|

Hamas 25. yılını kutluyor

Hamas, 25. kuruluş yıldönümünü Gazze'de düzenlenen büyük bir törenle kutluyor. Gazze'nin sokak ve meydanları bayraklarla süslenirken kutlamalara katılmak isteyen on binlerce Filistinli Gazze'nin batısındaki El-Ketibe Meydanı'na akın etti.

Aa
00:00 - 8/12/2012 Cumartesi
Güncelleme: 14:15 - 8/12/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Hamas 25. yılını kutluyor
Hamas 25. yılını kutluyor

Meydana Hamas tarafından üretilen ve İsrail'e yönelik saldırılarda kullanılan M75 tipi roketin büyük boyuttaki bir maketi yerleştirildi. 

Platformun arkasına ise geçen ay İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybeden Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları komutanı Ahmed Caberi'nin posterine yer verildi. 

Kutlamalar sırasında farklı ülkelerden gelen Arap ses sanatçıları marşlar okurken, meydanları dolduran kalabalıklar da attıkları sloganlarla Hamas'a destek verdiler. 

Hamas'ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, Gazze'de Hamas'ın 25. kuruluş yıldönümü kutlamalarında yaptığı konuşmada, Filistin'deki işgali ve İsrail yönetimini asla tanımayacaklarını söyledi.

Gazze'nin batısındaki 'Ketibe' meydanında toplanan ve sayıları yarım milyonu bulduğu belirtilen kalabalıklara hitaben bir konuşma yapan Hamas lideri Halid Meşal, Filistin'in özgürlük mücadelesinin devam edeceğini belirterek, Filistin'in özgürleştirilmesinin bütün Filistin'in ve Arap dünyasının hedefi ve görevi olduğunu kaydetti. 

Konuşmasında Filistin'in bölünmezliğine ve birliğine vurgu yapan Meşal, ''Gazze'si, Batı Şeria'sı, Hayfa'sı, Yafa'sıyla Filistin birdir. Müslümanıyla, Hristiyanıyla, yurt dışındaki ve içindekiyle birdir'' dedi. 

''Siyonist oldukları için savaşıyoruz''

Konuşmasında Filistin'in özgürleşmesinin cihaddan geçtiğini ifade eden Meşal, direniş olmadan hiçbir mücadele yönteminin fayda vermeyeceğini savundu. Filistin'in geçmişten gelen Arap-İslam kimliğine vurgu yapan ve Filistin topraklarındaki işgalin meşruiyetini, dolayısıyla İsrail'i asla tanımayacaklarını vurgulayan Meşal, Arap ülkelerine de, Filistin direnişine silah ve mal yardımında bulunmaya çağırdı. 

İsrail'e karşı yürüttükleri mücadeleyi, ''Yahudi oldukları için değil, siyonist oldukları için savaşıyoruz'' sözleriyle tanımlayan Meşal, topraklarına saldırana cevap verdiklerini kaydetti. Meşal, siyonist projesinin sadece Filistin halkının değil tüm Arap, müslüman toplumların, insanlığın düşmanı olduğunu vurguladı.

''Filistin'den bir karış taviz verilmeyecek''

''Bizim için direniş bir araçtır, amaç değil'' diyen Meşal, ''Eğer, direnişin ve savaşın dışında Filistin'i, Kudüs'ü ve dönüş hakkını bize verecek bir yol bulursak o yolda yürürüz'' diyen Meşal, Filistin topraklarının özgürleştirilmesinde kararlı olduklarını ve ''bir karışından'' dahi taviz vermeyeceklerini vurguladı.

Gazze halkına, Gazze'ye gelen misafirlere ve tüm Filistin halkına selamlarını gönderen Meşal, ''Gazze'ye selam olsun, gençlerine, kadınlarına, çocuklarına, yaşlılarına selam olsun. Filistin'in yaşlıları tüm dünyanın gençlerinden daha gençtir'' dedi.

Konuşmasında İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular konusuna da değinen Hamas lideri, ''Tüm Filistinlileri özgürlüğüne kavuşturacağımız zaman uzak değil, bu bizim ahdimizdir'' diye konuştu. 

''Kudüs ruhumuzdur''

Kudüs'ün, Filistin davası için taşıdığı öneme de işaret eden Meşal, ''Kudüs bizim ruhumuz, tarihimiz, geçmişimiz geleceğimiz, başkentimizdir. Karış karış özgürleştireceğiz'' ifadelerini kullandı. Meşal, devrim sonrası dönemde Filistin davasına verdiği destek nedeniyle Mısır'a teşekkür ederek, ''Mısır ile biz aynı hattayız. Sina'nın güvenliği bizim güvenliğimizdir'' görüşünü dile getirdi.

''Arap ve İslam stratejisi''

Gazze'deki Filistin yönetiminin Başbakanı İsmail Heniye de, ''Hamas, Filistin'i özgürlüğüne kavuşturmak için Filistin, Arap ve İslam stratejisi başlatacaktır'' dedi.

İsrail'in çöküşü başlayacak

Kutlamalar kapsamında Hamas'ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal'den hemen önce söz alan Heniye, son saldırının ''siyonizmin'' çöküşünü hazırladığını belirterek, ''Filistin ile Arap topraklarında yayılamayacaklar ve çöküşleri başlayacak'' diye konuştu.

Son saldırılarda direniş göstererek zafere zemin hazırlayan el-Kassam Tugayları'ndan yaklaşık 40-50 kişinin hayatını kaybettiğini açıklayan Heniye şunları söyledi:

''Senelerdir uzun bir sessizlik vardı. Gece gündüz çalışılıyor ve hazırlıklar yapılıyordu. Hazırlık aşamasında çalışanların onlarcası toprağın altında. Biz onların cihad görevinde şehit oldukların söylüyorduk ve insanlar cihad misyonunun ne olduğunu bilmiyordu. Ben buradan Mısıra, Katara, Türkiye'ye ve diğer İslam ülkelerine teşekkür ediyorum'' şeklinde konuştu.

11 yıl önce