|

Esed yine "ben doğruyum" dedi

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, geçtiğimiz Kasım ayından bu yana ilk defa halka sesleniş konuşması yaptı. Esed'in konuşması, devlet televizyonu tarafından canlı yayınlandı.Esed konuşmasında güvenlik ve istikrar eksikliğinden bahsetti ve ülkesinde 'yeni bir tür yabancı saldırı ile yüzleştiklerini' savundu

Aa
00:00 - 6/01/2013 Pazar
Güncelleme: 12:22 - 6/01/2013 Pazar
Yeni Şafak
Esed yine "ben doğruyum" dedi
Esed yine "ben doğruyum" dedi

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, başkent Şam'da halka yönelik yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

'Suriye, tarihinde görmediği bir saldırıyla karşı karşıya. Tüm ülkeyi saran bir acıyla karşı karşıyayız. Ülke içinde ve dışındaki Suriye'ye düşman olan güçler, bizden intikam almak istiyor. Ülkedeki çatışma yönetimle muhalifler arasında değil, vatan hainleri ile halk arasında.

Ülkede El Kaide zihniyetine sahip teröristler var. Çoğu Suriyeli olmayan radikal İslamcılarla savaşıyoruz. Bu süreçte yanımızda yer alan Rusya, Çin ve İran'a teşekkür ediyorum. Bazıları Suriye'nin muhaliflere doğrudan askeri müdahalede bulunmayı tercih ettiğini iddia ediyor. Biz başından beri siyasi çözümden yanaydık. Ancak kan dökmekten başka bir şey bilmeyen teröristlere karşı halkımızı korumak için kendimizi savunduk.

Biz hep diyalogdan yana olduk. Ancak siyasi çözümden yana olmamız, teröristlerle mücadeleden vazgeçmek anlamına gelmiyor.

Esed, 'Arap Baharı denilen şey, eninde sonunda patlayacak bir sabun köpüğünden ibaret' ifadesini kullandı.

5 aşamalı plan önerdi

Suriye Devlet Başkanı Esed, ülkedeki krizin çözümüne ilişkin 5 aşamalı bir plan önerdi. Buna göre:

"1- Yabancı ülkeler Suriye'deki silahlı muhalefeti desteklemeye son verecek. Yerlerinden edilen Suriye vatandaşları evlerine dönecek. Bu şartla Suriye ordusu da askeri operasyonlarını durduracak,

2- Sınırdan 'teröristler'in geçişi engellenecek. Özellikle Türkiye bu konuda üzerine düşeni yapacak,

3- Muhalefetle diyalog başlatılacak, diyalog çerçevesinde geniş katılımlı bir konferans düzenlenecek ve bir 'misak-ı milli' oluşturulacak, halkoyuna sunulacak,

4- Referandumla kabul edilecek milli misakı uygulamak üzere 'Milli Birlik Hükümeti' kurulacak,

5- Genel af ilan edilecek ve geçiş dönemi planlanacak."

Ülkedeki sorunu bir 'iç mesele' olarak nitelendiren Esed, her türlü uluslararası arabuluculuk girişimlerine de kapalı olduklarını ifade etti.

Ülkesinin 'gerçek bir savaş'la karşı karşıya olduğunu söyleyen Esed, 'Bu savaş geleneksel savaşlardan daha vahşi, kelimenin tam anlamıyla vahşi ve çetin bir savaş' ifadesini kullandı ve bu savaşın dış güçlere karşı verildiğini belirtti.

11 yıl önce