|

Fransızlara diz çöktürmüştü

Bir süredir solunum yetmezliği sebebiyle tedavi gören Cezayir bağımsızlık savaşçısı ve kurucularından Ahmet Bin Bella (96) başkent Cezayir'de öldü. Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika, ülkenin ilk cumhurbaşkanı Bella'nın ölümü dolayısıyla ülkede bir hafta yas ilan etti.

Mahmut Osmanoğlu
00:00 - 16/04/2012 Pazartesi
Güncelleme: 01:47 - 16/04/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Fransızlara diz çöktürmüştü
Fransızlara diz çöktürmüştü

Cezayir Gazetesi El-Haber 13 Nisan günkü nüshasında Bin Bella'nın ölümünü 'Bin Bella Halk Sarayını 'Halka' açtı' manşeti altında işliyor. Gazete haberin spotunda şu ifadelere yer vermiş: "Halk Sarayı dün Cezayir'in ilk bağımsız Başkanının naşını görmek için uzak kentlerden gelen yüzlerce vatandaşın ziyaretgâhına dönüştü." El-Haber gazetesi aşırı yağmurlara ve protokol sınırlandırmalarına rağmen insanlar Halk sarayındaki naşı görebilmek adına adeta mücadele ettiler. Gelenlerin içerisinde yaşlı insanlar, eski mücahitler ve kendisinin sürgünde kurduğu Demokrasi için Hareket'in savaşçıları da vardı. Gazete değişik düzeylerdeki Cezayir yöneticilerin Bella'nın ölümüne ilişkin demeçlerine yer vermiş. Bu bağlamda Devlet Başkanı Buteflika'nın 'Bin Bella bizim önemli milli sembollerimizden birisiydi ve öyle kalmaya devam edecek.' ifadelerine de yer veriliyor. Rahmetli Bin Bella'yı tanımakta fayda var: Bin Bella 1963'te cumhurbaşkanı oldu. 19 Haziran 1965'te Albay Bumedyen'in yönettiği hükümet darbesi sonunda devrildi ve yargılanmaksızın hapse atıldı. 15 yıl süreyle kaldığı cezaevinden 1980 yılında İktidarda kaldığı yıllarda ılımlı ve özel bir sosyalist çizgiden yanayken, cezaevinde yaptığı incelemeler ve Kur'anî tedkikler, yeniden İslami düşünceye dönmesine sebep oldu. Yurtdışında Cezayir Demokrasi Hareketi adlı partiyi kurarak siyasal mücadelesine devam etti (1984).


Ahmet bin Bella kimdir?

* 1918 yılında dünyaya geldi.

* Setif katliamından sonra Ahmet Bin Bella kendisine teklif edilen subaylık rütbesini reddederek Cezayir'e dönüp sömürgecilerle mücadele etmeye karar verdi.

* 1 Kasım 1954'de yayınlanan bir bildiriyle Cezayir halkı Fransızlara karşı silahlı ayaklanmaya çağrıldı.

* 1962 yılında Fransa yenilgiyi kabul ederek Cezayir'de bağımsız bir devlet kurulmasına onay vereceğini açıkladı.



12 yıl önce