|

Felluce''ye hava saldırısı: 55 ölü

El Kaide destekli Sünni aşiretlerin Felluce'yi almasından sonra Başbakan Maliki'nin emriyle ordu havadan operasyona başladı. Ramadi ve Felluce'de 2 çocuk ve 2 kadının bulunduğu 55 kişi hayatını kaybetti. Diyala'da ise 6 TIR şoförü öldürülürken Bağdat'a destek veren ABD, 'Ancak asker göndermeyeceğiz' dedi.

Bağdat
00:00 - 6/01/2014 Pazartesi
Güncelleme: 22:43 - 5/01/2014 Pazar
Yeni Şafak
Felluce''ye hava saldırısı: 55 ölü
Felluce''ye hava saldırısı: 55 ölü

ABD'nin 2003 işgalinden sonra girdiği şiddet ve terör sarmalından kurtulamayan Irak'ta Sünni-Şii çatışması ve El Kaide sorunu yeniden alevlendi. El Kaide'yle bağlantılı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü militanlarının önceki gün Felluce ve Ramadi'yi ele geçirmesinden sonra Bağdat yönetimi karşı saldırıya geçti.

Başbakan Nuri el Maliki'nin talimatıyla harekete geçen Iraklı yetkililer güvenlik güçlerinin Ramadi ve Felluce'de düzenlediği operasyonda 55 IŞİD üyesinin öldürüldüğü açıklandı. Bölge halkı ise bölgenin aşiretlerin elinde olduğunu ve IŞİD güçlerinin olmadığını ifade ediyor.

Irak Savunma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Felluce kırsalına yapılan hava saldırısında 30, Ramadi'nin kuzeyindeki Elbu Faraj bölgesinde ise 25 IŞİD üyesinin öldürüldüğü belirtildi.

DENETİM AŞİRETLERDE

El-Enbar Valisi Ahmed Halef ed-Duleymi ise, 'Bölgedeki aşiret mensupları, yerel polis ve güvenlik güçlerince' Ramadi ve Felluce'de cumartesi günü başlatılan operasyonlarda 25 IŞİD üyesinin yanısıra 2 çocuk ve 2 kadının hayatını kaybettiğini ifade etti. Duleymi, Irak güvenlik güçleri, aşiret mensupları ve yerel polisin de destek verdiği operasyonların hala devam ettiğini ve IŞİD'in elinde bulunan bazı bölgelerin geri alındığını belirtti.

HALK IŞİD'İN TUTSAĞI MI

Iraklı bir gazeteciye göre, Felluce'nin diğer bölümleri de El Kaide'yle bağlantılı aşiretlerin denetiminde. Anbar vilayetinin polis sorumlusu Hadi Rezayiç, Cumartesi günü şehri çevreleyen surlara kadar çekildiklerini ve Felluce halkının şimdi 'IŞİD'in tutsağı olduğunu' söyledi. Felluce'deki çatışmalar, ordunun geçen Pazartesi günü Ramadi'de Sünni Arapların protesto kampına baskın düzenlemesinden sonra başlamıştı.

6 TIR şoförü öldürüldü

Irak'ın Diyala vilayetinde 6 TIR şoförünün öldürüldüğü bildirildi. Diyala'nın Bakuba kentine bağlı El-Azim Nahiye Müdürü Abdülcebbar el-Ubeydi, kimliği henüz belirlenemeyen kişilerin önceki gece yarısında bölgeden geçen karayolunda kurdukları pusuda, 6 TIR şoförünü öldürüp, 2 aracı ateşe verdiğini belirtti. Söz konusu şoförlerin Iraklı olduğu öğrenildi.

'Geri dönmeyeceğiz'

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı John Kerry, El Kaide ile bağlantılı militanlarla savaşında Irak'a yardım edeceklerini ancak bu ülkeye yeniden asker göndermeyi planlamadıklarını açıkladı.

Kerry, Irak'ta Nuri Maliki hükümetinin militanları yenilgiye uğratabileceğine inandıklarını söyledi.


10 yıl önce