|

Esed'i aklama operasyonu

ABD''nin Esed''e ''Kimyasal silahları iade et, operasyon olmasın'' teklifinin altından kirli pazarlık çıktı. Washington ve Moskova, BM''nin Şam yönetimini suçlayan raporu yayınlanmadan müdahaleye set çekip, Esed''i kurtaracak pazarlık sürecini başlattı.

Dış Haberler
00:00 - 13/09/2013 Cuma
Güncelleme: 00:28 - 13/09/2013 Cuma
Yeni Şafak
Esed'i aklama operasyonu
Esed'i aklama operasyonu

Suriye'de kimyasal silah kullanımıyla ilgili BM müfettişleri tarafından hazırlanan ve 16 Eylül Pazartesi günü açıklanması beklenen raporun detayları basına sızdı. Amerikan Foreign Policy dergisinin yayımladığı rapora göre, 21 Ağustos'ta Suriye'nin başkenti Şam'ın yakınlarındaki Guta'da bin 400'ü aşkın sivilin hayatını kaybetmesine yol açan kimyasal saldırının Beşşar Esed yönetimi tarafından düzenlediği ortaya çıkıyor. Raporda Esed yönetimi direk suçlanmazken, dergiye konuşan BM diplomatları, bölgeden ve kurbanlardan alınan kan, idrar ve toprak örneklerinin böylesi bir saldırıyı ancak rejimin işlemiş olabileceğini gösterdiğini söyledi.

RAPORU BEKLEMEDİLER

Geçtiğimiz günlerde Amerikan CBS kanalına konuşan Esed, 'kendi halkına kimyasal silah kullandığına dair ortada hiçbir kanıt olmadığını' iddia etmişti. Kimyasal saldırıyı 'kırmızı çizgi' olarak gören ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'ye yönelik askeri müdahale için sorumluluğu Kongre'ye bırakmıştı. Gözlerin Kongre'deki oylamaya çevrildiği sırada ise Rusya'dan gelen 'Suriye'nin kimyasal silahları uluslararası denetim altına alması' teklifi, Şam tarafından da onaylanınca dengeler bir kez daha değişti. 'Esed'i suçlayan' BM raporunun açıklamasına günler kala ABD-Rusya-Suriye hattında gelişen 'diplomasi' trafiği, Şam'a yönelik müdahalenin önlenmesi girişimi olarak yorumlanıyor.

'KİMYASALSIZ' KATLİAMLAR

Öte yantan muhaliflerin Esed rejimiin eline yeni bir koz verilmesi olarak değerlendirdiği gelişmeler sırasında Suriye'de 'kimyasalsız' saldırılar yine birbirini izledi. 21 Ağustos'taki kimyasal saldırı dünyada infiale neden olurken, söz konusu saldırıdan şu ana kadar yaklaşık bin 800 kişinin hayatını kaybetmesine tepki gösterilmemesi dikkati çekiyor.


11 yıl önce