ardından düşünüldüğü ancak Müşerref'in son anda vazgeçtiği belirtiliyor. Müşerref'in kararında, Butto'nun ülkeye dönüşünün etkili olduğu, Karaçi'de Butto'ya gösterilen büyük desteğin, Müşerref için bir kabusun gerçekleşeceğinin işareti olarak yorımlandığı ve olağanüstü hal kararından başka seçeneği kalmadığı kaydediliyor.


ABD yardımı kesmeyecek

ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice, ABD'nin anayasa dışındaki tedbirlerin Pakistan'ı demokrasi ve sivil yönetim yolundan uzaklaştıracağı gerekçesiyle, desteklemediğini söyledi. ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Geoff Morrell ise, Pakistan'ın terörle savaşta çok önemli bir müttefik olduğunu belirterek, “Olağanüstü hal, bu ülkeye verdiğimiz askeri desteği etkilemez” dedi.




16 yıl önce