|

Hamas: AB ile görüşüyoruz

Gazze Şeridi'nde yönetimi elinde bulunduran Hamas, AB ülkeleriyle gizli görüşmeler yaptıklarını duyurdu. Görüşmelerin ana gündem maddesi ise, Ortadoğu'da olası barış görüşmeleri

00:00 - 4/05/2012 Cuma
Güncelleme: 22:58 - 3/05/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Hamas: AB ile görüşüyoruz
Hamas: AB ile görüşüyoruz

Hamas, Avrupa Birliği üyesi 5 ülkeyle gizli görüşmeler yaptığını açıkladı. AB, resmi açıklamalarında Hamas'la görüşmek için İsrail'i tanıması ve şiddete başvurmamasını şart koşuyor. Görüşmelerin yeri olarak ise Türkiye de verildi. Hamas'ın dış ilişkilerden sorumlu üyesi Osama Hamdan, Avrupa Birliği ile yaptıkları görüşmelerde, Hamas'ın İsrail'e karşı pozisyonu ve Ortadoğu'daki olası barış görüşmeleri üzerine odaklandıklarını söyledi.

TÜRKİYE'DE DE GÖRÜŞÜLDÜ

Filistinli yetkili Hamdan, AB üyesi hangi ülkelerle gizli görüşme yaptığı konusunda açıklama yapmadı. Ancak Gazze'deki bir Hamas yetkilisi, görüşülen ülkeler arasında İngiltere, Fransa ve Hollanda, Avusturya ve İsveç'in bulunduğunu iddia etti. Gazze'deki Hamaslı yetkili AB ile yapılan gizli görüşmelerin değişik ülkelerde gerçekleştirildiğini belirtti. Görüşmelerin Türkiye, Mısır, Lübnan ve Gazze'de gerçekleştirildiği iddia edildi. Hamas'ın bu iddiları sonrası İngiliz bir yetkili, "Hamas'la doğrudan bir görüşmemiz olmadı" açıklaması yaptı. Öte yandan Filistinli Hamas ve El Fetih arasında ulusal birlik hükümetinin oluşumuyla ilgili görüşmelerde ise, ilerleme sağlanamadı. Suudi sermayeli El Arabiya televizyonunun haberine göre, görüşmelere yakın bir yetkili, Hamas'ın siyasi büro şefi Halid Meşal ve yardımcısı Musa Ebu Marzuk ile El Fetih'in üst düzey yetkilisi Azam el-Ahmed arasında önceki gece Mısır'ın başkenti Kahire'de yapılan 2 saatlik görüşmeden netice alınamadığı belirtildi.

12 yıl önce