|

Esed'e Dünya'dan tepkiler yağıyor

Esed'in Suriye Devlet Kanalı'ndan yaptığı konuşmasına Avrupa Birliği ve ABD'den sert tepkiler geldi.

Ajanslar
00:00 - 6/01/2013 Pazar
Güncelleme: 00:01 - 7/01/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Esed'e Dünya'dan tepkiler yağıyor
Esed'e Dünya'dan tepkiler yağıyor
ABD, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in bugün yaptığı konuşmada bahsettiği planın gerçeklerden uzak olduğunu bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, Esed'in konuşmasını, 'rejimin iktidarda kalma konusunda yeni bir girişimi' olarak nitelendirdi ve halkın siyasi geçiş amacına hiçbir şey getirmediğini belirtti.

Nuland, yazılı açıklamasında, 'Esed'in girişimi gerçeklerden uzak, Birleşmiş Milletler  Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi'nin çabalarını baltalıyor' ifadesini kullandı.

Sözcü Nuland, iki yıldır Esed rejiminin kendi halkına merhametsizce davrandığını belirterek, meşruiyetini kaybeden Suriye Devlet Başkanı'nın Suriye halkının taleplerine uygun olarak siyasi çözüm ve demokratik geçişi sağlamak için görevinden ayrılması gerektiğini vurguladı.

Avrupa Birliği de tepkili

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherina Ashton'ın bürosundan yapılan açıklamada, Esed'in konuşmasında yeni unsurlar olup olmadığının dikkatle inceleneceği belirtildi.

Bununla beraber açıklamada, siyasi geçişi sağlamak için Esed'den görevini bırakması istendi.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK): Esed koltuğunu korumaya çalışıyor

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in bugün öğle saatlerinde Şam'daki opera binasında 2 bin kadar destekçisine hitabını değerlendiren yazılı açıklamasında; 'sed'in bugünkü konuşmasıyla devlet başkanlığı görevini ifa konusunda ehliyetini kaybetmiş olduğunu bir kez daha tescil etmiş olduğunu ileri süren SMDK, Esed'in sadece kendi koltuğunu düşünerek ülkenin bekasını tehlikeye attığını, herhangi bir siyasi çözüm üretmede başarısız olduğunu savundu.

Açıklamada şu değerlendirmelere yer verildi:

'Beşşar Esed'in bugünkü hitabı, onun büyük sorumluluk taşıyan cumhurbaşkanlığı makamına ehil olmadığını ve ülkeyi en az zararla düzlüğe çıkaracak siyasi çözüm gücü bulunmadığını açıkça ortaya koymaktadır. Esed hitabında, milli birlik hükümeti, ulusal diyalog ve yeni anayasadan bahsederek, kendi askerleri Suriye halkına katliam yaparken yenilediği anayasanın meşru olmadığını açık bir dille itiraf etmektedir. SMDK, Esed'in hitabında, Arap ve uluslararası diplomatik çözümlerin başlamadan ortadan kaldırıldığını görmektedir. Bizler masum halkın kanını durduracak ve haklı taleplerimizi gerçekleştirecek her türlü çözüme hazır olduğumuzu tekrarlıyoruz.'

SMDK'nın açıklaması uluslararası topluma, 'Suriye meselesini, Suriye halkını koltuk sevdası gözlerini kör etmiş olan ve varlığı bölgenin ve uluslararası toplumun güvenliğini tehlikeye atan bir diktatörden kurtarma esasına dayalı olarak ele alma' çağrısıyla son buldu.

Esed'den 5 aşamalı plan:
Esed, kasım ayından bu yana ilk defa bugün halka hitap etti ve hitabında 5 aşamalı bir plan önerdi. Esed'in sözkonusu planı şu maddelerden oluşuyor:

"1- Yabancı ülkeler Suriye'deki silahlı muhalefeti desteklemeye son verecek. Yerlerinden edilen Suriye vatandaşları evlerine dönecek. Bu şartla Suriye ordusu da askeri operasyonlarını durduracak.

2- Sınırdan 'teröristler'in geçişi engellenecek. Özellikle Türkiye bu konuda üzerine düşeni yapacak.

3- Muhalefetle diyalog başlatılacak, diyalog çerçevesinde geniş katılımlı bir konferans düzenlenecek ve bir 'misak-ı milli' oluşturularak referanduma sunulacak.

4- Referandumla kabul edilecek milli misakı uygulamak üzere 'Milli Birlik Hükümeti' kurulacak

5- Genel af ilan edilecek ve geçiş dönemi planlanacak."


11 yıl önce