|

Filistin ve İsrail 12 saat için ateşkeste anlaştı

İsrail 19 gündür Gazze'de sivilleri hedef almaya devam ederken 12 saatlik geçici ateşkes kabul edildi. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ölü sayısının 900'e yükseldiği belirtilirken, Filistinli direniş grupları ile İsrail, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un 12 saatlik ateşkes talebini kabul etti.

Aa
00:00 - 26/07/2014 Cumartesi
Güncelleme: 06:36 - 26/07/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Filistin ve İsrail 12 saat için ateşkeste anlaştı
Filistin ve İsrail 12 saat için ateşkeste anlaştı

İslami Direniş Hareketi (Hamas), Filistinli direniş gruplarının, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban ki-Mun'un 12 saatlik "insani ateşkes" talebini kabul ettiğini açıkladı.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, "Filistinli direniş grupları, BM Genel Sekreteri Ban'ın yerel saatle 08.00'de (GMT:05.00) başlayacak, 12 saatlik insani ateşkes talebini kabul etti" dedi.

Haberde, ateşkesin Filistinli sivillerin yiyecek ve su ihtiyaçlarının karşılanması, hastanelere ilaç gönderilmesi ve uluslararası yardım kuruluşlarının insani yardım sunması için kabul edildiği kaydedildi.

Ateşkesin başından bu yana 20 ceset çıkarıldı

Gazze'deki eski Filistin hükümeti İçişleri Bakanlığı, ateşkesin başlamasından bu yana enkaz altından 20 cesedin çıkarıldığını açıkladı.

Türkiye ve Katar memnun

İsrail'in Gazze'ye saldırılarının durdurulması ve ateşkes sağlanması için çabalarını daha da yoğunlaştıran Türkiye ve Katar, 12 saat için ateşkes yapılması çağrısının kabul edilmesinden memnuniyet duyulduğunu açıkladı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Katar Dışişleri Bakanı Halid Bin Muhammed El-Atiyye, geçici ateşkesin sağlanmasıyla ilgili yaptıkları ortak açıklamada şu ifadelere yer verdiler:

"Türkiye ve Katar Dışişleri Bakanları olarak, Gazze'de, insani amaçlarla 12 saat için yapılan ateşkes çağrısından memnuniyet duyuyoruz. Biz ayrıca bu çağrının Hamas tarafından hemen kabul edilmesini de memnuniyetle karşılıyoruz. Taraflar arasında müzakere edilmiş ve sürdürülebilir bir ateşkese ulaşılması için BM, ABD ve diğer uluslararası ortaklarımızla tüm gücümüzle çalışma yönündeki irademizi tekrar yineliyoruz."

Davutoğlu dün sabah Katar'a giderek, Katarlı mevkidaşı El-Atiyye ve Hamas Siyasi Büro Şefi Halit Meşal ile geç saatlere kadar görüşmeler yapmış, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile gün boyu telefonla birkaç kez görüşmüştü. Türkiye ve Katar, ABD ile ortak bir ateşkes önerisi metni oluşturmuş ancak Kerry tarafından İsrail'e sunulan metin kısa sürede reddedilmişti.

İsrail'in tavrı üzerine tıkanan ateşkes girişimlerinin ardından, gece yarısından sonra temaslar yeniden hızlanmış ve ilk olumlu haberler gelmişti. Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, yaptığı açıklamada, Filistinli direniş gruplarının, BM Genel Sekreteri Ban'ın yerel saatle 08.00'de (GMT:05.00) başlayacak ve insani amaçlarla yapılacak 12 saatlik ateşkes talebini kabul ettiğini duyurmuştu.

İsrail ateşkes öncesi hastahane vurdu

İsrail topçu birliklerinin, Gazze'nin kuzeyinde yer alan Beyt Hanun Hastanesi'ni topçu atışlarıyla vurduğu bildirildi.

İsrail doğrudan hedef aldığı Beyt Hanun Hastanesi'nin acil servisi, ameliyathane, laboratuvar, kadınlar kısmı ve bekleme odalarının bulunduğu katı vurdu.

Gazze'de görevini fiilen sürdüren eski Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail'in saldırısı sonucu, personelin hastaneden çıkabilmek için Uluslararası Kızılhaç Örgütü'nden İsrail ordusuyla koordinasyon sağlamasını talep ettiğini söyledi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında şu ana kadar 7 sağlık personelinin hayatını kaybettiği, 16'sının da yaralandığı belirtilirken, 13 ambulans, 27 hastane ve tıp merkezinin vurulduğu kaydedildi.

Sağlık Bakanlığı, Muhammed ed-Durra Çocuk Hastanesi'nin İsrail bombardımanı sonucu büyük ölçüde zarar gördüğünü, hasta bir çocuğun da boğularak ölmesi sonucu hizmetlerini askıya aldığını duyurmuştu.

Gazze'de 12 saatlik geçici ateşkes yürürlüğe girmesinin ardından halkın sokaklara çıktığı görüldü.

Ateşkesin üzerinden 25 dakika geçmesinin ardından bölgede hayatın normale döndüğü, İsrail saldırılarında hasar gören elektrik ve su hatlarının onarımına başlandı.

İsrail ateşkese rağmen ambulansları bölgeye almıyor

Gazze'de fiili olarak görevine devam eden eski Filistin hükümeti İçişleri Bakanlığı ise bölge sakinlerini geçici ateşkes sürecinde azami derecede dikkatli olmaları yönünde uyararak, halktan bombalanan bölgelere yaklaşmamalarını istedi.

Sivil savunma ekiplerinin ve ambulansların, çatışmalarda hayatını kaybedenlere ve yaralılara ulaşmak için bölgede çalışmalara başladığı belirtildi. Öte yandan, İsrail ordusunun, ateşkes başlamasına rağmen askeri birliklerinin bulunduğu bölgelere ambulansların girmesine izin vermediği bildirildi.

'İkinci bir emre kadar evlerinize dönmeyin'

İsrail ordusu, ateşkesin başlamasının ardından yaklaşık 8 dakika sonra Filistinlilerin cep telefonlarına mesaj göndererek "Gazzeliler, yeni bir uyarıya kadar boşalttığınız evlere geri dönmeyin" uyarısında bulunmuştu. Söz konusu mesajda, "Ateşkes, 08.00'den 20.00'ye kadar devam edecektir. Hamas ya da terör grupları tarafından İsrail'e yönelik ateş açılması halinde İsrail ordusu, ateşin açıldığı bölgelere tüm gücüyle karşılık verecektir" denilmişti.

Ateşkesin başlamasından 13 dakika sonra ise İsrail saldırılarına ait seslerin kesildiği ancak keşif uçaklarının yoğun şekilde uçuşa devam ettiği gözlemlenmişti.

İsrail 19 günde 900 Filistinliyi katletti

Geçici ateşkesin başladığı ana kadar İsrail saldırılarında en az 900 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Gazze'de görevini fiilen sürdüren eski Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Eşref el-Kudra, yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne hava, kara ve denizden düzenlediği saldırılarda 250'si çocuk, 102'si kadın olmak üzere en az 900 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 bin kişinin de yaralandığını belirtti. Kudra, İsrail'in bugün 07.00'ye kadar düzenlediği saldırılarda 24 Filistinlinin öldüğünü, yaklaşık 100 kişinin yaralandığını söyledi. İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda yıkılan ev sayısı bin 825'e yükseldiği, hasar gören 22 bin 145 evden bin 560'ının kullanılamaz halde olduğu ifade edildi.

10 yıl önce