|

IMF'yi kim kurtaracak

Ekonomik krizle boğuşan ülkelere 'acı reçeteler' eşliğinde borç veren IMF'nin bu kez kendisi büyük kriz yaşıyor. IMF, nakit sıkıntısını yapısal reformlarla aşmaya çalışıyor. Kasım 2010'daki toplantıda 755 milyar dolarlık bütçenin iki katına çıkarılması öngörüldü.

Fatih Aça
00:00 - 1/04/2013 Pazartesi
Güncelleme: 22:42 - 31/03/2013 Pazar
Yeni Şafak
IMF'yi kim kurtaracak
IMF'yi kim kurtaracak

On yıllardır ekonomik kriz yaşayan pek çok ülke krizden çıkabilmek için Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) kapısını çaldı. Gerek duyduğu borcu ise genellikle ülke halkının düşük ve orta gelirli kesimlerini derinden etkileyen 'acı reçeteler' eşliğinde alabildi. Bazıları için ekonomik krize karşı bir sigorta, kimilerine göreyse krizlerin asıl sebebi olan IMF, bu kez kendisi içinde bulunduğu krizi aşmaya çalışıyor. Özellikle son birkaç yıldır yaşanan küresel kriz IMF'nin belini büktü. Yaşanan nakit sıkıntısı ve küresel ekonomideki değişimlerin getirdiği yeni gereksinimler doğrultusunda IMF'nin yapısında bazı köklü reformlar yapılacak.

ÇEKİNCELER

2010'da yapılan toplantıda, IMF'nin 755 milyar dolarlık bütçesinin iki katına çıkarılmasını ve Çin, Hindistan ve Brezilya gibi gelişen ekonomilerin daha fazla söz sahibi olacağı bir yapının oluşturulmasını içeren reformlara pek çok ülkeden destek geldi. Ancak IMF reformlarının hazırlanmasında öncülük yapan Obama yönetimi, aynı reformları kendi ülkesinde oya sunmakta tereddüt yaşıyor.

Parayı veren düdüğü çalıyor

IMF kendisini 186 üyeli bir organizasyon. Ancak her ülkenin söz hakkı bütçeye verdiği katkı ile orantılı. IMF bütçesinin yaklaşık yüzde 18'ini ABD finanse ediyor. Almanya ve Japonya'nın yüzde 6,5, Fransa ve İngiltere'nin yüzde 4,5, Çin'in ise yüzde 4'lik payı var. Yüzde 1'in üzerinde katkı sağlayan ülke sayısı ise 20.


11 yıl önce