|

Elçi 500 milyon dolarla dönüyor

00:00 - 5/05/2012 Cumartesi
Güncelleme: 05:19 - 5/05/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Elçi 500 milyon  dolarla dönüyor
Elçi 500 milyon dolarla dönüyor

Mısırlı insan hakları savunucusu avukat Ahmet el-Gizavi'nin umre ziyareti için gittiği Suudi Arabistan'da uyuşturucu hap bulundurduğu iddiasıyla tutuklanmasıyla başlayan ve Suudi Arabistan'ın Kahire'deki Büyükelçisi'ni geri çekmesiyle tırmanan gerginlik, üst düzey yetkililerden oluşan Mısır heyetinin Riyad'da yaptığı temaslarla yumuşamaya başladı.

YENİDEN GÖREVDE

Başkent Riyad'da Mısır Halk Meclisi Başkanı Saad el-Katatni ile Şura Meclisi Başkanı Ahmed Fehmi'den oluşan heyeti kabul eden Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal, iki ülke arasındaki ilişkilerin kardeşlik esasına dayandığına vurgu yaparak, münferit ve küçük sorunların üstesinden gelebilecek kadar kuvvetli olduğunu belirtti. Faysal, yaşanan gerilimde 'yabancı unsurlar'ın etkili olduğu ihtimalini de gözardı etmediklerini dile getirdi.

Bu arada, yaşanan gerilim üzerine Riyad'a geri çekilen Suudi Arabistan'ın Kahire Büyükelçisi Ahmed Kattan, ülkesinin gelecek ay Mısır'a 500 milyon dolarlık yardımda bulunacağını açıkladı. Elçi, kararın ise bizzat Suudi Arabistan Kralı Abdullah tarafından alındığını açıkladı. Öte yandan Kral Abdullah dün resmi olarak Mısır büyükelçisinin yeniden Kahire'ye dönmesi emrini verdi.


12 yıl önce