|

İpler onun elinde

Hollande'ın Sarkozy'yi geride bıraktığı cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura taşınırken, aşırı sağcı Marine Le Pen oyların yüzde 18'ini aldı. Anketler Hollande'ın ipi göğüslemeye en yakın isim olduğunu gösterirken, gözler, yükselişe geçen Le Pen'in işaret edeceği isme çevrildi

Dış Haberler
00:00 - 24/04/2012 Salı
Güncelleme: 02:55 - 24/04/2012 Salı
Yeni Şafak
İpler onun elinde
İpler onun elinde

Fransa'da pazar günü gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Sosyalistlerin adayı olan François Hollande yüzde 28,6, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise yüzde 27,1 oranında oy alarak 6 Mayıs'ta yapılacak olan seçimin ikinci turuna katılmaya hak kazandı. Ancak seçimin asıl sürprizi ise aşırı sağın oylarındaki rekor patlama oldu. Babasından bir yıl önce devraldığı Ulusal Cephe'de sergilediği politik çizgiyle, İslâm ve yabancı düşmanlığının baş savunucusu haline gelen Marine Le Pen, sandıktan yüzde 18 oyla çıktı.

AŞIRI SAĞIN ZİRVESİ

Ipsos kamuoyu araştırma şirketince düzenlenen anket, ikinci turda Hollande'ın 54, Sarkozy'nin yüzde 46 oranında oy alacağını ortaya koyuyor. Seçim sürecine girilmeden önce, resmen aday olabilmek için gereken imza sayısını toplamakta bile zorlandığı halde, sandıktan çok yüksek bir oy oranı çıkartan Le Pen'in ikinci turu da etkilemesi bekleniyor. Daha önce "Ne Sarkozy ne Hollande" diyen Le Pen'in 1 Mayıs'ta seçmenlerine hangi adayı tercih etmeleri konusunda işaret vermesi bekleniyor. İlk turda yüzde 9 civarında oy alan adaylardan Demokrasi Hareketi lideri Francois Bayrou ise, 6 Mayıs öncesi kimi destekleyeceği konusunda açıklama yapacağını duyurdu. Seçimlerin ilk turunda yüzde 11 civarında oy alan radikal sol Jean-Luc Melenchon ve yüzde 2 oranında oy alan çevreci aday Eva Jolyy, ikinci turda Hollande'ı destekleyeceklerini açıklamıştı. Öte yandan sol eğilimli Liberation gazetesi, 'aşırı sağ ülkede hiç bu kadar güçlü olmadı' yorumuyla endişesini okuyucularıyla paylaştı.


Helal et karşıtlığı prim yaptı

Fransa'da gıda hallerindeki etlerin yüzde 90'ının İslami usullere göre kesildiğini öne sürerek, "Helal etten kurtulmalıyız" kampanyası başlatan, Avrupa Birliği konusundaki şüpheci yaklaşımıyla bilinen Marine Le Pen, iktidara gelmesi haline Fransa'yı Euro Bölgesi'nden çıkarma, yasal göçü yılda 10 bin kişiyle sınırlandırma, ülkeyi Schengen vize sisteminden de çıkartıp sınırları kapatma sözü vermişti. Önerdiği yabancı düşmanı politikalarla Fransa'daki radikal milliyetçileri yıllarca peşinden sürükleyen babası Jean-Marie Le Pen'i bile geride bırakan kadın siyasetçinin ikinci turda destek vereceği aday dengeleri değiştirebilir.


Merkel'den Sarko'ya mesafeli destek

Sandıkta kan kaybetse de ikinci tura kalma başarısını gösteren Sarkozy, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından rakibi Hollande'ı televizyonda düelloya davet etti. 6 Mayıs'a kadar aşırı sağ ve merkez seçmenin oylarını alabilmek için yoğun çaba gösterecek. Ancak anketlere göre sağ oyların sadece bir bölümü Sarkozy'ye gidecek. Diğer taraftan Sarkozy'nin en yakın destekçisi olan Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Fransa'ya gitmeyerek desteğini uzaktan sürdürecek.





12 yıl önce