|

İsrail'in 150 nükleer silahı var

İran'ın gizli nükleer programla silah ve füze sistemi üretmesinin imkansız olduğunu söyleyen eski ABD Başkanı Jimmy Carter İsrail'in elinde 150 nükleer silah bulunduğunu söyledi

Aa
00:00 - 27/05/2008 الثلاثاء
Güncelleme: 00:56 - 27/05/2008 الثلاثاء
Yeni Şafak
İsrail'in  150 nükleer  silahı var
İsrail'in 150 nükleer silahı var

Eski ABD Başkanı Jimmy Carter, İsrail'in elinde 150 nükleer silah bulunduğunu söyledi. İsrail basınının İngiliz The Times gazetesine dayanarak verdiği habere göre Carter, bir festivalin davetlilerine hitaben yaptığı konuşmada, ABD'nin İran'ı nükleer emellerinden vazgeçirmek için bu ülkeyle doğrudan görüşmeler yapmasını istedi. Orta Doğu'da barış girişimleri doğrultusunda bir süre önce Hamas ile görüşerek İsrail'in tepkisini çeken Carter, İsrail'in Filistinlilere karşı izlediği politikayı ağır bir dille eleştirdi ve Gazze Şeridi'ne uygulanan ambargoyu, “halen dünyada insan haklarına karşı işlenen en ağır suçlardan biri” olarak niteledi.

ABD'NİN DE STOĞU VAR

Avrupa Birliğinin Filistin davasını desteklemekten kaçınmasının da “utanç verici” olduğunu kaydeden Eski Amerikan Başkanı Carter, Batı ülkelerinin Hamas ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın El Fetih hareketini içine alacak bir ulusal birlik hükümeti kurulmasını teşvik etmesi, İsrail ve Hamas'ı tutsak değişimine ve ateşkese ikna etmesi gerektiğini söyledi. İran'ın nükleer çalışmalarıyla ilgili olarak, “Benim Amerika'ya önerim, nükleer çalışmalarından vazgeçmeye ikna etmek için İran ile şimdi görüşmelere başlaması” diyen Eske ABD Başkanı, Amerika, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve İsrail'in nükleer silahlarına atıfta bulunarak, İran'ın gizli nükleer programla çok sayıda nükleer silah ve bunları taşıyacak füze sistemi üretmesinin neredeyse olanaksız olduğunu açıkladı.

CLİNTON YARIŞI BIRAKMALI

Bu arada, Carter, Demokrat Partinin başkan aday adaylarından Hillary Clinton'un yarışı bırakması gerektiğini söyledi. Carter, Sky News'e verdiği demeçte, süper delege olarak bilinen birçok Demokrat partili ileri gelenin, 3 haziranda ön seçimlerin sona ermesiyle Clinton ya da rakibi Barack Obama'yı destekleyip desteklemeyeceğini açıklayacağını belirtti. Bu yarışın sonucunun belli olduğunu belirten Carter, eski bir başkan olarak kendisinin bir süper delege olduğunu hatırlatarak Clinton'un yarışı bırakmasının zamanının geldiğini kaydetti.


٪d سنوات قبل