|

Fransa'dan kritik Suriye daveti

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, ulusal savunma konseyini yarın toplantıya çağırdı

Aa
00:00 - 10/09/2013 Salı
Güncelleme: 23:54 - 10/09/2013 Salı
Yeni Şafak
Fransa'dan kritik Suriye daveti
Fransa'dan kritik Suriye daveti

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ulusal savunma konseyini, yarın sabah Suriye konusunu görüşmek üzere toplantıya çağırdı.

Ulusal savunma konseyi toplantısının ardından, Elysee Sarayı'nda olağan bakanlar kurulu toplantısı düzenlenecek. Rusya gün içinde yaptığı açıklamada, Fransa'nın BM Güvenlik Konseyi'ne sunucağı karar tasarısını "kabul edilemez" olarak nitelemişti.

Fransa ise söz konusu tasarıyı belirli ölçülerde gözden geçirebileceğini ve Moskova ile bunu müzakere edebileceği mesajını vermişti.

Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philippe Laliot, salı günü Fransız Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, önemli ilkelerine sadık kalmak şartıyla Fransa'nın tasarı üzerinde değişiklik yapabileceğini ifade etmişti.

Fransa'nın sabah açıkladığı tasarıda, Suriye rejimi kimyasal silah kullandığı gerekçesiyle açık bir şekilde kınanmış, bu silahların derhal imha edilmesi ve bu konuda kontrolün uluslararası gözlemcilere verilmesi istenmişti.

Yine tasarıda, Suriye yönetiminin çağrılara uymaması halinde BM sözleşmesinin güç kullanımıyla ilgili 7. maddenin uygulanması isteniyor.

Tasarı ayrıca, kimyasal silah kullananların uluslararası savaş suçları mahkemesinde yargılanmasını talep ediyor.


11 yıl önce