|

İstanbul'a Fordo damga vuracak

İran'la nükleer müzakerelerin İstanbul'da yapılacağını AB temsilcisi Ashton da doğrularken toplantıda ana tartışma kritik konumduki Fordo nükleer tesisinin kapatılmasıyla ilgili olacak. ABD 'bu son şans' derken İran 'saçmalık' dedi.

Dış Haberler
00:00 - 10/04/2012 Salı
Güncelleme: 02:21 - 10/04/2012 Salı
Yeni Şafak
İstanbul'a Fordo damga vuracak
İstanbul'a Fordo damga vuracak

İran'la P5+1 (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin+Almanya) ülkelerinin nükleer müzakerelerinin İstanbul'da yapılmasına karar verildiği AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton tarafından doğrulanırken 14 Nisan tarihinde yapılacak toplantıda, İran uranymunun yüzde 20 zenginleştirildiği Fordo isimli yeraltı nükleer tesisinin ana tartışma konusu olacağı belirtiliyor. Amerikan basınının, isimleri açıklanmayan üst düzey yetkililere dayandırarak verdiği haberlerde Obama yönetiminin tesisin kapatılmasını 'İran'ın son şansı' olarak nitelendirdiği belirtiliyor.

İRAN: MANTIKSIZCA

İddialara göre bu, İstanbul'daki toplantının açılış parolası olacak. ABD müttefiklerinin Fordo'nun kapatılmasından başka bir seçenek kabul edip etmeyecekleri belirsizken, İran içerde siyasi bir kavga ile yüz yüze olduğundan, böyle bir dönemde tesisin kapatılmasına karşıt muhafazakar seslerin baskın olacağı tahmin ediliyor.

Öte yandan ezici yaptırımlar karşısında İran'ın daha fazla finansal güçlüğü ve yalnız kalmayı göze alamayacağı ve Tahran için müzakere edilmiş bir anlaşmanın daha tercih edilebilir bir durum olduğu yorumları yapılıyor. Öte yandan sert koşullar İran'da 'aşırı muhafazakarların' yükselişi anlamına geliyor. ABD'li bir üst düzey yetkilisi 'İran'ın nasıl tepki vereceği hakkında hiçbir fikrimiz yok. Muhtemelen ilk toplantı bittiğinde de bilmeyeceğiz' dedi. Fakat ilk tur yaptırımların bu yazın başında başlayacağını da sözlerine ekledi.

Tartışmaya İran'ın cevabı net oldu. İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Firuddin Abbasi dün yaptığı açıklamada ihtiyaçları ölçüsünde uranyum zenginleştirmeye ve yakıt üretimine devam edileceğini söyledi. Fordo tesislerinin kapatılması isteğini 'mantıksız' olarak değerlendiren Abbasi, '5 artı 1' ülkelerini nükleer konularda İran'la işbirliği yapmaya davet etti.



12 yıl önce