|

Güney ve Kuzey Kore, yasağa karşı birleşti

Cihan
00:00 - 10/12/2009 Perşembe
Güncelleme: 12:58 - 10/12/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Güney ve Kuzey Kore,  yasağa karşı birleşti
Güney ve Kuzey Kore, yasağa karşı birleşti

Güney Kore ve Kuzey Kore, İsviçre'nin uygulamaya koyduğu minare yasağına karşı birleşti. Düşman iki ülkenin 'minare' konusunda uzlaşmasını AK Parti Malatya Milletvekili Mehmet Şahin'in Asya Parlamenterler Asamblesi'nde (APA) verdiği bir önerge sağladı.

Şahin, Endonezya'nın Bandung şehrinde gerçekleşen 41 üyeli APA toplantısında İsviçre'nin yasak kararına karşı verdiği önergeye, Güney Kore ve Kuzey Kore ülkeleri başta olmak üzere Çin, Rusya ve Vietnam gibi Müslüman olmayan üye ülkeler de destek verdi. Şahin'in minare yasağına karşı çıkan önergesi oy birliği ile kabul edildi.

Endonezya'daki toplantıya TBMM APA Türk Grubu Başkanı AK Parti Urfa Milletvekili Emin Önen başkanlığında katılan Türk Grubu'ndan Şahin'in verdiği önergenin kabulü ile minare yasağına yönelik referandum yapan İsviçre ağır bir dille kınandı.

APA'nın İsviçre'ye yönelik kınamada bulunması üzerine Şahin şu açıklamayı yaptı: 'Dünya insan hakları gününü yaşadığımız şu günlerde Asya Parlamenter Asamblesi insan haklarına uygun çok önemli bir karar almıştır. Bu kararla üye ülkeler bu konunun sadece Müslümanları ilgilendiren bir konu olmadığını bir insan hakları konusu olduğunu teyit etmiştir. Bu referandum kararı insan hakları evrensel beyannamesinin 19. maddesine, Avrupa insan hakları sözleşmesinin 9. maddesine de aykırı olduğundan bu konuyu BM ciddiye alacağını umut etmekteyim. Türkiye konum olarak Asya ve Avrupa'nın bağlantı noktasındadır. Zengin tarih birikimiyle dinler arası hoşgörünün temsilcisidir. Türkiye olarak bu referandum eğer kilise veya başka bir dinin sembollerine karşı yapılmış olsaydı yine aynı tepkiyi vermiş olacaktık. Biz insan haklarının referandum maddesi olarak ele alınmasına karşıyız."

14 yıl önce