|

Her şey devlet sırrıysa demokrasi nerede

İtalyan Telekomu'ndaki telekulak skandalında istihbaratın üç numaralı adamının yargılanmasını “devlet sırrı” diye engellemeye çalışan Berlusconi'ye Gladio'nun efsane savcısı cevap verdi: Her şeye devlet sırrı diyerek demokrasi olmaz”

Dış Haberler
00:00 - 7/01/2010 Perşembe
Güncelleme: 23:00 - 6/01/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Her şey devlet sırrıysa demokrasi nerede
Her şey devlet sırrıysa demokrasi nerede

İtalya, kendi telekomunda ortaya çıkan dinleme skandalına adı karışan İstihbarat yetkililerinin yargılanıp yargılanamayacağını tartışıyor. 2006'da Telecom İtalia'da patlak veren telekulak skandalına istihbaratın eski üç numaralı ismi Marco Mancini'nin de adı karışmıştı. O dönem 6 ay tutuklu kalan Mancini ”devlet sırrı” diyerek soruları yanıtsız bırakmıştı. Devam eden dava sürecine şimdi İtalyan lider Silvio Berlusconi'nin müdahale ettiği ortaya çıktı. İtalyan basını Berlusconi'nin mahkemeye bir mektup yollayarak yargılamada devlet sırrının korunması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Bu uyarıyla mahkeme süreci tıkanma noktasına geldi.

DEMOKRASİ SAYDAMLIK DEMEKTİR

Berlusconi'ye ilk uyarı İtalya'daki Gladio yapılanmasını ortaya çıkartan efsane savcı, şimdiki senatör Felice Casson'dan geldi. Casson Berlusconi'nin “devlet sırrı” kavramını yanlış anladığını ve yasal düzenlemeleri de yanlış yorumladığını söyleyerek “Demokrasi, saydamlık ve kurallara uymak demektir. Her şeye devlet sırrı diyerek demokrasi olmaz. Zira böyle bir anlayış, her şeyin yapılabilmesini, ancak hiçbir şeyin aydınlatılamamasını beraberinde getirir” dedi.

DEVLET SIRRI KURTARIYOR

Berlusconi'nin Mancini'yi devlet sırrı gerekçesiyle yargılanmaktan kurtarmasını doğru bulmadığını belirterek, “Böyle yaparak verilen mesajın ne olduğu ortadadır: İstihbarat servisleri, neticede devlet sırrı deyip kurtulabilecekleri için, ne isterlerse yapabilirler” diye konuştu. Casson, 2007'de devlet sırrıyla ilgili yasal düzenlemenin Berlusconi tarafından yanlış yorumlandığını da savunarak, “O yasa devlet sırrına bir zaman tahdidi de getiriyor. Devlet sırrı bile ancak belirli bir zaman için sır olarak kalır” diye konuştu.


Terörle mücadele hakimine zarf içinde kurşun

İtalya'nın Milano kentinde terör davalarına bakan Ön Soruşturma Hakimi Guido Salvini'ye mermili bir tehdit mektubu gönderildi. Postanedeki dağıtım işlemi sırasında kuşku üzerine açılan mektuptan, yazılı bir not eşliğinde dokuz milimetre çapında üç adet mermi çıktığı kaydedildi. Olayla ilgili, adını ilk kez 6 Temmuz 2000'de duyuran Devrimci Proleter Birlik örgüt üzerinde duruluyor.



14 yıl önce