|

İsrail gaza geldi

Türkiye ile ilişkileri ''özürle'' düzeltmeye çalışan İsrail, Hayfa''da çıkardığı doğalgazla stratejik hayaller kurmaya başladı: Bu gazla müttefik haritasını değiştirebilir, Türkiye''yi yanımıza çeker, Ortadoğu''yu yeniden dizayn edebiliriz...

Dış Haberler
00:00 - 1/04/2013 Pazartesi
Güncelleme: 22:44 - 31/03/2013 Pazar
Yeni Şafak
İsrail gaza geldi
İsrail gaza geldi

Türkiye ile son yıllarda bozulan ilişkilerini 'özür dileyerek' düzeltme arayışına hız veren İsrail'in bugünlerde adeta gaz sarhoşu olduğu anlaşılıyor. Özellikle Hayfa'da keşfedilen doğalgazın önceki gün elektrik santrallerine nakledilmesinden sonra Tel Aviv, kendini yeniden dev aynasında görmeye ve bölgeyi dizayn edecek hayaller kurmaya başladı. Akdeniz'deki liman kenti Hayfa'nın 89 kilometre açıklarındaki Tamar ve 49 kilometre açığındaki Leviathan'da bulunan 500 milyar metreküp doğalgaz rezervinin İsrail'in yüzyılllık enerji ihtiyacını karşılayacak miktarda olduğunu vurgulayan liberal Haaretz gazetesi, 'Bu doğalgaz ile Ortdaoğu'ya yeniden dizayn verebileceklerini' yazdı.

'ÖRNEĞİMİZ RUSYA'

Hayfa'daki gazla özgüveninin adeta tavan yaptığı görülen Haaretz gazetesi, 'Ankara'yı artık Rus ve İran gazından kurtarabiliriz. Mısır'ın gaz ambargosu da tarihe karışacak. Hayfa'dan gelen gazla Ortadoğu'daki müttefik haritamızı bile istediğimiz gibi yeniden şekillendirebiliriz. Gaz jeopolitiği ile Ürdün'ü Mısır'dan kurtarabilir, Kıbrıs üzerinden de gazımızı Avrupa pazarlarına ulaştırabiliriz' şeklinde havalı bir değerlendirmede bulundu.

İsrail'in kullandığı enerjinin yarısından fazlasını dışardan aldığını vurgulayan gazete, 'Tamar ve Leviathan'daki doğalgaz yüzyıllık ihtiyacımızı karşılıyor. Doğalgaz bir enerji olmaktan öte artık bir siyasal araç. Rusya, doğalgaz politikası ile özellikle 2009'da Ukrayna'ya verdiği gazı keserek bu ülkeyi zorlamıştı' diyerek İsrail'in de Ortadoğu ve Avrupa'ya karşı gazı politik bir sopa gibi kullanması gerektiğini salık verdi.

İlk hedef Mısır

Mısır'da Müslüman Kardeşler'in iktidara gelmesinden sonra İsrail'e verdikleri gazı geçen yıl kestiklerini hatırlatan Haaretz gazetesi, 'İsrail, yüzde 80 oranında Mısır'dan gaz alan Ürdün'ün de umudu olacak. Ürdün'ü gaz jeopolitikası ile yanına çekebilir. İsrail gazının Avrupa'ya nakli sayesinde Kıbrıs Rum yönetimi de kendine yeni fırsatlar yaratabilir' yorumunda da bulundu.


11 yıl önce