|

Clinton Mısır ve İran için İsrail'de

Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Mısır ve İran ile ilgili görüşmeler yapmak üzere İsrail'e gitti. Clinton ziyareti sırasında Başbakan Benyamin Netenyahu ve Cumhurbaşkanı Şimon Perez ile görüşecek. Clinton'ın programında Filistin Özerk Yönetimi Başbakanı Salam Fayyad ile bir görüşme de var.

00:00 - 16/07/2012 Pazartesi
Güncelleme: 10:52 - 16/07/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Clinton Mısır ve İran için İsrail'de
Clinton Mısır ve İran için İsrail'de

Hillary Clinton haftasonunu da Mısır'da geçirmiş ve yeni seçilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile bir araya gelmişti.


İSRAİL ENDİŞELİ

İsrail'in, komşusu Mısır'da Hüsnü Mübarek'in devrilmesinin ardından İslamcıların yükselişe geçmesinden endişe duyduğu düşünülüyor. Mübarek iktidarda olduğu süre boyunca Amerika'nın güvenilir müttefiklerinden biri olmuştu.


Kahire ziyareti sırasında Clinton, Muhammed Mursi ile bir araya geldi.

Clinton ayrıca Mısır Askeri Konseyi'nin başındaki Mareşal Muhammed Hüseyin Tantavi ile de görüştü.

Mursi bir süredir Mübarek'in devrilmesinin ardından ülkede yönetimi ele alan Askeri Konsey ile sorunlar yaşıyor.

Konsey parlamentonun dağılmasını istemiş, Mursi ise buna rağmen parlamentoyu toplantıya çağırmıştı.

Cumartesi günü Clinton, Mursi'ye ülkede yaşananların 'uzlaşma ve gerçek siyaset becerisi' gerektirdiğini ancak 'ülkenin sivil yönetime geçişini' tamamen desteklediğini söyledi.

BBC'de yer alan habere göre; Clinton ayrıca Cumhurbaşkanı Mursi'nin kadın ve azınlık hakları konusunda verdiği sözleri tutması ve İsrail ile barışı koruması gerektiğini söyledi.

Mareşal Tantavi ile Pazar günü görüşen Clinton, Konsey Başkanı ile iktidarın yeni seçilen cumhurbaşkanına devredilmesi sürecini tartıştı ve tüm Mısırlıların haklarının korunmasının önemini dile getirdi.

Daha sonra İskenderiye'de yeniden açılan ABD elçiliğinde bir konuşma yapan Clinton 'ABD'nin Mısır seçimlerinde kimin kazanıp kimin kaybedeceğini belirlemeye çalışmadığını, ve bunu yapmaya gücü olmadığını belirtmek isterim' dedi.

Clinton Mısır ziyareti sırasında toplumun önde gelen kadınları, genç girişimciler ve Hristiyan Kıpti azınlığın temsilcileri ile de görüştü.

Dışişleri Bakanı 'Demokrasi sadece çoğunluğun iradesinin sergilenmesi değildir. Aynı zamanda azınlıkların haklarının korunmasıdır' dedi.

12 yıl önce