|

Hükümet binalarını Esed bombalattı

Suriye rejimine sırtını dönen ilk diplomat olan eski Bağdat Büyükelçisi Nevaf Faris, 35 yıl içinde yer aldığı yönetimin kirli işlerini anlattı. Hükümet binalarına yönelik düzenlenen ve muhaliflerin yaptığı iddia edilen saldıların emrini bizzat Esed'in verdiğini söyleyen Faris, “Suriye rejiminin El Kaide ile yaptığı işbirliği Irak'ta da ölümlere yol açtı” dedi

Dış Haberler
00:00 - 16/07/2012 Pazartesi
Güncelleme: 22:26 - 15/07/2012 Pazar
Yeni Şafak
Hükümet binalarını Esed bombalattı
Hükümet binalarını Esed bombalattı

Suriye'de 17 aydır yaşanan şiddet, Hama'nın Terimse köyünde 250 kişinin öldürüldüğü katliamla zirveye çıkarken, eli kanlı Beşşar Esed'e sırtını çeviren ilk diplomat olan Suriye'nin eski Bağdat Büyükelçisi Nevaf Faris, 35 yıl içinde yer aldığı Suriye yönetiminin kirli faaliyetlerini deşifre etti.

Valilikten güvenlik şefliğine kadar birçok resmi görev yapmış olan Faris, sığındığı Katar'dan telefon aracılığıyla İngiliz gazetesi Daily Telegraph'a konuştu. “Muhaliflerin yaptığı iddia edilen ve yüzlerce kişinin ölümüne yol açan saldıların emri bizzat Esed tarafından veriliyordu” diyen Faris şöyle konuştu:

“Mayısta hükümet binalarına düzenlenen ve 55 kişinin ölümüne neden olan patlamalar buna örnek. Saldırıda bir tek istihbarat görevlisi ölmedi. Ölenlerin hepsi oradan geçen sivillerdi. Patlamadan 15 dakika önce resmi görevliler olay yerinden uzaklaştırılmıştı. Esed bu saldırılarda El Kaide'den faydalanıyor.”

REFORM SÖZÜ YALANDI

El Kaide'nin Suriye rejiminin bilgisi olmadan tek bir eylem yapayacağını söyleyen Faris, “El Kaide bağı Irak işgaline uzanıyor. Saddam'ın devrilmesinden sonra ABD askerleriyle mücadele için bazı savaşcı gruplar benim de yardımlarımla Suriye sınırından Irak'a sokuluyordu. Irak'taki birçok ölümde de Suriye rejiminin payı vardır” dedi. Deyr ez-Zor'da önemli bir aşiretin üyelerinden olan Nevaf Faris, en son 6 ay önce yüz yüze görüştüğü Esed'in kendisinden bu kentteki nüfusunu kullanmasını istediğini de anlattı. Faris, “Kimse Esed'e güvenmiyordu. Reform umudumuz vardı. Ancak hepsi yalan çıktı. Esed kendi dünyasında yaşıyor, çok zeki bir adam izlenimi vermiyor. Aksine, yönetmekten çok yönetilen bir adam. Ailesindeki güçlü isimler ve Rus destekçileri tarafından yönetiliyor. 1982'de Hama'da katliam yapan babası Hafız Esed'in genlerini taşıyor” dedi.

TERİMSE'DE AĞIR SiLAH KULLANMADIK DiYOR AMA!

Öte yandan dün Suriye genelinde 41 kişi hayatını kaybederken, Hama'daki katliamdan günler sonra bir açıklama yapan Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdisi ise, güvenlik güçlerinin köylülerin talebi üzerine Terimse'ye operasyon düzenlediğini ileri sürdü. Makdisi, “Uçak ve helikopter kullanılmadı. Askerler hafif silahlar kullandı” dedi. Makdisi, bir katliam yaşanmadığını, terörist 39 kişinin öldüğünü savundu. Ancak BM'nin raporları rejimi yalanlıyor. BM gözlemcileri, kan gölüne dönen evlerde, çok sayıda mermi, havan topu ve topçu mermisi bulunduğunu, onlarca kişinin toplu mezarlara defnedildiğini açıklamıştı. Bu arada İran, Suriye'deki sorunun halledilmesi içintarafları bir araya getirmeye hazır olduğunu bildirdi.


Ülke kanıyor, o lüks peşinde!

Suriye'deki şiddet olayları öncesine Devlet Başkanı Beşşar Esed'in eşi Esma Esed, Arap dünyasının çağdaş ve yardımsever yüzü olarak bilinirdi. Ancak Wikleaks'in yayımladığı e-postalar, Suriye kan gölüne dönmüşken 36 yaşındaki Esma Esed'in geçtiğimiz mart ayında başkanlık saraylarından biri için Londra'nın seçkin bir mağazasından yaklaşık 250 bin sterlin (760 bin TL) değerinde mobilya aldığını gösterdi. Esma Esed'in yaklaşık 24 bin TL değerinde avizelerin de içinde yer aldığı siparişlerini, Chelsea'deki DN Designs mobilya mağazasına e-posta ile gönderdiği ortaya çıktı. First Lady'nin yazlığını yenilemek için verdiği 130 sipariş arasında otantik halılar, sedirler ve şamdanlar var. AB dışişleri bakanları, mart ayında Esed'in İngiltere doğumlu eşi Esma Esed'e AB'ye üye ülkelere seyahat yasağı ve bu ülkelerdeki mal varlığının dondurulması gibi bir dizi yaptırım uygulama kararı almıştı.



12 yıl önce