|

Generale ahlak dersi Haaretz'den

Davos çıkışıyla dünyanın gündemine oturan Başbakan Erdoğan'a 'aynaya bak' diyerek iki ülke ilişkilerini geren İsrailli komutana Haaretz gazetesi ahlak dersi verdi. Gazete, generalin görevden alınmasını önerdi

Anka
00:00 - 17/02/2009 Salı
Güncelleme: 02:27 - 17/02/2009 Salı
Yeni Şafak
Generale  ahlak dersi Haaretz'den
Generale ahlak dersi Haaretz'den

Haaretz gazetesi, İsrail'in Gazze katliamını eleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos çıkışıyla ilgili olarak 'aynaya bak' diyen İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı Avi Mizrahi'ye ahlak dersi verdi. Haaretz, Mizrahi ve İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın çıkışlarını “çok çirkin” olarak nitelendirerek ağır eleştirilerde bulundu. İsrailli gazete, “Ahlakı sinik bir biçimde kullanmak” başlıklı başyazısında General Mizrahi'nin görevinin ülkenin dış politikasını formüle etmek olmadığını, “stratejik bir müttefike ahlak dersini vermesi” nin de kabul edilemeyeceğini belirtti.

Başyazısında Mizrahi'yi yerden yere vuran Haaretz, İsrail Genelkurmay Başkanı'nın, yetkilerini aşan General Mizrahi'yi uyarması gerektiğini savunarak “Başka bir dönemde generalin sözleri nedeniyle görevinden alınması beklenirdi” ifadesini kullandı.

'ÇOK ÇİRKİN GELİŞME'

“Çok çirkin iki yeni gelişme, zaten gergin olan İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkileri daha da kötüleştirdi” diyen Haaretz gazetesi, “Ermeni soykırımı” nı tanıma tehdidinde bulunan İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın da çabalarını, ikili ilişkileri yeniden tesis etmek için harcamasının daha yerinde olacağını vurguladı. Aynı zamanda İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın 1915 olaylarını “soykırım” olarak adlandırmakla tehdit ettiğine dikkat çeken gazete, “Dışişleri Bakanlığı'nın, Ermeniler ile ilgili olarak birdenbire ahlakı hatırladığına inanmak zor” dedi. Haaretz, bu defa İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın, Erdoğan'ın İsrail'in politikalarına ilişkin açıklamalarının, İsrail'den bir yanıt verilmesi ya da verilmekle tehdit edilmesi gerektirdiği kararına vardığı gibi göründüğünü belirterek şunları söyledi:

CEZALANDIRMA PEŞİNDE

“Burada tartışma, Ermenilerin öldürülmesi olayının soykırım veya holokost olup olmadığı değil. Eleştiriler, İsrail'in, sonuçları İsrail'de bile tartışılan askeri operasyonu kınayacak kadar küstah olmaya cüret ettiği için Türkiye'yi 'cezalandırmak' için Ermeni meselesini politik amaçlar için kullanmaya çalışmasıdır. Öte yandan, İsrail Başkonsolosu Mordehai Amihai, “Türk-İsrail ilişkileri çok sağlam temellere dayandığını” söyledi. Amihai, komutanın açıklamalarıyla ilgili, “Onun fikirleri İsrail ordusunu bağlamaz” diye konuştu.


Mizrahi'nin korkusu: SAVAŞ SUÇLUSU OLMAK

İsrailli Kara Kuvvetleri Komutanı Avi Mizrahi'nin “Erdoğan aynaya baksın” çıkışı ile ilgili ilginç bir iddia ortaya atıldı. Diplomatik kaynaklara göre, İsrail Kara Kuvvetleri Komutanı General Avi Mizrahi'nin Türkiye-İsrail ilişkilerine bomba gibi düşen açıklamalarının ardında, İsrailli askerlerin “uluslar arası savaş suçlusu ilan edilme” korkusu var. Diplomatik çevrelere göre üstelik, İsrail'in bu büyük korkusunun önündeki tek engel de Türkiye. İsrail'in, özellikle de İsrailli komutanların büyük korkusunun Nisan'da yapılacak bir konferansla ilgili olduğu belirtiliyor. Cenevre'de gerçekleştirilecek olan, “Durban süreci” olarak da anılan söz konusu konferansta Birleşmiş Milletler Irkçılıkla Mücadele Konferansı'nda alınacak bir kararla İsrail operasyonları “ırkçılıkla” bağdaştırılabilir. Bu da, operasyona katılan tüm İsrailli komutanların ve emri veren siyasetçilerin “soykırımla” suçlanmalarının önünü açabilir. Kararın alınması, Cenevre konferansı'nı düzenleyen “komitede” yer alan ülkelere bağlı. Türkiye, konferansı düzenleyen ve yöneten ülkelerin oluşturduğu “komitede” bulunuyor.




15 yıl önce