|

Darbeci Sisi 54 tavşan ile yarışacak

Mısır'da 3 Temmuz kanlı darbesiyle yönetime gelen Cunta, önümüzdeki aylarda cumhurbaşkanlığı seçimlerine gitmeye hazırlanıyor. Mursi'yi deviren Sisi de geçtiğimiz günlerde cumhurbaşkanı adaylığını ilan etti. Sisi'nin yanı sıra ülkede 54 aday daha kişi daha adaylığını açıkladı. İsimleri dahi duyulmamış olan bu adaylar için 'tavşan aday' yorumları yapılıyor.

Kübra Türk / Yenisafak.com.tr
00:00 - 18/04/2014 Cuma
Güncelleme: 16:36 - 18/04/2014 Cuma
Yeni Şafak
Darbeci Sisi 54 tavşan ile yarışacak
Darbeci Sisi 54 tavşan ile yarışacak

Mısır'da darbeyle yönetime gelen cunta, bugünlerde cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanıyor. Geçtiğimiz haftalarda savunma bakanlığından istifa eden 3 Temmuz kanlı darbesinin mimarı Abdulfettah el-Sisi, darbe karşıtlarının protestolarına rağmen cumhurbaşkanlığını ilan etti. Mursi yanlısı Mısırlıların toplandığı meydanlara kanlı saldırılar düzenleyip binlerce insanın ölümüne neden olan Sisi, cunta medyası tarafından 'Mısır halkına gönderilmiş bir lütuf' olarak tanıtılıyor. 'Hiçbir partiye ve gruba mensup olmadığı için halkın her kesimini kucaklayacağını' yorumlarıyla Sisi'yi göklere çıkaran medya, Sisi'ye meşruiyet kazandıracak tavşan adaylara da yer veriyor.

Demokratik seçim kılıfı

Darbe yönetiminin Sisi dışında 54 kişinin daha adaylığına izin vermesinin tek sebebi, bu isimleri kullanarak seçimlerin 'demokratik, nezih ve şeffaf' yapıldığına kamuoyunu ikna etmek. Nitekim adaylar hakkında ufak bir araştırma Mısır halkından öteye dünya kamuoyuna sunulan yapmacık demokrasiyi gözler önüne seriyor. Bu adayların tamamına yakını Mısır halkının yakından tanıdığı, orduyu temsil eden isimlerden oluşuyor.

Darbe çağrısı yaptı şimdi aday

Sisi'nin hemen ardından adaylığını ilan eden Halid Ali, 3 Temmuz'dan önce 'orduya darbe çağrısı' yapan isimlerin başında geliyor.

Mübarek'in askeri!

Hüsnü Mübarek döneminde komutanlık ve başbakanlık yapan ve askeri vesayetin en azılı savunucularından olan Ahmet Şefik'in adaylığı da şaşkınlığa neden oldu.

Mursi devrilsin diye çalmadık kapı bırakmadı

Mursi'ye olan düşmanlığıyla tanınan ve 2012'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin iptal edilmesi için çalınmadık kapı bırakmayan Hamdin Sabahi de orduya ve Sisi'ye olan yakınlığıyla bilinen bir diğer isim.

Sahte bilim adamı

İlimle irfanla uzaktan yakından alakası olmamasına rağmen 'Son asrın en önemli bilim adamlarından' başlıklarıyla tanıtılan Hüseyin Barakat onlardan birisi.

İhvan sandığa gitmiyor, oran yüzde 40

54 adaya rağmen, tüm Mısır medyası sadece Sisi'nin adaylığını değil de 'cumhurbaşkanlığını' konuşuyor. Mısır medyası ise tüm bu baskı, katliam ve tutuklamalara rağmen, cuntanın en tepe ismi Sisi'yi 'Mısır'ın kurtarıcısı olarak' görüyor.

İhvan'ın 'sandığa gitmeyin' çağrısı ise Mısır'da karşılık bulmuş görünümünde. Mısır medyası sandığı protesto edecek kitlenin yüzde 20'lerde kalacağını yazsa da birçok STK ve bağımsız kuruluşun yaptırdığı araştırmada bu oran yüzde 40'ların üzerinde çıkıyor.

Futuh neden aday oldu

Eski cumhurbaşkanı adaylarından Abdulmenam Ebul Futuh'un adaylığı da ayrı bir tartışma konusu. Bir dönem İhvan'ın içinde bulunan ve Mursi'den 30 puan az oy alan Futuh yeniden aday ama kitlesi sandığa gitmeyecek. Daha önce 'Mısır'da artık demokrasi diye bir şey kalmadı, böyle bir ülkede adaylığımı ilan etmem' diyen Futuh'un bu açıklamasından birkaç hafta sonra adaylığını ilan etmesi, cunta yönetiminin vermek istediği 'demokratik seçim görüntüsüne katkı sunuyor' şeklinde yorumlanıyor.


10 yıl önce