|

Hristiyan hacıların 2000 yıllık yanlışı

Hacı olmak için Kudüs'e giden Hristiyanların 'Hz. İsa'nın Çile Yolu'nu tam 2000 yıldır yanlış izledikleri iddia edildi. Uzun yıllardır konuyu araştıran bilimadamı Gibson, 'Hacılar gerçek güzergahın yanından bilmeden geçiyor' dedi

Dış Haberler
00:00 - 11/04/2009 Cumartesi
Güncelleme: 02:44 - 11/04/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Hristiyan hacıların 2000 yıllık yanlışı
Hristiyan hacıların 2000 yıllık yanlışı

Hristiyan hacıların, Hristiyanlık inancına göre 'Hz. İsa'nın Kudüs'te çarmıha gerilmeden' önce adımladığı son yolu 2000 yıldır yanlış takip ettiği ileri sürüldü. Daily Mail gazetesinin tarih araştırmacılarına dayandırdığı haberine göre, Hristiyan hacılar tam 20 asırdır tamamen yanlış bir güzergah izliyor. Kutsal Topraklar konusunda uzman olan Profesör Shimon Gibson, Eski Şehir'in (Old City) kuzeyinden yapılan Via Dolosora (Çile Yolu) başlangıcının şehrin diğer sonundan yapılması gerektiğini iddia ediyor.


BAŞLANGIÇ YANLIŞ

Çile Yolu, Roma İmparatorluğu'nun Yahudiye eyaletinin valisi Pontius Pilatus tarafından cezalandırılan Hz. İsa'nın, 'çarmıha gerilmek üzere ve sonradan üzerine çivileneceği çarmıhı sırtında taşıyarak katettiği' yol olarak biliniyor. 14 duraklı bu yolda yürüyen Hristiyanlar hacı oluyor. Ortaçağ'dan bu yana Hristiyanlar, başlangıç noktası ve İncil'de de bahsedildiği gibi Hz. İsa'nın yargılandığı karargahın, Kudüs'ün kuzeyindeki Antonia Kalesi olduğuna inanıyordu.


TARİHİ GERÇEK FARKLI

Amerikan ve İsrail üniversitelerinde dersler veren Profesör Gibson ise, Hz. İsa'nın yargılandığı ve ölüm cezasına mahkum edildiği yere dair bilgilerin tarihi gerçeklerden uzak olduğunu savunuyor. Gibson, Hz. İsa'nın yargınlandığı noktanın, bilinenin tam tersi yönde, Jaffa Gate'in güneyinde, Kudüs'ün güneybatısında olduğunu belirtiyor.


GÜZERGAH DEĞİŞTİRİLMEZ

Binlerce Hristiyan'ın gerçek 'Çile Yolu'nun farkında olmadan yanından geçtiklerini ifade eden Gibson'ın araştırması, 'Hz. İsa'nın Son Günleri' adıyla yakında yayımlanacak. Kudüs'teki Anglikan katedrali St George'un din adamları ise, Prof. Gibson'ın araştırmasına göre güzergahın yeniden çizilmeyeceğini belirte- rek, “Biz inancımıza ve dini bilgilere göre yol takip ediyoruz, arkeolojik delillere göre değil” açıklamasını yaptı.



15 yıl önce