|

'Karamanlis'in ziyareti tarihidir'

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yorgo Kumuçakos, "Başbakan Kostas Karamanlis'in Ankara ziyaretinin tarihi olduğunu" söyledi.

Aa
00:00 - 30/01/2008 Çarşamba
Güncelleme: 16:46 - 30/01/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
'Karamanlis'in ziyareti tarihidir'
'Karamanlis'in ziyareti tarihidir'

Kumuçakos, bugün yaptığı basın toplantısında, Karamanlis'in Ankara ziyareti, Türk basınında yer alan iki ülke azınlıklarının sorunlarının kıyaslanmasına ilişkin haberlerle istikşafi görüşmeler konularına değindi.

Karamanlis'in Türkiye ziyaretini "Tarihi" olarak nitelendiren Kumuçakos, ziyarette iki tarafın da Türk-Yunan ilişkilerinin daha da iyileşmesi çabalarının yoğunlaşması yönündeki siyasi arzularını ifade ettiklerini söyledi. Kıbrıs konusundaysa "Türkiye'nin AB sürecinde önemli bir unsur olan Kıbrıs (Rum kesimi) ile ilişkilerini normal hale getirmesi gerektiğini" kaydeden Kumuçakos, Karamanlis'in, temaslarında sorunun çözümü için 8 Temmuz süreci temelinde, önceden iyi hazırlanmış ve iki toplumun yararına adil, kalıcı ve işler bir çözüm bulunması konusunda ısrarlı olduğunu belirtti. Sorular üzerine istikşafi görüşmeler konusuna da değinen Kumuçakos, bu temasların şu ana kadar üzerinde durulan konuların ne kadar karmaşık ve zor olduğunu ortaya koyduklarını, ancak tarafların, dışişleri bakanlarının faal gözetimi altında, görüşmelerin sıklaşmasını ve netice verecek tüm imkanları incelemeyi kararlaştırdıklarını kaydetti. Türk basınındaki Azınlık temalı haberlere ilişkin olarak da konuşan sözcü, şunları söyledi: "Türkiye'nin AB'ye aday bir ülke olarak üstlendiği, (Ekümenik) Patrikhane ve Heybeliada Ruhban Okulunu da kapsayan dini özgürlüklere saygı konusundaki yükümlülükleriyle Yunanistan'ın demokratik bir AB üyesi ülke olarak Müslüman Azınlık konusunda izlediği ve sürekli geliştirdiği yasalar önünde eşit hak ve sorumluluk politikası arasında ne bağlantı vardır ne de kıyaslama yapılabilir." Kumuçakos, "Avrupa mahkemelerinin Batı Trakya'daki Azınlık dernekleriyle ilgili kararlarının Yunan politikasına ters olduğuna" dikkati çeken soruyaysa "Yunanistan, bu kararları ciddi biçimde göz önünde bulundurmaktadır" yanıtını verdi. Türkiye'nin Ege Denizindeki petrol arama çalışmalarıyla da ilgili soruları yanıtlayan Kumuçakos, "Bu konuda yorum yapmak istemiyorum, Türk Sahil Güvenlik Kuvvetlerinin açıklamasına göre araştırmalar Türk karasuları içinde gerçekleştirilecektir" şeklinde konuştu.

16 yıl önce