|

Gerilimlerin yaşanmadığı bir Mısır istiyoruz

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, 'Kardeş kavgasının olmadığı, gerilimlerin yaşanmadığı bir Mısır istiyoruz" dedi.

Aa
00:00 - 10/07/2013 Çarşamba
Güncelleme: 20:14 - 10/07/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Gerilimlerin yaşanmadığı bir Mısır istiyoruz
Gerilimlerin yaşanmadığı bir Mısır istiyoruz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Şehitkamil Kültür Merkezi'nde sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Suriyeli sığınmacılara kucak açan Gazianteplilere teşekkür etti.

Davutoğlu, Ortadoğu'da halklar ayağa kalktığında Türkiye'nin hiç tereddüt göstermeden halkların yanında yer aldığını vurgulayarak "İlk andan itibaren hep şunu söyledik; kimseye hiçbir şey empoze etmeyiz, kimseye diktede bulunmayız, kimsenin içişlerine karışmayız ancak Ortadoğu'da kardeş halklar ne isterse, onların iradesi neyse onların yanında yer alırız. Onların iradesini engellememek isteyen baskıcı rejimler, zulümler karşısında o halkların yanında yer aldık, almaya da devam edeceğiz" diye konuştu.

Mısır'da demokrasiye gölge düşürmek isteyenlere karşı Türkiye'nin tutumunun çok açık olduğunu dile getiren Davutoğlu, halkın iradesiyle iktidara gelenlerin ancak halk iradesiyle götürülebileceklerini söyledi.

Türkiye'nin bir kişiyi, bir grup veya bir partiyi savunmadığını kaydeden Davutoğlu, "Bizim savunduğumuz seçilmiş bir cumhurbaşkanının iradesidir. Çünkü seçilmiş o cumhurbaşkanı aynı zamanda Mısır halkının iradesini yansıttığı için seçilmiştir. Yanlış yapılmışsa bir takım hatalar olmuşsa onun hesabını soracak olan Mısır halkıdır. Hiçbir başka otorite bunu soramaz" dedi.

"Nasıl rahmetli Menderes'in emanetine sahip çıkmayı siyasi bir borç addetmişsek, Mısır'da da aynısını savunuruz, Suriye'de de, Tunus'ta da, dünyanın her yerinde aynısını savunuruz" diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama bir oryantalist kafa var. 'Bu Müslümanlar, bu Ortadoğulular, kendi başlarına demokrasi yaşayamazlar. Onlara yarı demokrasi de yeter' diyen bir zihniyet var. Biz buna isyan ediyoruz ve diyoruz ki tarihte en kadim devletleri kurmuş olan bu Ortadoğu halkları, bugün de en sistemli siyasi yapıları kurarlar ve bu konuda hiçbir başka milletten hiçbir başka bölgeden ya da kıtadan daha geri değildirler."

Davutoğlu, Mısır'da demokrasinin yeniden ihdas edilmesi için her türlü çabayı göstereceklerini belirterek, "Kimse bizi bu çabadan alıkoyamaz. Çünkü biliyoruz ki, tarihteki en büyük medeniyetleri kurmuş olan bu Mısır halkı, kendisine kendi kaderini tayin etme hakkı verildiğinde çok daha büyük başarılara imza atar ve Türkiye ile Mısır Ortadoğu bölgesinde yeni bir düzenin eksenini oluşturur. Bizim niyetimiz, arzumuz budur. Kardeş kavgasının olmadığı, gerilimlerin yaşanmadığı bir Mısır istiyoruz" diye konuştu.

11 yıl önce