|

Holbrooke: Türkler beni yanlış anladı

Türkiye-Malezya tartışmasını başlatan eski ABD Dışişleri Bakanı Holbrooke, "Beni yanlış anladınız. Ben, Müslüman bir ülkede laik demokrasinin var olabileceğine en güzel örnek Türkiye'dir demek istemiştim" dedi

Washington
00:00 - 30/09/2007 Pazar
Güncelleme: 00:32 - 30/09/2007 Pazar
Yeni Şafak
Holbrooke: Türkler beni yanlış anladı
Holbrooke: Türkler beni yanlış anladı

Türkiye-Malezya tartışmasını başlatan eski ABD Dışişleri Bakanı Holbrooke önceki gün yaptığı açıklamada özür dileyerek, "Beni yanlış anladınız. Ben, Müslüman bir ülkede laik demokrasinin var olabileceğine en güzel örnek Türkiye'dir demek istemiştim" dedi. "Türkiye Malezya olur mu" sorusuna açıklık getireren eski ABD Dışişleri Bakanı Holbrooke, Amerikalıların bile kendisini doğru anladığını ancak Türkiye'de yanlış anlaşıldığını söyledi. Holbrooke, ülke gündemine oturan Türkiye-Malezya benzetmesini geçtiğimiz Ağustos'ta yapmıştı. Holbrooke "11 Eylül'den beri ABD, dünyanın her yerinde ılımlı İslam demokrasileri istiyor. İşte, sadece iki tane var: Türkiye ve Malezya... Türkler çok dramatik bir seçim yaptı. Ilımlı Müslüman bir parti, meşruiyetlerini Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Atatürk'ten alan ünlü milliyetçi partileri mağlup etti. Bu ılımlı Müslüman parti, İsrail ile de iyi ilişkiler içinde ve AB'ye üyelik istiyor. Ben de bunu kuvvetle destekliyorum" demişti.

TARTIŞMALARI ERDOĞAN İLETTİ

Yaptığı açıkamanın devamında Holbrooke, "Perşembe günkü Dış İlişkiler Konseyi panelinde Başbakan Erdoğan'a, kurduğu hükümet, Avrupa Birliği'ne girme çabaları ve Türkiye'nin ekonomik gelişimine olan hayranlığımı ilettim. Bu benzetmeyi yaptığımdan beri o konuya tekrar geri dönmedim, ta ki Başbakanınız'la olan toplantımızda sözü geçene kadar. Mesajımın çok net olduğunu düşünüyordum fakat şu anda açıklama gereği hissediyorum" dedi. Holbrooke sözlerinin devamında "Herkes benim Türkiye demokrasisine ve Türk insanına olan büyük hayranlığımı biliyor. Malezya ve Türkiye ile ilgili yorumuma geri dönmek istemiyorum, çünkü Türkiye'de yanlış anlaşıldım" ifadelerini kullandı.


17 yıl önce