|

Cephanesi bitti

Venezuela'ya sığınma başvurusu yaptığı ileri sürülen Beşşar Esed'in silah stokları tükendi. Şiddetten vazgeçmeyen Suriye liderinin, 21 aylık iç savaşta aldığı 3 milyar dolarlık ek füze ve ağır silahları da bitirdiği kaydediliyor. ABD ve Rusya'nın üzerinde anlaştığı Esed sonrası planın düğmesine ise şubatta basılacak

Dış Haberler
00:00 - 27/12/2012 Thursday
Güncelleme: 23:37 - 26/12/2012 Wednesday
Yeni Şafak
Cephanesi bitti
Cephanesi bitti

Suriye lideri Beşşar Esed giderek köşeye sıkışıyor. Diplomatik olarak dünyadan izole edilen Esed'in askeri cephanesinin de tükendiği kaydediliyor. Muhaliflere karşı son bir ay içinde büyük kayıplar veren Suriye liderinin son iki yıl içinde aldığı 3 milyar dolarlık ek füze ve ağır silah stokunu tükettiği belirtiliyor. Yedioth Ahronot gazetesine konuşan İsrail Hava Kuvvetleri generallerinden Amir Eshel, "Şam 1973'ten beri hiç hissetmediği kadar silaha ihtiyaç duyuyor. Esed'in cephanesi tükendi" dedi.

Muhalifler karşısında gerileyen Esed askerlerinin kayıpları ise artıyor. Son olarak İdlib kentine bağlı Harem kasabasını tamamen kaybeden askerler, Şam yakınlarındaki Rif'te bulunan füze ve hava savunma sistemleri merkezi olan 150'nci Alay Karargahı'nı muhaliflere bıraktı.

SIRA KiMYASALLARDA MI?

Bu arada, Esed sonrası senaryolar da netlik kazanıyor. Kuveyt gazetesi Al Rai, "ABD ve Rusya üzerinde anlaştıkları planın düğmesine şubat ayında basıyor" derken Arapça yayımlanan Londra merkezli Şark-ül Evsat da, konvansiyonel silah stokları azalan Esed'in kimyasal silahlarını devreye sokma ihtimalinin arttığını ve şimdiden bu silahların Hums gibi bölgelerde kullanıldığını yazdı.

Kendini yeni Suriye'ye hazırladıklarını dile getiren İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise dün Ürdün'e gitti. El-Kuds El-Arabi gazetesi, Kral Abdullah ile görüşen Netanyahu'nun "ortak komşudaki" iç savaşa dair kaygılarını konuşmak için geldiğini yazdı. Öte yandan BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Ahdar El İbrahimi'nin, cumartesi günü Moskova'yı ziyaret edeceği bildirildi. İbrahimi'nin ziyareti öncesi bir açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, Esed'in bir yere gitmeyeceğini dile getirmesi ise akıllarda soru işaretlerinin oluşmasına yol açtı.

Füze karargahı düştü

Özgür Suriye Ordusu, önceki gün Esed güçlerinin elinden aldığı başkent Şam'ın Rif bölgesindeki 150'nci Alay Karargahı'na ait fotoğrafları yayımladı. Görüntülerde, karargahı bırakıp kaçan askerlerden geriye kalan yerden havaya atılan güdümlü füzelerle hava savunma sistemleri, radar ve uydular dikkat çekiyor.


11 years ago