|

Erdoğan'în endişesi tam yerindedir

00:00 - 4/05/2012 Cuma
Güncelleme: 00:08 - 5/05/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Erdoğan'în endişesi tam yerindedir
Erdoğan'în endişesi tam yerindedir

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, Irak'ın anlaşmalara aykırı hareket etmesinin Türkiye'yi rahatsız ettiğini ve bu yanlışlığın giderilmesi için de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın endişesinin tam yerinde olduğunu söyledi. İstanbul'da rahatta olduğunu belirten Haşimi, "Irak'taki çalışmalar bugün biterse, yarın dönerim." dedi.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi Eyüp'te bulunan Bahariye Mevlevihanesi'nde İnsan ve Medeniyet Hareketi mensupları ile bir araya geldi. Haşimi bu toplantı öncesinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.



Bir gazetecinin, "Son dönemde Irak ile Türkiye arasındaki ilişkiler gerginleşmeye başladı. Irak Başbakanı Nuri Maliki'nin tavrı da sertleşmeye başladı. Bu durumu neye bağlıyorsunuz?" şeklindeki sorusuna, "Türkiye, Irak Hükümeti'nin kurulmasında ciddi bir rol oynadı. Türkiye, Maliki'nin hükümeti kurmasına yardım etti. Son zamanlarda Irak'ta cereyan eden olaylar konusunda Türkiye endişesini gösterdi. O endişesinden dolayı kızdı. Irak'ın anlaşmalara aykırı hareket etmesi Türkiye'yi rahatsız etti ve Türkiye Irak'ın yanlış yönetilmesinin düzeltilmesi için bunu dile getirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın endişesi bu konuda tam yerindedir. Türkiye, bu endişesini dile getirirken Irak'ın içişlerine karışmak niyetinde değildi. Türkiye bu endişelerini dile getirme konusunda son derece haklıdır. Aslında Maliki, Erdoğan'ın mesajlarını olumlu bir şekilde karşılaması gerekirken, ters karşıladı." diye konuştu.


"Suriye krizinin Irak'taki siyasi krizde etkisi var mı?" şeklindeki soruya Haşimi, "Şu anda benim krizim Suriye'ye bağlı bir meseledir. Suriye'deki gelişmeler benim meselemi de ortaya koydu." dedi.


Daha önce Irak'a dönmek istediği şeklinde yaptığı açıklama hatırlatılan Haşimi, "Bu konuda Irak'ın içindeki arkadaşlarım 'Biraz Türkiye'de bekle.' dediler. Şu anda Irak içerisinde bir çalışma var." diyerek şöyle devam etti: "Bu çalışmaların başarılı olması için tansiyonu Irak'ta düşürmemiz gerekiyor. Bu arada Irak'a dönersem tansiyon yükselebilir. Basın ortalığı karıştırabilir. Dolayısıyla tansiyon yükselmemesi için burada bekledik. Bakalım orada ne olacak?" ifadelerini kullandı.



Esprili bir dille "Şu anda bizim başarılı olmamız önemlidir." diyen Haşimi, "İstanbul'da çok cazip yerler var. Ben mecburum. Ama çok rahattayım İstanbul'da. 2 hafta içinde bu çalışmayı bitirmeleri gerek. Çalışma bugün biterse, yarın dönerim." şeklinde konuştu.

12 yıl önce