|

Humus''ta BM''ye kurşun

Suriye'nin Humus kentindeki sivillere insani yardım götüren BM konvoyundaki görevliler, Esed'e bağlı keskin nişancıların hedefi oldu. Dört çalışan yaralandı. Üç günlük ateşkesin bozulmasıyla ilgili açıklama yapan BM yetkilisi Amos, 'Bizi korkutamazlar. Muhtaçlara ulaşmak için mümkün olan her şeyi yapacağız' dedi.

New York
00:00 - 10/02/2014 Pazartesi
Güncelleme: 22:32 - 9/02/2014 Pazar
Yeni Şafak
Humus''ta BM''ye kurşun
Humus''ta BM''ye kurşun

Birleşmiş Milletler (BM), 1,5 yıldır kuşatma altındaki Humus'a insani yardım taşıyan konvoyun ateşe tutulmasına rağmen şehrin sakinlerine yardım götürmeye devam edileceğini açıkladı. BM'nin İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Valerie Amos, 'Birleşmiş Milletleri ve insani yardım için çalışan ortaklarımızı korkutamazlar. Muhtaçlara yardımı götürmek için mümkün olan her şey yapılacaktır' dedi.

Konvoya ateş açan Esed yanlısı keskin nişancılara uyarıda bulunan Amos, 'Bu acımasız çatışmanın tüm taraflarını tekrar üç günlük ateşkese uymaya, siviller için korumayı sağlamaya ve yardımın güvenli bir şekilde ulaşmasına yardımcı olmaya çağırıyorum' diye konuştu.

DÖRT KİŞİ YARALANDI

Esed'e bağlı keskin nişancıların provokasyonları yüzünden Humus'un tarihi bölgelerine yardımın sadece yarısı ulaştırılabildi. Humus Valisi Telal Al Berrazi, 'Bölgeye konvoydan sadece iki kamyon ulaşabildi, çünkü militanlar ateş açtı ve konvoyun geri kalanının geçmesine izin vermedi. Birkaç araba zarar gördü. Dört sağlık uzmanı yaralandı' ifadesini kullandı. İnsani yardım operasyonuna BM personeliyle Suriye Kızılay çalışanları katılıyor. Ancak insani yardımın ulaşması için ilan edilen 3 günlük ateşkes silah sesleriyle bozuldu. BM yetkilileri, insani yardımın güvenliği konusunda rejim ile görüşmelerini sürdürüyor. Saldırıyı kimin düzenlediği ise henüz netlik kazanmazken Esed rejimi, muhalifleri ateşkesi ihlal etmekle suçladı.

2500 KİŞİ MAHSUR

Direnişin kalesi olan Humus'ta ölüm kalım savaşı veren siviller Cuma günü tahliye edilmeye başlanmıştı. 83 kişi, harabeye dönen kentten otobüslerle çıkarıldı. Esed rejimi ve muhaliflerin aralıksız çatıştığı kentte, 2 bin 500 kişinin mahsur kaldığı tahmin ediliyor.

Bogdanov'la sürpriz zirve

Rusya Devlet Başkanı Yakındoğu Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov dün Suriye Halk Kurtuluş ve Değişim Cephesi ile Barışçıl Değişim Güçleri Cephesi temsilcisi Kadri Cemal ile Suriye'deki durumu görüştü. Görüşmede, Cenevre'de 24-31 Ocak tarihleri arasındaki Suriye konferansının sonuçları değerlendirildi.

Sıyırdı geçti

Esed'e bağlı keskin nişancıların açtığı ateşte BM görevlilerine yardım eden bir aktivist başından hafif yaralandı. Kurşunun sıyırıp geçtiği aktiviste ilk müdahaleyi arkadaşları yaptı.


10 yıl önce