|

İsrail televizyonu geri adım atmıyor

ABD Başkanı Obama ile İsrail Başbakanı Netanyahu arasında geçtiği iddia edilen haberi yayımlayan İsrail Kanal-1 televizyonu, her iki ülke tarafından yalanlanmasına rağmen geri adım atmıyor.

Aa
00:00 - 31/07/2014 Perşembe
Güncelleme: 21:04 - 31/07/2014 Perşembe
Yeni Şafak
İsrail televizyonu geri adım atmıyor
İsrail televizyonu geri adım atmıyor

ABD Başkanı Barack Obama ile İsrail Başbakanı Binyamin Nehanyahu arasında geçtiği iddia edilen ve İsrail basını tarafından kamuoyuyla paylaşılan telefon görüşmesi kayıtlarının yankıları sürüyor.

İsrail Kanal-1 televizyonu tarafından yayınlanan görüşme kayıtları iki ülke yetkililerince yalanlandığı halde tartışılmaya devam ediyor. Haberi İbranice yayınlayan Kanal-1 televizyonunun ABD ve İsrail'den gelen çifte yalanlamaya rağmen geri adım atmaması dikkati çekiyor.

Pazar günü yapıldığı belirtilen telefon görüşmesin kayıtlarında iddiaya göre Obama, İsrail''den, ''tek taraflı olarak ateşkese razı olmasını ve saldırılarını bir an evvel durdurmasını'' istiyor.

Obama'nın "İnanıyorum ki Hamas roket atışını durduracaktır. Sükunet, sükunetle karşılık bulur" sözü üzerine Netanyahu, "Hamas bundan önceki 5 ateşkesin tamamını bozdu. Kendisini (Hamas) İsrail''in yok edilmesine adamış terörist bir örgüt" ifadelerini kullanıyor.

Türkiye ve Katar'a güveniyorum

Obama, "İsrail''in tüm askeri aktivitelerini tek taraflı olarak durdurmasını beklediğimi tekrar ediyorum. Gazze''deki yıkımın fotoğrafı, dünyayı İsrail''in pozisyonundan uzaklaştırıyor" görüşünü dile getiriyor. Netanyahu da "Kerry'nin ateşkes planı gerçek dışı ve Hamas'a askeri ve diplomatik avantaj sağlıyor" iddiasında bulunuyor.

"Askeri operasyonlar"ın bir hafta içinde bitmesi halinde Türkiye ve Katar'ın Hamas'la 2012'deki ateşkes temelinde görüşmelere başlayacağını belirten Obama'nın "Bu anlaşma, İsrail''in Gazze üzerinde uyguladığı abluka ve kısıtlamaları kaldırmasını da içeriyor" demesi üzerine Netanyahu, "Türkiye ve Katar, Hamas'ın en büyük destekçileri, onlara adil arabulucular olarak güvenmek mümkün değil" ifadelerini kullanıyor.

Obama'nın "Ben Türkiye ve Katar'a güveniyorum. İsrail müzakerecilerini seçecek pozisyonda değil" şeklindeki sözlerine Netanyahu, "Ben buna karşı çıkıyorum. Çünkü Hamas roket saldırılarını sürdürecek, tünellerden terör saldırılarına devam edecek" karşılığını veriyor. Bunun üzerine Obama, "Top şimdi İsrail'in sahasında ve askeri operasyonlar sonlandırmalı" diyor.

Obama'nın iddia edilen telefon görüşmesinde atıfta bulunduğu 2012 ateşkes anlaşması, İsrail'in 14 Kasım 2012'de Gazze'ye düzenlediği, 8 gün süren ve 162 Filistinlinin öldüğü, bin 200 kişinin yaralandığı "Bulut Sütunu operasyonu"nun ardından yapılmıştı.

Yayımlanmasının ardından kamuoyunda tartışılan haberi, ABD ve İsrail yetkilileri yalanlamıştı.

İsrail Milli Güvenlik Konseyi ve Başbakanlık ofisinin sosyal paylaşım sitesi Twiter hesabından yapılan açıklamada, ''ABD Başkanı ve Netanyahu arasında geçtiği iddia edilen telefon görüşmesinin çözümüne ait haberlere şahit olduk. Söz konusu haberlerin ve iddia edilen görüşmenin çözümlerinin gerçekle alakası yoktur'' denilmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, günlük basın brifinginde konunun sorulması üzerine, deşifre için "tamamen saçmalık" ifadesini kullanırken, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi de Twitter üzerinden bir açıklama yapmıştı.

Açıklamada, ''Obama ile Netanyahu arasında geçtiği iddia edilen diyaloğun deşifresini gördük. Haberlerde iddia edilen deşifre gerçeklikle hiçbir şekilde bağdaşmıyor. Birisinin Obama ile Netanyahu arasındaki özel bir diyaloğu uydurma şekilde İsrail basınına yanlış olarak yansıtacak seviyeye inmesi, şok edici ve hayalkırıklığına uğratıcı" ifadeleri kullanılmıştı.

ABD ve İsrail yetkilileri yalanlarken

Söz konusu açıklamalara rağmen, haberi yayımlayan kanalın diplomasi muhabiri Ayala Hasson ise Twiter hesabında, telefon görüşmesini yayımlayan Oren Nahari''nin, haberinin arkasında durduğunu açıkladı.

Hasson, ''Nahari, ilgili haberin kaynağının üst düzey bir Amerikalı yetkili olduğunu vurgulamak istiyor. Bununla birlikte haberde geçen kısımlar, uzun bir diyalogtan alıntıdır'' şeklinde yazdı.

Televizyonun İbranice web sayfasında da "muhabirin haberinin arkasında olduğu" kaydedildi.

10 yıl önce