|

Gazze'de şehit sayısı 1158'e yükseldi!

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında ölen 100'den fazla kişiye ait cesedin hastanelere getirildiği, hayatını kaybedenlerin sayısının 1158'e yükseldiği bildirildi.

Aa
00:00 - 29/07/2014 Tuesday
Güncelleme: 17:23 - 29/07/2014 Tuesday
Yeni Şafak
Gazze'de şehit sayısı 1158'e yükseldi!
Gazze'de şehit sayısı 1158'e yükseldi!

İsrail ordusunun, abluka altındaki Gazze'ye yönelik havadan ve karadan saldırıları bayramın ikinci gününde de aralıksız devam ediyor.

Saldırıların ve katliamların durdurulması için yürütülen diplomasi trafiği ise zaman zaman gerginliklere sahne oluyor. İsrail, ateşkesin sağlanması noktasında müttefiği olan ABD'yi "ateşkesle ilgili taslağın sızdırılması" konusunda suçlarken, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, İsrail tarafının eleştirilerine "Ortaklar ve müttefikler birbirlerine bu şekilde muamele etmezler" sözleriyle karşılık verdi.

Psaki, İsrail kabinesinin de onay verdiğini hatırlattığı Mısır'ın teklifini temel alan ve üzerinde "gizli" ibaresi bulunan taslağın kamuoyuna sızdırılmasından ABD olarak "şaşkınlık ve elbette hayal kırıklığı duyduklarını" kaydetti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Gazze'de ateşkes çabalarına yönelik İsrail basınında çıkan bazı haberlerin "can sıkıcı" olduğunu söyledi.

Rice, Washington'daki Ulusal Basın Kulübü'nde düzenlenen Ulusal Yahudi Liderler Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Kerry'nin ateşkes gayretlerine yönelik İsrail'deki bazı kesimlerin yönelttiği eleştirilere değinerek, "Size şunu söylemeliyim: İsrail basınında, Kerry'nin geçen hafta ateşkese ulaşılması için gösterdiği çabaları yanlış olarak niteleyen bazı haberlerden canımız sıkıldı. Bu yanıltıcı haberlerin ABD'de endişelere yol açtığını biliyoruz" dedi.

Kerry, Türkiye ve Katar'la yakın temas halinde

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki ayrıca Kerry'nin, Hamas üzerinde en fazla etkiye ve role sahip olduklarını düşündükleri Türkiye ve Katar ile yakın temas halinde olduğuna dikkati çekti. Psaki, "Biz Hamas'la konuşmuyoruz bile ve elbette Türkler tarafından yapılan açıklamalara katılmıyoruz. Ancak aynı zamanda, sahada vahim bir durum söz konusu. İnsanların öldüğü, her gün tehdit altında yaşadıkları bir dönemde, Hamas üzerinde etkiye sahip olabilen taraflarla diyalog halinde olmak önemli" şeklinde konuştu.

Hamaney'den "Filistinlileri silahlandırın çağrısı"

İran'ın en üst düzey otoritesi Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, "Tüm dünyanın haftalardır İsrail'in aralıksız saldırılarına maruz kalan Filistin halkının silahlandırılmasına yardım etmek için elinden geleni yapması gerektiğini" söyledi. Hamaney, Hamas'a dayatılmaya çalışılan ateşkes önerileri hakkında, "Gaspçı düşman yaptıkları yüzünden şimdiden köpek gibi pişman oldu ve ateşkes peşinde koşuyor. Siyonist rejim ve destekçilerinin dayatmaya çalıştığı ateşkes çabaları Gazze halkının direniş zaferinin göstergesidir" diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de Cumhurbaşkanlığı sitesinde yayımlanan mesajında, İsrail'in Gazze'deki sivilleri hedef alan ve bayramda dahi sürdürdüğü saldırılarına ilişkin, "Bir taraftan masum Gazze halkının Siyonist rejim tarafından vahşice katledildiğine, diğer taraftan İslam düşmanlarının İslam ümmeti arasında milli ve mezhebi savaşların fitilini ateşlediğine şahit olduğumuz bu günlerde, İran İslam Cumhuriyeti olarak, bölgenin istikrar ve güvenliği için tek yolun bölge Müslümanların birlik ve beraberliğinden geçtiğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Mogherini: "Tarafların insani ateşkesi kabul etmesi için çalışıyoruz"

İtalya Dışişleri Bakanı Federica Mogherini, Gazze'de yaşananlarla Ortadoğu'daki son durumun daha önce hiç olmadığı kadar "dramatik hal aldığını" dile getirdi.

"Kısa sürede önceliklerinin İsrail'in operasyonlarını ve Hamas'ın roket atışlarını durdurmak olmak olduğunu" belirten Mogherini, "Tarafların insani ateşkesi kabul etmesi için çalışıyoruz. İnsani ateşkes sorun çözücü değil ama kalıcı ateşkes müzakerelerine geçiş için ilk ve kaçınılmaz adım" dedi.

"AA olup bitenleri es geçmiyor"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin, "Olup bitenleri başka ülkelerin ajansları, uluslararası ajanslar es geçerken Anadolu Ajansı es geçmiyor. Bir sorumlu ajans olarak üzerine düşeni yapıyor" diye konuştu.

Gazze yasağı

Uluslararası Kriket Konseyi (ICC), İngiltere Milli Takımı'nın Pakistan asıllı kriketçisi Moeen Ali'nin uluslararası maçlarda Filistin'e destek mesajı içeren bileklik takmasını yasakladı.

Kızılaydan "insani yardım"

Türk Kızılayının 20 ton ilaç ve tıbbi malzeme yardımının Gazze'ye girişinin başladığı duyuruldu. Türk Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Gazze'deki yaraları sarmak üzere THY'ye ait kargo uçağıyla yola çıkarılan yardımın, Gazze'ye girişinin başladığı bildirildi.

Heniye'nin evi bombalandı

İsrail savaş uçakları, Hamas Siyasi Büro Şefi Yardımcısı İsmail Heniye'nin Eş-Şati Mülteci Kampı'nda bulunan evini bombaladı.

İsrail 23 günden bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda, Hamas Siyasi Büro üyelerinden İmad el-Alemi, Mahmud ez-Zehhar, Nizar Avadullah, Ziyad ez-Zaza ve Halil el-Hayye, eski İçişleri Bakanı Fethi Hamad ve Heniye'nin Danışmanı Basim Naim'in yanı sıra Hamas'ın üst düzey yetkililerinden diğer 4 kişinin evini bombalamıştı.

Hamas'a ait El- Aksa televizyon ve radyo binaları vuruldu

Gazze'de görevini fiilen sürdüren eski Filistin hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail savaş uçaklarının Gazze'de Hamas'a ait el-Aksa televizyon ve radyo binalarını vurduğu bildirildi. Saldırıda bina tamamen yıkılırken, çevredeki evler zarar gördü.

İsrail ordusuna ait bir insansız hava aracı (İHA) ise er-Rimal semtindeki el-Aksa radyo binasını bombaladı. Saldırı nedeniyle radyonun yayınları durdu.

İsrail'den "bulunduğunuz bölgeleri terk edin" uyarısı

İsrail ordusu, saldırılarına devam ettiği Gazze'de, kuzeyde ve doğuda yaşayan halkın evlerini derhal terk edip, Gazze şehir merkezine doğru gitmelerini istedi.

Özellikle Şucaiye, Zeytun, Cibaliye, Beyt Hanun, Beyt Lahiya bölgelerinde yaşayan Filistinlilere telefonla gönderilen mesajda, kendilerinden "evlerini derhal terk ederek Gazze şehir merkezine doğru gitmeleri" istendi.

Aydınlatma fişekleri yangın çıkmasına sebep oldu

İsrail ordusu, saldırılarını sürdürdüğü Gazze'nin doğu ve batı bölgelerine onlarca aydınlatma fişeği attı.

İsrail askeri birlikleri, Gazze'nin doğusundaki Zeytun Mahallesi ile kuzeybatısı ve güneyindeki Rimal ve Tel el-Heva semtlerine onlarca aydınlatma fişeği attı. Atılan fişeklerden bazılarının Anadolu Ajansı'nın (AA) Gazze ofisinin yakınlarındaki tarım arazileri, okullar ve evlere düşmesi sonucu yangın çıktı. Yangın sebebiyle bazı Filistinliler yaralandı.

Bayramın birinci günü 30 ev tamamen yıkıldı

Filistin uzlaşı hükümetinin Bayındırlık ve İskan Bakanı Mufid el-Hasayine, İsrail'in Ramazan Bayramı'nın birinci gününde Gazze'ye yönelik saldırılarında 30 evin tamamen yıkıldığını, 40 evde ise kısmi tahribat meydana geldiğini söyledi. Bu sayıyla yıkılan ev sayısı 2 bin 360'a zarar gören ev sayısı da 23 bin 200'e ulaştı.

Ölen İsrailli asker sayısı

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'ne yönelik kara saldırılarının başladığı 17 Temmuz'dan bu yana 110'dan fazla İsrail askerinin öldürüldüğünü bildirirken, İsrail ordusu dünkü çatışmalarda 5 askerin daha hayatını kaybettiğini duyurdu.

Kassam Tugayları, tarafından yapılan yazılı açıklamada, Han Yunus kentinin kuzeyinde yer alan Kissufim bölgesinde İsrail askerlerini taşıyan aracın roketle vurulduğu, başkent Tel Aviv ve Aşkelon kentlerine sabah saatlerinde 14 roket ve füze atıldığı kaydedildi.

İsrail ordusu da dün geceden bu yana Gazze'de 150 noktayı vurduğunu duyurdu. İsrail polisi tarafından yapılan açıklamada, vatandaşlarına ölüm tehlikesi dolayısıyla Gazze'ye sınır bölgelerden uzak durmaları ve bu konuda yapılan uyarıları dikkate almaları istendi.

Gazze'deki "tek elektrik santrali" vuruldu

İsrail ordusunun Gazze'deki elektrik santralinin ana yakıt tankını vurması üzerine üretim tamamen durdu. Gazze Enerji İdaresi Başkan Yardımcısı Fethi eş-Şeyh Halil, "İsrail'in Gazze'deki tek elektrik santralinin ana yakıt tankerini vurması üzerine üretim tamamen durdu" dedi.

İsrail'in daha önce bazı elektrik ana hatlarını kesmesi dolayısıyla enerji açığı yüzde 90'a ulaşmıştı.

İsrail ordusu, AA Gazze ofisinin bulunduğu binayı vurdu

Gazze'nin batısında yer alan Ensar bölgesinde basın ofislerinin de bulunduğu binaya İsrail ordusu tarafından saldırı düzenlendi. Saldırıda binanın 3'üncü katında bulunan AA ofisi herhangi bir zarar görmezken, vurulan 10'uncu katta ağır hasar meydana geldi.

Batı Şeria'daki gösteriler

Batı Şeria'da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eylemi sırasında daha önce yaralanan Filistinli genç, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

El-Halil'de geçen hafta düzenlenen Gazze'ye yönelik saldırıların protesto edildiği eylem sırasında, İsrail ordusunun açtığı ateş sonucu karnından ağır yaralanan ve yoğun bakımda olan Ala İzgayyar (21) adındaki genç yaşamını yitirdi.

Batı Şeria'daki çeşitli kentlerde her gün İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto ediliyor. Eylemleri gerçek ve plastik mermi ile göz yaşartıcı gaz kullanarak bastırmak isteyen İsrail ordusuyla göstericiler arasında arbede yaşanıyor.

İsrail saldırılarında 23 günlük bilanço: Bin 158 ölü 7 bin yaralı

Gazze'de görevini fiilen sürdüren eski Filistin hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, 7 Temmuz'dan bu yana hayatını kaybeden Filistinli sayısının bin 158'e, yaralıların ise 7 bine ulaştığını açıkladı.

BM kararlarına daha önce defalarca uymamış olan İsrail, 7 Temmuz Pazartesi günü "Koruyucu Hat" adıyla Gazze'ye yönelik hava ve denizden saldırılar başlatmış, 17 Temmuz Perşembe günü de karadan saldırıya geçmişti.

10 years ago