|

Dehşete düşüren karar

Mısır'daki cunta yargısı sivil kıyıma devam ediyor. Aralarında İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin de bulunduğu darbe karşıtı 683 kişi hakkında daha idam kararı verildi. Daha önce idama mahkum edilen 528 kişiden 37'sinin cezası onanırken, cunta yargısının vahşi kararları dünyayı dehşete düşürdü. Mısır müftüsünün idamlara ses çıkarmayan tavrı ise tepki çekiyor.

Kahire
00:00 - 29/04/2014 Salı
Güncelleme: 23:32 - 28/04/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Dehşete düşüren karar
Dehşete düşüren karar

Mısır'da darbe karşıtı 528 kişi hakkında verilen idam kararının yankıları henüz dinmemişken 'cunta adaleti' yüzlerce kişiyi daha idam sehpasına göndermek için kolları sıvadı. Darbeci general Abdulfettah es-Sisi, Mayıs ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine adeta rakipsiz hazırlanırken, diğer taraftan cunta mahkemeleri kıyım yapmaya devam ediyor.

Aralarında Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin de bulunduğu darbe karşıtı 683 kişi hakkında daha idam kararı verildi.

DÜZMECE İDDİALAR

Minya Ceza Mahkemesi, 'şiddete teşvik ve karakollara saldırı' iddiasıyla yargılanan darbe karşıtı 683 kişi hakkında ilk kararını açıkladı. Kararını duyuran mahkeme, dosyayı istişare amaçlı olarak müftüye sevketti. Mahkeme, 683 kişi hakkında verilen idam hükmüne ilişkin kararın 21 Haziran'da sanıkların yüzüne okunmasına karar verdi.

AYNI MAHKEMEDEN

Minya Mahkemesi daha önce haklarında idam cezası verdiği 528 kişi hakkındaki dosyayı da karara bağladı. Sanıklardan 37 kişi hakkında verilen idam kararını onaylayan mahkeme, 491 kişinin cezasını ise müebbet hapse (25 yıl hapis cezası) çevirdi. Söz konusu davada alınan kararların temyiz yolunun açık olduğu ifade edildi.

'ALLAH BİZE YETER!'

Karar karşısında sanık ailelerinden bazıları bayılırken, 'Hasbunallahu ve nimel vekil (Başımıza gelecek her türlü belâ ve musibete karşı Allah bize yeter. O, ne güzel dost ve ne güzel bir vekildir)' haykırışları duyuldu. Mısır yasalarına göre, idam dosyaları mahkeme kararının ardından müftüye gidiyor. Müftünün görüşü alındıktan sonra karar tekrar mahkemeye gönderiliyor ve burada sonuca bağlanıyor. Müftünün idam kararlarına tepkisiz kalması dünya Müslümanlarından büyük tepki gördü.

9 dakika sürdü

Mina'da Mahkeme Başkanı Said Yusuf Sabri'nin yönettiği duruşmanın sadece 9 dakika sürdüğü, dakika başına yaklaşık 76 idam cezası kararının düştüğü bildirildi. Hakim Sabri, 24 Mart'ta görülen duruşmada da 20 dakika içerisinde darbe karşıtı 528 kişi hakkında 'şiddete teşvik ve karakollara saldırı suçlamasıyla' idam kararı vermişti.

Cunta basını görmedi

3 Temmuz darbesinden beri Sisi yönetiminin arkasında duran El Ahram gazetesi, dünyayı ayağa kaldıran idam kararlarını gazetesinde görmemeyi tercih etti. Darbeye başından bu yana karşı çıkan Katar merkezli El Cezire kanalı ise Mısır'da yüzlerce kişi için infaz kararı verildiğini duyurdu. İngiliz yayın kuruluşu BBC, 'Kitlesel ölüm cezaları' başlığıyla verdiği haberde 683 kişinin idama mahkum edildiğini yazdı. İsrail basını ise idama mahkum edilenler için 'suçlu' tanımlamasını kullandı. Fransız Le Monde da 'Mısır'da yaklaşık 700 Mursi destekçisi idama mahkum edildi' ifadesine yer verdi.

Bedii idama meydan okudu

Mısır'ın Yevm Sabii gazetesi, bütün mahkumların kafes içinde mahkeme salonuna getirildiğini ve 'Rabia' işareti yaptıklarını, haklarında idam kararı verilmesine rağmen de yüzlerindeki tebessümü koruduklarını yazdı. İdamı istenen 683 mahkum arasında yer alan İhvan lideri Muhammed Bedii ise, kararın ardından gülümseyerek, 'Bize kırmızı idam kıyafeti alın' dedi. Bedii, 'Beni bin defa da idam etseler doğru yoldan ayrılmayacağım' ifadelerini kullandı. Mısır'da idam kararı verilen mahkumlara 'kırmızı kıyafet' giydiriliyor.

6 Nisan Hareketi de yasaklandı

Mısır'da demokratik haklarına sahip çıktıkları için cunta tarafından mağdur edilenlere 6 Nisan Hareketi de eklendi. İhvan'ı 'terör örgütü' ilan eden ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday göstermelerini yasaklayan Sisi yönetimi, şimdi de '25 Ocak 2011' devrim sürecinde etkin rol oynayan, 6 Nisan Hareketi'nin tüm faaliyetlerinin yasaklama ve mal varlıklarına el koyma kararı aldı.

Cellat hakim yine iş başında

Minya Ceza Mahkemesi'nde dün 683 kişi hakkında idam kararı veren hakim Said Yusuf Sabri, mart ayında 528 kişi hakkında idam kararını sadece 20 dakikada açıklamıştı. Hakim Sabri'nin, Hüsnü Mübarek rejimine son veren devrim sırasında göstericileri öldürmekle suçlanan tüm sanıklar için beraat kararı veren isim olması dikkat çekiyor. 15 Ocak 2013'te yapılan duruşmada Sabri, 25 Ocak devrimi sırasında göstericilerin öldürülmesi suçlamasıyla yargılanan il emniyet müdürü, 3 yardımcısı ve 7 subayın beraatine karar verdi.

Mısır'ın suç dosyası kabarık

- 1954'de General Cemal Abdulnasır'a suikast girişimi nedeniyle aralarında Muhammed Fargali, Yusuf Talat, İbrahim Tabib ve Muhammed Abdullatif'in bulunduğu İhvan üyeleri idam cezası aldı.

- Düşünce ve mücadele insanı Seyyid Kutub 29 Ağustos 1966'da asılarak idam edildi.

- 1981-2000 arasında 709 kişi idam cezasına çarptırıldı.

- 1982'de eski Cumhurbaşkanı Enver Sedat suikastıyla ilgili olarak İslami Cihad Örgütü üyesi 5 kişi idam edildi. 1981-2000 yılları arasında toplam 249 kişi idam edildi.

- 1992-2001 yılları arasında 94 kişi 'terör' suçuyla idam cezası aldı. 67'si idam edildi.

- 2009-2012 arası 136 kişi idam cezasına çarptırıldı. Kaçının idam edildiği bilinmiyor.

- 2013'te Port Said'de çıkan olaylar nedeniyle 21 kişi idam cezasına çarptırıldı.

Karar temyize götürüldü.

Dünyadan cılız tepkiler

Mısır'da alınan idam kararının dünyada cılız tepkilere neden oldu. ABD, Fransa, İngiltere, Almanya ve BM'den bilindik düşük tonda açıklamalar geldi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney: Bugünkü karar, uluslararası adaletin en temel standartlarına bile ters düşmektedir.

Fransa Dışişleri Bakanlığı: Cezalardan endişe duyuyoruz.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun: En temel adil yargılama standartlarını bile karşılamayan bu idam kararları, istikrar beklentilerini baltalayacaktır.

İngiltere: İdam cezasına her türlü koşulda karşı çıkmak, İngiliz hükümetinin uzun süreli politikasıdır.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier: Karar ülkenin istikrarsızlaşmasına ve siyasi, toplumsal bölünmenin daha da derinleşmesi riskine yol açıyor.


10 yıl önce