|

Haydi Abbas vakit tamam!

Arap dünyası, Ortadoğu tarihindeki en büyük belge sızıntısıyla sarsıldı. El-Cezire televizyonu 10 yıldan bu yana İsrail-Filistin görüşmelerinde Filistin yönetiminin Siyonist rejime nasıl büyük tavizler verdiğini ortaya koyan binlerce gizli belgeyi yayınladı. Belgelerde Mahmud Abbas yönetiminin İsrail'e bugüne kadarki en büyük Kudüs payını önerdiği, son Gazze saldırısını ise önceden bildiği iddia ediliyor

Dış Haberler
00:00 - 25/01/2011 Salı
Güncelleme: 00:42 - 25/01/2011 Salı
Yeni Şafak
Haydi Abbas vakit tamam!
Haydi Abbas vakit tamam!

El Cezire televizyonunun ele geçirdiği ve gelecek günlerde İngiliz Guardian gazetesi tarafından açıklanmaya devam edilecek İsrail-Filistin müzakereleriyle ilgili gizli belgeler, Arap dünyasını sarstı. "Ortadoğu tarihindeki en büyük belge sızıntısı", Filistinli müzakerecilerin, İsrail'in işgal altındaki Doğu Kudüs'te yasadışı olarak inşa edilen yerleşimlerden biri hariç diğer tüm yerleşimleri ilhak etmesini kabul ettiğini gösteriyor.

El Cezire'nin Guardian gazetesiyle paylaştığı, İsrail ve ABD ile 10 yıldan fazla bir süredir yapılan müzakereleri kapsayan 1600 sayfalık gizli Filistin belgesinin gerek Filistin'de gerekse Arap dünyasında depreme yol açacağı bekleniyor. Belgeler, Filistinli müzakerecilerin, Filistinli mültecilerin geri dönmesi meselesi de dahil olmak üzere vermeyi önerdikleri gizli tavizlerin boyutu, İsrailli liderlerin nasıl bazı Arap vatandaşlarının yeni kurulacak Filistin devletine transferini istedikleri, İsrail güvenlik güçleriyle Filistin yönetimi arasındaki üstü kapalı işbirliğinin düzeyi, İngiliz istihbaratının Filistin topraklarındaki Hamas'ı bertaraf etmek için gizli bir plan hazırlanmasındaki merkezi rolü, Filistin yönetimi liderlerine, İsrail'in Gazze'ye 2008-09 saldırısı konusunda nasıl "tüyo" verildiği gibi konuları içeriyor.

KUDÜS'ÜN ADINI İBRANİCE SÖYLÜYOR

Cebel Ebu Gneym (Har Homa) hariç tüm Doğu Kudüs yerleşimlerinin ilhakının yanısıra, Filistin Kurtuluş Örgütü liderlerinin gizlice Doğu Kudüs'teki Arap mahallesi Şeyh Cerrah'ın bazı bölgelerinin başka bir yerdeki toprakla mübadele edilmesini teklif ettikleri de belgelerde yer alıyor. Bunun yanısıra Filistinli liderlerin, Eski Kent'teki Haramüşşerif'in yönetimini ortak bir komitenin almasını da teklif ettikleri belirtiliyor. Bu tekliflerin 2008-09'da ABD Başkanı George Bush'un Annapolis'teki konferansının arefesinde yapıldığı ve Filistinli başmüzakereci Saib Erekat tarafından, İsrail'e tarihteki en büyük Kudüs'ün önerildiği şeklinde nitelendirildiği kaydediliyor. Ancak İsrail'in bu tavizleri yeterli bulmayarak teklifi reddettiği, tavizlerin karşılığında da hiçbir şey vermediği de belgelerde yer alıyor. Erekat'ın belgelere göre, Livni'ye "Biz size Yahudi tarihindeki en büyük Yeruşşalaym'i teklif ediyoruz" diyerek, Kudüs'ün adını İbranice olarak vurguladığına da dikkat çekiliyor. Belgelerin verdiği genel izlenimin, anlaşmaya varmada ve yerleşimleri durdurmada başarısız olmalarının Hamaslı rakiplerinin gözünde güvenilirliklerini zayıflattığını gören Filistinli liderlerin zayıflığı ve artan umutsuzluğunu yansıttığı belirtiliyor. Belgelerin ayrıca İsrailli müzakerecilerin kendilerine güvenini açığa vurduğu da kaydediliyor.


Suçlu el-Cezire mi?

Katar'da yayın yapan El-Cezire ve Guardian'ın belgeri yayınlamasının ardından bazı Filistinliler, üzerinde el-Cezire yazılı İsrail bayraklarını yakarak, televizyonu işbirlikçilikle suçladı. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesi Genel Sekreteri Yaser Abdrabbo, El Cezire'nin İsrail'in çıkarları için çalıştığını öne sürdü. El Cezire'nin daha önce Filistinlilerin eski lideri Yaser Arafat'a saldırdığını, şimdi de Mahmud Abbas'a yöneldiğini iddia eden Abdrabbo, kanalın iki aydır bu belgeler üzerinde gizlice çalıştığını kaydetti. Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas ise belgelerin "kasıtlı olarak karıştırıldığını, Filistinlilerin diye gösterdikleri şeylerin aslında İsraillilere ait olduğunu" ifade etti. Abbas, belgelerin ortaya çıkmasına şaşırdığını, El Cezire'nin bu belgelere nereden ulaştığını bilmediğini belirterek, 'Arap kardeşlerimizden bir şey saklamıyoruz." dedi.


ARAFAT'A KADAR UZANIYOR

Belgeler, İsrail ile Filistin arasında 1999 ve 2010 yılları arasında yapılan müzakerelerin 1600 gizli kaydını açığa çıkarıyor ancak el-Cezire elinde 16 bin belgenin olduğunu söylüyor. Belgelerin tarihi, ABD Başkanı Bill Clinton öncülüğünde, İsrail Başbakanı Ehud Barak ve Filistin lideri Yaser Arafat arasında yapılan 2000 yılındaki Camp David müzakerelerine kadar uzanıyor. Belgelerin büyük bir bölümü, kayıtlar, eş zamanlı alınan notlar, müzakerelerde Filistin tarafına eşlik eden Filistin Müzakere Destek Birimi yetkililerinin kelimesi kelimesine yazdığı kısımlardan oluşuyor.



13 yıl önce