|

Fitnenin 11 Eylül'ü

İsrail asıllı Amerikalı emlakçı, Peygamberimiz'e hakaret eden filmiyle yeni bir fitneyi ateşledi. Filme öfkelenen gruplar, Kahire'deki ABD Büyükelçiliği ile Bingazi'deki ABD Konsolosluğu'nu bastı. Bingazi'de roketlerle gerçekleşen saldırıda ABD'nin Libya Büyükelçisi Stevens ve 3 Amerikalı diplomat öldü. Hem Washington hem de Trablus yönetimi kanlı olayları kınadı. Eşzamanlı saldırıların 11 Eylül'ün yıldönümüne denk gelmesi dikkat çekti

Dış Haberler
00:00 - 13/09/2012 Perşembe
Güncelleme: 22:05 - 12/09/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Fitnenin 11 Eylül'ü
Fitnenin 11 Eylül'ü

Karikatür skandalları ve Kur'an-ı Kerim yakma eylemleriyle Müslümanları sokağa dökme ve İslamofobiyi tırmandırma peşinde koşan güçler yine işbaşına geçti. İsrail-Amerikan vatandaşı bir emlakçının çektiği İslam'a hakaret filmi yeni bir krize kapı araladı. “İslam'ı kanser” olarak gören ve Peygamberimiz'e hakaretlerde bulunan film, İsrail asıllı Sam Bacile tarafından aslında geçen yıl California'da çekildi. Olaylı filmin fragmanının ABD'de yaşayan Mısırlı bir Kıpti tarafından Arapçaya çevrilerek yayımlandığı ve filmin 11 Eylül olaylarının yıldönümünde vizyona gireceği iddiası öfkeye yol açtı. Orijinali İngilizce olan filmin 14 dakikalık Arapça versiyonuyla hazırlanmış fragmanı, geçen hafta Mısırlı Morris Sadık tarafından yayımlanınca büyük öfkeye yol açtı. YouTube'a da konulan görüntüler 11 Eylül'ün anıldığı gün Mısır'ın başkenti Kahire ve Libya devriminin merkezi üssü olan Bingazi'de eşzamanlı olayların fitilini ateşledi.

SEBEP ROKET Mi, DUMAN MI?

ABD'nin Kahire Büyükelçiliği saldırıya uğrarken, Bingazi'deki ABD Konsolosluğunda ise kan döküldü. Saldırı sırasında Bingazi'de bulunan ABD Büyükelçisi John Christopher Stevens ile beraberindeki 3 Amerikalı diplomatın hayatını kaybettiği belirtildi. Saldırılarda ayrıca 10 Libya güvenlik görevlisinin de öldüğü, bazılarınnı da yaralandığı bildirildi.

El Cezire kanalı ise Stevens'ın, roketli saldırıda çıkan yangında dumandan zehirlenerek öldüğü bilgisini aktardı. Libyalı yetkililer yaptıkları açıklamada, ABD büyükelçisinin saldırı yaşandığı esnada arabasında mı yoksa elçilik binasında mı bulunduğu hakkında kesin bir bilginin bulunmadığını bildirdi ve yaşananlardan dolayı “özür diledi. Saldırının ilk saatlerinde açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, “Bingazi'deki konsolosluk binasının saldırıya uğradığını ve Libyalı yetkililerle elçiliği koruma altına almaya çalıştıklarını” söylemişti.

'SENUSSi'NiN iNTiKAMI' iDDiASI

Silahlı grubun, saldırıyı ABD'de yayına girecek filmin Peygamberimiz Hz. Muhammed'e hakaret içerdiği gerekçesiyle ABD'ye tepki olarak gerçekleştirdiği ileri sürüldü. Konsolosluk binasını basan grubun Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin taraftarları olduğu da iddialar arasında yer aldı. Libya'nın Ankara Büyükelçisi Abdürrezzak Muktar ise, Bingazi'de görevli ABD Büyükelçisi Stevens'ın öldürüldüğü saldırı için, “Libya İçişleri Bakanlığı, saldırının eski İstihbarat Başkanı Senussi'nin Libya'ya iade edilmesine tepki olabileceği ihtimali üzerinde duruyor” dedi.

Öte yandan Libya Başbakanı Abdurrahim el-Kib ve Libya Milli Genel Kongre (MGK) Başkanı Muhammed el-Mugaryef, ABD'li elçinin ölümünü doğruladı. ABD'li istihbaratçılar ise büyükelçinin organize ve profesyonel bir şekilde öldürülmüş olabileceğini belirtiyor. Saldırının sadece bir paylaşım sitesinde yayınlanan görüntülerin ardından ortaya çıkmış olma ihtimalinin düşük olduğunu ve soruşturma başlatıldığını ifade ediyor.

BÜYÜKELÇiLERE EKSTRA KORUMA

Saldırının, demokratikleşme yönünde ilerleyen Libya'nın önüne engel koymak için yapılan diğer saldırılarla paralellik arz ettiğini belirten Mugaryef, bu türden saldırılarla ülkeyi istikrarsızlaştırmak isteyenlerin başarıya ulaşamayacağını ifade etti. El-Kib ise ülkedeki diğer büyükelçilikler için alınan güvenlik önlemlerinin arttırıldığını kaydederek, “Ülkemizdeki bütün diplomatik temsilcilikler bizim korumamız altındadır” dedi.


Ankara kınadı

Libya'daki saldırı Ankara tarafından da lanetlendi. Cumhurbaşkanı Gül, Obama'ya yazılı bir mesaj göndererek üzüntüsünü bildirdi.



Provokatör rahip ve 5 milyonluk Yahudi yardımı

100 Yahudi işadamından topladığı 5 milyon doları filme yatıran İsrail asıllı ABD'li emlakçı Sam Bacile, “Müslümanların Masumiyeti” ismini verdiği filmde Peygamberimize olmadık hakaretlerde bulunuyor. Geçen yıl çekilen film çok ses getirmezken, 11 Eylül'ün yıldönümüyle birlikte fragmanların internette yayımlanması zamanlamanın bilinçli olarak yapıldığı yorumlarına yol açıyor. Kur'an-ı Kerim yakma planıyla Müslümanları kışkırtmaya çalışan ABD'li rahip Terry Jones'un da skandal filmin yapımında destek verdiği ifade ediliyor. Danimarka'da Hz. Muhammed'e saygısızlık eden karikatürlerin yayımlanması ve son olarak Afganistan'daki ABD'li askerlerin Kur'an-ı Kerim yakması infiale neden olmuştu.


ABD'nin Libya Özel Temsilcisi olmuştu

Mayıs 2012'de ABD'nin Trablus Büyükelçisi olarak göreve başlayan John Christopher Stevens, daha önce de iki kez bu ülkede hizmet vermişti. Stevens, Mart 2011 - Kasım 2011 arasında Libya Ulusal Geçiş Konseyi Özel Temsilcisi olarak görev yaptı. 5 Nisan 2011'de bir Yunan kargo gemisiyle Libya'ya gidip, Kasım ayına kadar burada kaldı. Misyonu Geçiş Konseyi'yle güçlü ilişkiler kurmak ve Muammer Kaddafi rejimine karşı çarpışan grupların yapısını anlamaktı. Stevens, 2007-2009 yılları arasında da Büyükelçi Yardımcısı olarak Libya'da bulundu. Libya dışında Kudüs'te, Şam'da, Kahire'de ve Riyad'da görev yapan Stevens, bir Ortadoğu uzmanı olarak tanınıyordu. Washington'da da İran ve Yakın Doğu İlişkileri bürolarında görev yapan Stevens, Arapça ve Fransızca biliyordu. 52 yaşındaki Stevens, 1979'da Pakistan'da bir saldırı sonrası hayatını kaybeden Arnold Raphel'in ardından öldürülen ilk ABD'li elçi oldu.


Obama sert dille kınadı

ABD'deki başkanlık seçimlere az bir süre kala yaşanan saldırılar Washington'ı sarstı. “Bingazi'de diplomatik tesisimize yönelik acımasız saldırıyı sert bir dille kınıyorum” diyen Başkan Barack Obama, “dünyada diplomatik misyonlarının güvenliğinin artırılması” emrini verdi. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, “ABD, diğerlerinin dini inançlarına leke sürmeye dönük tüm kasıtlı girişimlerin karşısındadır. Ancak bu tür şiddet eylemlerinin hiçbir haklı gerekçesi yoktur” dedi. “Özgürlüğünü kazanmasına yardım ettiğimiz bir kentte böyle bir şey nasıl oldu” ifadelerini kullanan Clinton, saldırıdan tüm Libya halkının sorumlu tutulamayacağını, elçinin küçük ve barbar bir grup tarafından öldürüldüğünü dile getirdi.

TERÖR TiMi GiDiYOR

Avrupa Parlamentosu ve NATO da saldırıyı kınadıklarını bildirdi. İslam İşbirliği Teşkilatı da, Hazreti Peygamber'e hakaret içeren filmi ve saldırıyı kınadı. Öte yandan saldırıların ardından ABD'nin Deniz Kuvvetleri'nin Libya'ya 50 kişilik terörle mücadele ekibi göndereceği bildirildi. Saldırı sonrası Cumhuriyetçilerin Obama yönetimini “pasif” olmakla suçlamasıyla birlikte seçim sürecinin seyrini değişebileceği yorumları yapılıyor.


Kahire'de elçilik savaşı

Skandal filmin yol açtığı provokatif ortamda Bingazi ile birlikte Kahire de karıştı. Öfkeli gruplar, ABD elçiliğine tırmanarak Amerikan bayrağını yırttı. Kıptiler, filmin yayınının durdurulması için Müslümanlarla birlikte yürüyüş yapma kararı aldı

ABD kaynaklı hakaret filminin Arap dünyasına taşınmasıyla birlikte eşzamanlı gerçekleşen gösterilerin bir başka adresi Mısır oldu. Kahire Büyükelçiliği'ne saldıran gruplar, ABD'de yaşayan İsrail doğumlu bir Yahudi olan Sam Bacile tarafından çekilen ve Hz. Muhammed ile İslam'a hakaret ifadeleri içerdiği belirtilen kısa filmi protesto etti. Filmin fragmanının yayımlanmasının ardından Kahire Büyükelçiliği'nin önünde toplanan göstericiler, daha sonra büyükelçiliğin duvarlarına tırmandı, binadaki ABD bayrağını gönderden indirerek yerine üzerinde Arapça Kelime-i Tevhid yazılı siyah bir bayrak astı. Protestocular ayrıca ABD Büyükelçisi'nin sınır dışı edilmesi yönünde sloganlar attı. AP'nin ulaştığı Bacile, tepkiler nedeniyle saklanmakta olduğunu belirtti.

'AYRILIK TOHUMU EKiLMEK iSTENiYOR'

Mısır'daki Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP), Amerika'da yaşayan Kıptilerin servis ettiği filmin yapımcılarının yargılanması talebinde bulundu. Açıklamada, filmin ırkçılık suçu teşkil ettiği ve Müslümanlarla Hristiyanlar arasında fitne tohumu ekme amacına yönelik olduğu vurgulandı. Mısır'daki Kıpti aktivistler de filmin gösteriminin durdurulması için Kahire'deki Amerikan Büyükelçiliği önünde düzenlenecek olan gösteriye katılacaklarını açıkladı. Mısır'daki Kıpti Ortodoks Kilisesi yaptığı yazılı açıklamada, yurt dışındaki bazı Mısırlıların İslam dini ve Hz. Peygamber'e hakaret içerikli filmle bölücülük yapmaya çalıştıklarını belirterek, “Kilise, İslam dinine yapılan bu hakareti çok net bir şekilde kınamaktadır” ifadelerini kullandı.



12 yıl önce