|

Esed'in halkı!

Gıda yardımlarıına izin vermeyerek Şam yakınlarındaki Yermuk kampında onbinlerce Filistinli'yi açlığa ve ölüme mahkum eden Esed, Paskalya Bayramı'nı kutlamak için Malule beldesini ziyaret etti. Halep ve diğer kentlerde varil bombalarıyla çocuk ve kadınları öldüren Suriye devlet başkanı "güvenlik" vadetti.

Şam
00:00 - 21/04/2014 Pazartesi
Güncelleme: 22:39 - 20/04/2014 Pazar
Yeni Şafak
Esed'in halkı!
Esed'in halkı!

Halkının bir kesimine karşı kimyasal silahlarla katliam yapan ve onları adeta açlığa mahkum eden Beşar Esed, bir yandan refah, güvenlik vadediyor. Şam yakınlarındaki Yermuk kampında onbinlerce Filistinli'yi açlığa mahkum eden ve BM'nin gıda yardımına izin vermeyen Esed, önceki gün Paskalya Bayramı'nı kutlamak Malule beldesini ziyaret etti.

ESED'DEN İSTİKRAR TEMENNİSİ

Beldede halkla bir araya gelen Esed, Suriye'nin her karış toprağına güvenlik, istikrar ve sevginin yeniden dönmesi temennilerinde bulundu. Uzun bir süre silahlı muhaliflerin kontrolünde olan Malule, Suriye ordusunun operasyonları sonrasında yeniden rejim güçlerinin denetimine girmişti.

YİYECEKLERİ TAMAMEN TÜKENDİ

Şam'daki Yermuk'te ise Malule'nin tam tersi bir görüntü hakim. BM yetkilisi, Güvenlik Konseyi kararına rağmen, Filistinlilerin kaldığı Yermuk Mülteci Kampı'na 10 gündür yardım yapamadıklarını, kuşatma altındaki kampta gıda malzemesinin tükendiğini açıkladı.

20 BİN FİLİSTİNLİ ÇARESİZ

BM Filistinlilere Yardım ve Çalışma Örgütü (UNRWA) Sözcüsü Chris Gunness, 20 bin sivilin yardım beklemesine rağmen, 10 gündür kampa giriş izni alamadıklarını söyledi. UNRWA sözcüsü, silahlı çatışmalar nedeniyle BM'nin 11 Mart-10 Nisan tarihleri arasında Yermuk'a sadece 10 gün ve 3 bin 390 koli gıda yardımı ulaştırabildiklerini söyledi.

Bilgi var kanıt yok!

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ülkesinin, Suriye'de Esed rejiminin halkına yönelik hala kimyasal silahlar kullandığına ilişkin bilgilere sahip olduğunu, ancak kesin kanıtlara sahip olmadıklarını söyledi. Europe-1 radyo kanalına konuşan Hollande, ''Elimizde bu konuda bazı bilgiler var ancak kesin kanıt yok. Bizim anladığımız ve gördüğümüz, bu rejimin her türlü korkunç metotları deneme yeteneğine sahip olması ve ülkedeki siyasi geçiş sürecine karşı çıkması'' ifadesini kullandı.

9 çocuk daha öldürüldü

Suriye'de Beşşar Esed'e bağlı ordu birliklerinin muhaliflere yönelik ağır silahlarla düzenlediği operasyonlarda dokuzu çocuk, ikisi kadın olmak üzere 50 kişinin öldüğü belirtildi. Saldırılarda Şam'ın banliyölerinde 18, İdlib'de 13, Halep'te 9, Humus'ta 6, Dera'da 2, Deyru'z Zor ve Hama'da birer olmak üzere 50 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

200 Kişi açlıktan ölmüştü

Yardım kolilerindeki gıdanın en fazla 10 günlük ihtiyacı karşıladığını belirten BM Filistinlilere Yardım ve Çalışma Örgütü (UNRWA) Sözcüsü Chris Gunness, BM'nin dağıttığı yiyeceklerin tükendiğine dikkat çekti. 22 Şubat'ta Rusya ve Çin'in de desteğiyle BM Güvenlik Konseyi'nden geçen 2139 sayılı karara göre Suriye'de savaşan tarafların insani yardım geçişine izin vermeleleri gerekiyor. Şam'ın güneyinde bulunan Yermuk kampı 2013'ün Haziran ayından bu yana kuşatma altında, kampta 200'den fazla kişi açlık nedeniyle hayatını kaybetti.

ABD'den tanksavar desteği

Amerikan WST gazetesi, Amerikan ve Suudi gizli servislerinin Suriye'deki muhalefete zırhlı araçlara karşı mücadele için özel silah sağladığını iddia etti. Birkaç gün önce de Ajans France-Presse (AFP), ABD yönetimi tarafından ılımlı olarak görülen muhalif grup Hazm Hareketi'nin 'Batı'daki kaynaklardan' 20'den fazla mobil tanksavar füze sistemleri aldığını ileri sürmüştü. Ayrıca muhaliflerin bu tür silahların kullanımı konusunda özel eğitimden geçtiği de belirtildi.

10 yıl önce