|

Iraklının yüzü futbolla güldü

Son dört yılı ABD işgali altında hergün yüzlerce kayıp vererek geçiren Iraklılar, Asya Kupası'nda milli takımları Vietnam'ı yenerek yarı finale yükselince sevinç gösterisi için sokaklara döküldü

Bağdat
00:00 - 23/07/2007 Pazartesi
Güncelleme: 02:10 - 23/07/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Iraklının yüzü futbolla güldü
Iraklının yüzü futbolla güldü

2003 yılından bu yana işgal altında tutulan Irak'ta yıllar sonra halkın yüzünü bir nebze olsun güldüren, Asya Kupası'ndaki futbol galibiyeti oldu. Tayland'ın başkenti Bagkok'ta düzenlenen Asya Kupası'na katılan Irak milli futbol takımı, Vietnam'ı 2-0 yenerek yarı finale yükseldi. Maçı milyonlarca Iraklı izledi. Maçın bitiminin ardından Irak'ın başkenti Bağdat ve diğer kentleri Basra, Kerbela ve Necef'te araçlarıyla şehir turu atan Iraklılar, yıllar sonra mutlu bir gün yaşadı. Dünyanın diğer ülkelerinde yaşayan Iraklılar da yarı finale yükselmeyi araçlarıyla şehir turu atarak kutladı.

SEVİNCE KAN BULAŞTI

Ancak Irak'taki zafer kutlamalarına da kan bulaştı. Irak İçişleri Bakanlığı başkent Bağdat'ta sokaklara dökülen taraftarların havaya ateş açması sonucu 3 kişinin öldüğünü, 25 kişinin de yaralandığını açıkladı. Polis bazı taraftarların galibiyeti kutlamak için havaya ateş açtığını duyurdu. Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da çarşamba günü yapılacak yarı finalde Irak, İran ve Güney Kore arasındaki maçın galibiyle karşılaşacak.

HALKIN BURUK SEVİNCİ

Irak'ta Mart 2003'te ABD öncülüğünde başlayan işgal nedeniyle ülke son dört yılda yıkımın eşiğine geldi. İşgal ve mezhep çatışmaları nedeniyle her gün onlarca kişi hayatını kaybediyor. Tarafsız kuruluşlara göre şu ana kadar ölü sayısı 1 milyona yaklaştı. Ülkede sağlık sistemi büyük ölçüde iflas etti. Yüzbinlerce kişi işsiz kaldı. Onbinlerce çocuk yetim ve yine benzer rakamda kadın dul kaldı.


17 yıl önce