|

Domuz gribi 'insan hatası'

Roche'un grip ilacı Tamiflu'nun üretiminde çalışan Adrian Gibbs, ortaya attığı iddiayla bilim dünyasını karıştırdı. Gibbs'e göre, domuz gribinin nedeni, yeni grip ilacı üretilirken laboratuardan kaçan bir virüs

Dış Haberler
00:00 - 14/05/2009 Perşembe
Güncelleme: 03:17 - 14/05/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Domuz gribi 'insan hatası'
Domuz gribi 'insan hatası'

Avustralyalı ünlü virüs uzmanı Adrian Gibbs'in domuz gribi için ortaya attığı iddialar bilim dünyasını alarma geçirdi. Sekiz genden oluşan domuz gribi virüsünün genetik yapısını ve amino asitlerini inceleyen Gibbs (75), grip aşısı ya da yeni grip ilaçları geliştirmek isteyen bilimadamlarının laboratuar ortamında yeni grip virüsleri üretmeye çalıştığını belirtti.


DSÖ'DEN DERİN İNCELEME

Roche'un grip ilacı Tamiflu'nun üretiminde de görev alan Gibbs, “Laboratuarda karıştırılan virüslerden birinin, bir domuz, başka bir memeli hayvan ya da kuşlara sıçradığı, onlardan insanlara geçtiğini söyleyebiliriz. Virüsteki genetik mutasyon, domuzlar arasında görülen domuz gribinden 3 kat daha hızlı. Bu da virüsün mühendislik eseri olduğu iddiasını güçlendiriyor” dedi.

40 yıldır virüsler üzerinde araştırma yapan ve şimdiye kadar 250 bilimsel araştırma yayımlayan Gibbs'in şok iddiaları Dünya Sağlık Örgütü'nü harekete geçirdi. DSÖ Başkan Yardımcısı Vekili Keiji Fukuda, virüsün ortaya çıkmasında 'insan hatası' faktörünün olup olmadığının araştırıldığını, en net tablonun yakında ortaya çıkacağını söyledi. Atlanta'daki ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi ise, Gibbs'in iddialarının kanıtlardan yoksun olduğunu savundu. Bazı bilimadamları, 1977'deki Rus gribi salgınının da laboratuardan kaçan virüsle başladığını iddia etmişti.



15 yıl önce