|

Hatay sınırına konuşlanıyor

Annan'ın bugün saat 06:00'ya kadar zaman tanıdığı Beşşar Esed'in, ağır silahlı birliklerini Türkiye sınırına yakın liman kenti Lazkiye'ye konuşlandırmaya başladığı iddia edildi. Askeri havaalanının bulunduğu kentte çoğunluk Esed yanlısı Nusayrilerden oluşuyor

Tahir Alperen
00:00 - 12/04/2012 Perşembe
Güncelleme: 03:40 - 12/04/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Hatay sınırına  konuşlanıyor
Hatay sınırına konuşlanıyor

BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan Suriye lideri Beşşar Esed'e, şiddeti durdurması için bugün saat 06:00'a kadar tanıdığı süre dolarken, Suriye ordusunun silahı bırakarak masaya oturmaya niyetli olmadığına dair bilgiler geliyor. Esed'in olası bir uluslararası saldırıya karşı, kendini rahat savunabileceği güvenli bir bölge oluşturma hazırlığı içerisinde olduğu belirtiliyor.

Esed'in, ağır silahlarla Hama, Humus ve İdlib gibi kentleri kuşatıp üstünlüğü sağladıktan sonra askeri gücünün büyük bir bölümünü Lazkiye şehrine kaydırdığı iddia edilirken Suriye'deki üst düzey kaynaklardan alınan bilgiye göre, Esed'in, babası Hafız Esed ve 1994 yılında trafik kazasında ölen ve Hafız Esed'den sonra ülkenin veliahtı olarak gösterilen ağabeyi Basil Esed'in mezarının da bulunduğu Lazkiye'nin Kardaha bölgesine doğru çekilmek için hazırlıklara başladığı belirtildi. 500 bin nüfusa sahip Lazkiye'nin çoğunluğunun Nusayrilerden oluşması nedeniyle Esed'in, olası bir saldırı veya uluslararası bir müdahaleye karşı kendini güvende hissedeceği için bu bölgede kendisine güvenli bir alan oluşturma niyetinde olduğu ifade ediliyor.

'SAAT DOLMADAN ÇEKİLECEĞİZ'

Esed'in oluşturmayı planladığı güvenli bölge Hatay'ın Yayladağı ilçesine 35 km uzaklıkta bulunuyor. Suriye kaynaklarından ve Özgür Suriye Ordusu askerlerinden alınan bilgiye göre Esed'in diğer şehirleri kuşatmak için kullandığı ağır silahları, direnişler bastırıldıktan sonra Lazkiye'nin Kardaha bölgesine doğru çektiği belirtildi. Türkiye sınırına oldukça yakın bir bölgede bulunan kentte, Esed'in kontrolünde bulunan oldukça fazla sayıda askeri nokta ve bir de askeri havaalanı bulunuyor.

Bu arada dün akşam saatlerinde, Esed yönetiminden silah bırakacaklarına dair açıklama geldi. Suriye devlet televizyonunun haberine göre, Savunma Bakanlığı, ordunun bu sabahtan itibaren askeri operasyonları durduracağını duyurdu. Haberde buna karşın Suriye ordusunun herhangi bir saldırıya karşı alarm halinde olacağı ifade edildi.




12 yıl önce