|

Filipinler'de imdat çığlığı

Filipinler'de 40 yıldır bağımsızlık mücadelesi veren 5 milyon Müslüman dünyaya yardım çağrısında bulunurken, 11 yıldır savaşan Moro İslami Kurtuluş Cephesi'nin lideri Hacı Murad İbrahim son durumu Yeni Şafak'a değerlendirdi

Elvide Demirkol
00:00 - 20/09/2008 Cumartesi
Güncelleme: 22:29 - 19/09/2008 Cuma
Yeni Şafak
Filipinler'de imdat çığlığı
Filipinler'de imdat çığlığı

Filipinler'e bağlı Mindanao Adası'nda 11 yıldır 'Müslüman vatanı' kurmak için mücadele veren Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) Başkanı Hacı Murad İbrahim, çatışmaların devam ettiği bölgedeki gelişmeleri Yeni Şafak'a değerlendirdi. Ülkede en az 5 milyon Müslüman yaşıyor ve bağımsızlık mücadelesi 40 yıldır devam ediyor. Son olarak Filipin hükümeti ile MILF arasında 11 yıl süren müzakereler sonucu bir özerklik anlaşması imzalanmasına karar verildi. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin 4 Ağustos'ta yürütmeyi durdurmasının ardından bölgedeki sular bir türlü durulmuyor. Hükümet geçtiğimiz günlerde MILF'ye 3 komutanını teslim etmesi karşılığında barış görüşmelerine yeniden başlamayı önerdi ancak MILF öneriyi reddetti. Hacı Murad İbrahim, anlaşmanın reddi ile barış havasının yerin 'savaş ortamı'nın aldığını vurguladı.

TÜM FİLİPİNLER ETKİLENİR

Anlaşmazlığın ardından hükümet güçleri ile MILF birlikleri arasında patlak veren çatışmaya değinen İbrahim, 'Bu durum devam edebilir ve hatta daha da kötüleşebilir, öyle ki barış görüşmelerinin tamamen sona ermesi durumunda bundan tüm Filipinler olumsuz etkilenir. Hükümet güçleri aşırı güç kullanıyor, hava saldırıları yapıyor, sivil-asker ayrımı yapmaksızın gelişigüzel bombardımanda bulunuyor. Bu saldırılarda birçok ev yakıldı ve yağmalamalar arttı. Atılan bombalarla kadın ve çocuk çok sayıda Müslüman katledildi' dedi.

MÜSLÜMAN KORKUSU VAR

Anlaşmadan vazgeçen Filipinler Devlet Başkanı Gloria Macapagal Arroyo'nun, Bangsamoro olarak adlandırılan Müslüman halka karşı kindarlığı görmezden geldiğini belirten İbrahim, 'Arroyo, çocukluğunun büyük bir bölümünü Mindanao'da geçirmiş biri olarak Müslümanlara daha yakın olabilirdi" şeklinde konuştu. Hacı Murad İbrahim, Yüksek Mahkeme'nin 4 Ağustos'ta yürütmeyi durdurma kararını ise 'Hristiyan politikacılar Müslümanların güçlenmesinden korkuyor" sözleriyle değerlendirdi.

SALDIRININ BİLANÇOSU AĞIR

"Hükümet önce teslim olmamızı sonra müzakereye başlamamızı" istiyor" diyen MILF Başmüzakerecisi Muhaker İkbal ise, Mindanao'da geçtiğimiz ay başlayan ve 200'ün üzerinde kişinin hayatını kaybetmesine neden olan olaylardaki bilanço hakkında net bir sayı veremeyeceğini belirtti. Barış sürecinin henüz ortadan kalkmadığını ifade eden İkbal ayrıca, "Gelecek günlerin ne getireceğini şimdiden söyleyemeyiz' diye ekledi.



40 yıllık savaş 120 bin ölü

Hükümet ile MILF arasında, güneydeki milyonlarca Müslüman için ata topraklarından oluşan bir anavatan oluşturulmasına yönelik geçtiğimiz ay mutabakata varılmıştı. Bazı Katolikler ile Devlet Başkanı Gloria Macapagal Arroyo'nun yardımcıları buna karşı çıkmıştı. Manila hükümeti, bazı MILF üyelerinin, Mindanao Adası'nda geçen ay bazı cemaatlere saldırarak sivilleri öldürmesi ve mallara-mülklere zarar vermesi üzerine barış anlaşmasından çekildiğini açıklamıştı.Katoliklerin çoğunlukta olduğu Filipinler'in güneyindeki Mindanao Adası'nda özerk bir devlet kurmak için 40 yıla yakındır mücadele veriliyor. Çıkan şiddet olaylarında 120 bin dolayında kişi hayatını kaybetti. Hükümet, iç savaşı sona erdirmek için 1997'den beri MILF ile görüşüyor. Malezya da 2001'den bu yana barış görüşmelerinde arabuluculuk yapıyor.



Ramazan ayı en çok onlar için zor geçiyor

Ramazan ayı, yıkık evlerinde oturan ya da barınaklara sığınan Bangsamoro insanı için büyük bir yaşam mücadelesi içinde geçiyor. 250 bine yakın yeni muhacir, Muson yağışlarının halen devam ettiği coğrafyada çadır bezlerinin altına ya da fakir komşularının yanlarına sığınmış durumda. Bir zamanlar sahibi oldukları ülkede şimdilerde azınlığı oluşturan halk için her şey bir ihtiyaç.


İslam'ın doğduğu ada

Mindanao, Filipinler'de İslam'ın doğum yeri olarak görülüyor. Burada nüfusun çoğunluğunu Müslümanların oluştuğu bölgeler için 'özerklik' savaşı veriliyor. Moro adı, ülkeyi 16. yüzyılda işgal eden İspanyolların 'Müslüman' halka verdikleri bir isim. Müslüman halk, Katolik Filipinler'in yüzde 8'ini oluşturuyor.

16 yıl önce