|

Der Spiegel'in Türkiye temsilcisi kim?

Soma maden faciası ile birlikte özellikle son günlerde Başbakan Erdoğan'a yönelik ilginç haberleri Almanya'ya servis eden Der Spiegel dergisinin İstanbul temsilcisi Hasnain Kazim dikkat çekiyor. Geçtiğimiz gün servis edilen 'Cehennem'e kadar yolun var' haberi büyük tepki toplamıştı.

Haber7
00:00 - 19/05/2014 Pazartesi
Güncelleme: 18:37 - 19/05/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Der Spiegel'in Türkiye temsilcisi kim?
Der Spiegel'in Türkiye temsilcisi kim?

Almanya'da bazı basın kuruluşları bilinçli olarak Başbakan Erdoğan'a yönelik karalayıcı yayımlarını sürdürken bu süreçte en dikkat çeken isim ise Der Spiegel'in İstanbul temsilcisi Hasnain Kazim...

Daha önce Türkiye'de yaşanan bazı olayları Der Spiegel dergisi ve internet sitesinde (online) ilginç başlıklarla sunan gazeteci son olarak Soma'da yaşanan maden faciasını fırsat bilerek Başbakan Erdoğan'a akıl almaz ithamlar ve haraketlerde bulunuyor. Bir başka ilginç tarafı ise Türkiye'de gerçekleşen olumlu olayları servis etmemesi. Örneğin Marmaray projesi...

Bir kaç gün önce 'Cehenneme kadar yolun var Erdoğan' diye manşet atan der Spiegel, şimdi de Türk okuyuculara ulasmak icin Almanca İnternet sayfasında Türkçe çevirili haberler vermeye başladı. Bu çevirileri ise bizzat Hasnain Kazim yapıyor. Der Spiegel istanbul temsilcisi Hasnain Kazim adlı gazetecinin bildirdiklerine dayanarak yapılan haberler aynı şekilde devam ederken akıllarda soru işaretleri çoğalıyor?

Üstteki son haberde ise Başbakan Erdoğan'ın istenmemesi ve tüm eleştirilere rağmen Almanya'ya gelmekte ısrar ettiği ifade ediliyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Almanya'da yaşayan Türkler kendi ülkelerinden oy kullanabilecek. Bu durumu da kullanmak isteyen dergi 'Erdoğan güç kalmak istiyor', 'Burada yapacağı konuşma hakkında bilgi verilmiyor' şeklinde haberler hazırlıyor! Öte yandan maden kazası sonrası Erdoğan'a verilen desteğin azaldığını gücünü kaybettiği ileri sürülüyor.

17 Aralık sürecinde de aynı haberleri pompaladı

17 Aralık sürecinde de muhabiri tarafından gönderilen bilgilerle ilginç haberlere imza atan Der Spiegel, "Erdoğan istifa etmemek için direniyor" başlıkları ile çıkmıştı. Haber yorumunda ise; Erdoğan'ın istifa etmesi gerektiğini, Yaralanmış Sultan'ın son mücadelelerini gösterdiğini belirtmişti. Ayrıca Başbakan Erdoğan'ın ABD'yi de karşısına aldığını Mart ayında gerçekleşen seçimlerde yönetimi kaybedeceğini yazmıştı.

Bir diğer haberinde ise (17 Aralık süreci sonrası) Türkiye'de yüzbinlerce insanın sokaklara indiğini, eylemler yaparak hükümeti istifa ettirmeye çalıştığını yazmıştı.

Peki bu gazeteci kim?

Aslen Hint kökenli olan Hasnain Kazim aynı zamanda Alman vatandaşı ve Alman gazeteci olarak da biliniyor. Hamburg'da siyaset bilimi okuyan Kazim, Alman donanmasında subay öğrenci iken okuldan ayrıldı. Der Spiegel Online'de çalışan Kazim, 2009-2013 yılları arasında yine aynı gazetenin Güney Asya editörlüğünü gerçekleştirdi. Ağustos 2013'ten bu yana ise Der Spiegel'in İstanbul (Türkiye) temsilciliğini yürütüyor.

Gazeteci Hasnain Kazim'in özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın şahsını hedef alarak yıpratıcı, hakaret içerici, gerçeği yansıtmayan haberleri servis etmesi ne anlama geliyor?

10 yıl önce