|

Entschuldigung

Almanya devleti, 2000 yılından bu yana Türklere yönelik işlenen cinayetler nedeniyle kurban yakınlarından resmen özür diledi. Merkel'in de katıldığı oturumda Federal Meclis'in üyeleri Neonazi terörüne kurban giden vatandaşlar için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Aşırı sağcı NPD'nin kapatılması için geri sayım süreci başladı

Dış Haberler
00:00 - 23/11/2011 Çarşamba
Güncelleme: 00:34 - 23/11/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Entschuldigung
Entschuldigung

Alman Federal Meclisi, dün bütçe tartışmaları öncesinde, 2000 yılından beri aşırı sağcılar tarafından öldürülen Türklerin ailelerinden, cinayetlerin önlenememiş olmasından dolayı özür diledi ve cinayetleri kınadı. Başbakan Angela Merkel'in de hazır bulunduğu oturumda milletvekilleri kurbanlar için saygı duruşunda bulundu. Başını öne eğen Merkel'in düşünceli hali dikkat çekti. Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert konuşmasında, tüm hükümet temsilcilerini ve milletvekillerini, kurbanları anmak amacıyla ayağa kaldırarak bir konuşma yaptı. Lammert, aşırı sağcıların işlediği cinayetlerden dolayı meclis olarak utanç duyduklarını belirterek, güvenlik makamlarının cinayetleri zamanında önleyemediği için kurbanların ailelerinden özür diledi. İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich de cinayetlerin sorumlularının ortaya çıkmasından sonra bu ailelerin ikinci kez büyük bir acı yaşadıklarını belirterek, bundan sonra yapabilecekleri tek şeyin cinayetlerin eksiksiz bir şekilde aydınlatılması olduğunu ifade etti.

300 POLiS, NEONAZi PEŞiNDE

Friedrich, yaklaşık 300 polisin ve anayasayı koruma dairelerinin cinayetleri aydınlatmak için çalıştığını söyledi. Radikal gruplar için hazırlandığı gibi şimdi aşırı sağcılar için de bir ortak bilgi bankasının hazırlanacağını belirten Friedrich ayrıca, zor olsa bile aşırı sağcı Almanya'nın Milliyetçi Demokratik Partisi'nin (NPD) yasaklanması gerektiğini, yasağın bazı şeyleri zorlaştırsa bile en azından devlet paralarının bu partiye akmasını önleyeceğini sözlerine ekledi.

'PATATES CiNAYETi DERDiK'

Sosyal Demokrat Parti Federal Meclis Grubu Başkanı Frank-Walter Steinmeier, basının cinayetler için kullandığı “Döner cinayetleri” deyimini de eleştirdi ve bu deyimin, sanki cinayetlerin Almanlarla ilgisi olmadığı şeklinde bir intibaya yol açtığını söyledi. Steinmeier, NPD'nin yasaklanması için de bu partinin içinde anayasayı koruma dairesi adına görev yapan muhbirlerin faaliyetlerine son verilmesi gerektiğini söyledi. Yeşiller Partisi Grubu Eşbaşkanı Renate Künast da aşırı sağcıların düzenlediği konserlerde “Döner Killer” (Döner katili) şeklinde bir şarkının söylenmiş olmasına rağmen cinayetlerin ardında aşırı sağcıların bulunduğunun neden düşünülmediğini sordu. Der Spiegel yazarı Stefan Kuzmany de “Ölenler Alman, öldürenler Türk olsaydı olayı 'patates cinayetleri' diye mi anacaktık?” diye sordu.

Hükümetteki Hristiyan Birlik Partileri ve Hür Demokrat Partisi başta olmak üzere muhalefetteki Sosyal Demokrat Partisi , Yeşiller ve Sol Partisi, aşırı sağcı terörü kınayan, en az 10 kişinin canına mal olan olayların aydınlatılmasını talep eden ortak bir önergeyi kabul etti.



12 yıl önce