|

Kabil'den çıkış zor

Taliban militanlarının Afganistan'ın başkenti Kabil'de ve ülkenin doğusundaki eyaletlerde eşzamanlı olarak başlattığı büyük saldırı dalgası, NATO ve ABD'nin 2014 yılında ülkeden çekilme kararını yeniden tartışmaya açtı.

Kabil
00:00 - 17/04/2012 Salı
Güncelleme: 03:16 - 17/04/2012 Salı
Yeni Şafak
Kabil'den çıkış zor
Kabil'den çıkış zor

Afganistan'da önceki gün Taliban birlikleri tarafından başkent Kabil ve diğer bazı kentlere eşzamanlı düzenlenen yoğun saldırıların ardından Afganistan'ın geleceği yeniden tartışılmaya başlandı. Uzmanlara göre Taliban 10 yıllık savaşa rağmen hala diri ve ülkeyi sarsacak eylemlere imza atabilecek potansiyele sahip. Afgan İçişleri Bakanı Bismillah Muhammedi ele geçirilen bazı Taliban üyelerinin Hakkani Ağı'na mensup olduklarını itiraf ettiklerini duyurdu. NATO sözcüsü Jimmy Cummings de Hakkani Ağı'nın güçlü bir ihtimal olduğunu ancak, iddiaları doğrulayacak yeterli delil olmadığını söyledi.

10 BİN SİLAHLI ÜYESİ VAR

Pakistan'da üstlenen ve 10 bin silahlı militanı olduğu düşünülen Hakkani Ağı, ABD tarafından bölgedeki en tehlikeli 'terör örgütlerinden biri' olarak değerlendiriliyor. Muhammedi 'saldırılar, Taliban'ın 10 yıllık savaşa rağmen hala Afgan güvenliğini delebildiğini ispatlıyor' dedi. Uzmanlara göre Taliban'ın bu çapta bir eyleme imza atabilmesi, ABD ve NATO'nun 2014 yılında ülkeden çekilme kararını da yeniden tartışmaya açacağa benziyor. Buna göre Taliban 10 yıllık savaşta yenilmedi ve her an ülkeyi sarsabilecek saldırılara hazır.

DIŞİŞLERİ'NDEN YALANLAMA

Bakan Muhammedi, koordineli düzenlenen saldırılarda 36 Taliban üyesi, 8 güvenlik gücü ve 3 sivilin hayatını kaybettiğini, 40 güvenlik gücü ile 25 sivilin yaralandığını açıklarken saldırganların çoğunun burka giydiğini kaydetti. Öte yandan Türk Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal ise, Afganistan'daki saldırılar sırasında Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği'ne ya da Türk askeri unsurlarına yönelik doğrudan bir saldırı olmadığını, dolayısıyla Türk askerleri tarafından silahlı bir mukabele de olmadığını bildirdi.




12 yıl önce
default-profile-img