|

İsrail'in insani jesti!

Hamas'ın El Fetih operasyonundan kaçarak Batı Şeria'ya girmeye çalışan Filistinlilere 'insani jest' adı altında yardım ettiğini açıklayan İsrail, bir çok Filistinliyi gözlerini ve ellerini bağlayarak gözaltına aldı

Gazze
00:00 - 4/08/2008 Pazartesi
Güncelleme: 23:37 - 3/08/2008 Pazar
Yeni Şafak
İsrail'in  insani  jesti!
İsrail'in insani jesti!

İsrail, Hamas'ın geçtiğimiz hafta Gazze sahilinde meydana gelen patlamalardan sorumlu tuttuğu El Fetih'e yönelik operasyonundan kaçan Filistinlilere verdiği sığınma hakkını tam anlamıyla trajediye dönüştürdü. Önceki gün Hamas güçleri ile El Fetih yanlısı Hillis aşireti üyeleri arasında patlak veren ve 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmaların ardından, El Fetih üyesi 180 kişi Gazze Şeridi'nden İsrail sınırına kaçtı. İsrail sınırından geçerek Batı Şeria'ya girmeye çalışan Filistinlilere yardım ettiğini açıklayan İsrail ordusu 'insani jest' adı altında çok sayıda Filistinliyi 'militan' diye çırılçıplak soyarak gözaltına aldı.


DÜNYA AJANSLARI FLAŞ HABER OLARAK GEÇTİ

El Fetih üyelerine yapılan bu yardımın Mahmud Abbas'ın liderliğini yaptığı Filistin Yönetimi'ne “insani bir jest” olduğunu kaydeden İsrail Ordu sözcüsü El Fetih üyelerine İsrail'de sığınma hakkı verildiğini belirterek, yaralı 22 kişinin hastaneye kaldırıldığını ve tedavi altına alındığını bildirdi. Ancak, gözaltı sırasında insanlık dışı görüntüler oluştu. Çırılçıplak soyulan Filistinliler'in gözleri ve elleri bağlandı. Yaralıların bile gözleri bağlandı. Gecenin ortasında, elleri kolları bağlı sadece çamaşırlarıyla itilip kakılan insanların bu görüntüleri tüm dünya haber ajanslarında flaş haber olarak yer aldı.


ÇATIŞMA DEVAM EDİYOR

Hamas ile El Fetih üyeleri arasında önceki gün yaşanan en kanlı çatışmada 9 kişi ölmüş çok sayıda kişi de yaralanmış ve 300 kişi tutuklanmıştı. Gazze Şeridi'nde yaklaşık 10 gün önce meydana gelen patlamada üst düzey Hamas üyesi 5 kişi ile küçük bir kız çocuğunun hayatını kaybetmesinden sonra rakip gruplar arasında yeniden gerilim yaşanmıştı.


32 Hillis aşireti üyesi Gazze'ye gönderildi

Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Mısır'ın talebi üzerine İsrail'le önceki gece varılan anlaşma sonucu Erez ve Nahal Oz geçişlerinden İsrail'e gelen 188 kişiden 32'sinin sabah saatlerinde Gazze Şeridi'ne gönderildiği bildirildi. Gazze'de Hamas'ın eline düşme korkusuyla Batı Şeria'ya geçmek isteyenler için İsrail tarafıyla mutabakata varan Filistin Yönetimi'nin, daha sonra bu talebini geri çektiği ifade ediliyor. Ancak Filistinli kaynaklar, bu konuda herhangi bir yorum yapmaktan kaçındılar. Gazze'den kaçanların çoğu, Gazze yakınlarındaki bir İsrail askeri üssünde elleri ve gözleri bağlı tutuluyor. Hamas sözcülerinden Sami Ebu Zühri Gazze'ye geri gönderilenlerin polis tarafından gözaltına alındığını, sorgulanacaklarını, olaylarla ilgisi bulunmadığı tespit edilenlerin serbest bırakılacaklarını söyledi.


16 yıl önce