|

Karbondioksit zirvesi

Dünya liderlerinin "yerküreyi kurtarmak için" buluşacağı BM İklim Zirvesi Kopenhag'da başladı. Amaç, 2012'de sona erecek Kyoto Protokolü yerine yeni bir anlaşma koymak ve sera gazı salınımını azaltmak. Ancak liderlerin Kopenhag'a gitmek için kullanacağı 1200 limuzin ve 140 jetin çerveye vereceği zarar 60 küçük ülkenin bir yıllık zararına eşit

00:00 - 8/12/2009 Salı
Güncelleme: 23:51 - 7/12/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Karbondioksit zirvesi
Karbondioksit zirvesi

BM tarafından düzenlenen tarihin en büyük iklim toplantısı, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da büyük tartışmalar ve protestolar eşliğinde başladı. 2 hafta sürecek toplantılara 105 dünya lideri katılacak. 192 ülkeden 15 bin kişinin katılımıyla gerçekleşecek BM İklim Zirvesi'nde amaç, 2012'de sona erecek Kyoto Protokolü yerine yeni bir anlaşma koyabilmek. Bu anlaşma, ülkelerin iklim değişikliğinin kaçınılmaz sonuçlarına uyum sağlamalarına yardım ederken, aynı zamanda ülkeleri karbon emisyonlarını azaltmaları yönünde de teşvik edecek. Ancak zirveye katılacak liderlerin neden olacağı çevre tahribatı ise şimdiden dudak uçuklatıyor.


LİMUZİNLER YETMEDİ

"Yerküreyi kurtarmak için" Kopenhag'a gidecek liderlerin araçlarının çıkaracağı karbondioksit, dünyadaki 60 küçük ülkenin bir yıl boyunca çıkardığı karbondioksite eşdeğer ölçüde. Bu zirve için toplam 1200 limuzin, 140 özel jet, internet bağlantısı için de yaklaşık 1500 km kablo kullanılacak. Danimarka'da yeterli limuzin bulunamayınca Almanya ve İsveç de 'limuzin yardımı' için sırada bekliyor. Jetler ve lüks araçların çevreye 41 bin ton karbondioksit yayacağı tahmin ediliyor. 15 bin delegenin Kopenhag'a uçuşlarının masrafı 6, 4 milyon sterlin, zirvenin Danirmarka'ya toplam maliyeti ise 130 milyon sterlin olacak.


BU KEZ LİDERLER SAHNEDE

Dünya liderleri, 1997'de mevcut BM iklim anlaşması Kyoto Protokolü imzalandığında toplantıya katılmamıştı. Ancak bu sefer toplantıya liderlerin katılacak olması ve belli başlı kirletici ülkelerin (Çin, ABD, Rusya ve Hindistan gibi) sera gazı salınımını azaltma yönünde verdiği sözler, bir anlaşmaya varılması umudunu artırmış bulunuyor. Zirvede başlıca hedefler, gelişmiş ülkeler olmak üzere sera gazları salınımının azaltılması hedefleri, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişimine adaptasyonu için bu ülkelere mali destek, dünyadaki ormanlık alanların tahribatını 2030'a kadar sona erdirmek için bir karbon ticareti planı oluşturulması. Son bilimsel araştırmalara göre iklim değişikliği 2007'de yapılan Uluslararası İklim Değişikliği raporunda tahmin edilenden çok daha büyük bir hızla gerçekleşiyor. Çevreciler, politikacıların, yerküreyi felaketle sonuçlanabilecek bir iklim değişiminden kurtarmak için sadece 2 haftaları olduğunu vurguluyor.


En çok kim kirletiyor?

Karbon salınımı konusunda dünyaya en çok zarar veren ülkelerden biri olan Amerika, yıllardır bu durumu düzenlemek için hazırlanan anlaşmalara imza atmıyordu. Bush yönetimi, ülkeleri bu konuda sınırlayan ve çözüme davet eden anlaşmaların hepsini reddetmişti. Ancak Obama bir süre önceKyoto Protokolü'nü imzalayacaklarını açıkladı. ABD'nin hedefi 2020 yılına kadar ülkesindeki karbon salınımı yüzde 17 düzeyinde azaltmak. Diğer en çok kirleten ülkeler ise Japonya ve Hindistan. Zirve öncesinde, sera etkisi yaratan gazlarda ne kadar indirime gidebilecekleri konusunda ülkelerin taahhüt ettikleri oran ise şöyle: Avrupa Birliği yüzde 20. Japonya yüzde 25. Rusya yüzde 25. Çin, 2005 seviyesinin yüzde 40-45'i. Hindistan 2005'e göre yüzde 20-25 oranında karbon azaltmayı hedeflediğini bildirdi.


Burası HOPEnhag

Danimarka Başbakanı Lars Loekke Rasmussen, konferansın açılışında, dünya çocuklarının, yıkıcı ısınma etkileri olmayan bir dünyada büyümek istedikleri mesajlarını içeren video görüntüler gösterilirken, güçlü ve iddialı bir iklim değişikliği anlaşması gerektiğine dikkat çekti. Başbakan Rasmussen, konferansın yapıldığı Kopenhag ile ilgili, İngilizce umut anlamına gelen "hope" sözcüğüyle birleştiren bir kelime oyunu yaparak, "Önümüzdeki iki hafta boyunca Kopenhag, Hopenhag olacak." dedi.


Zirveden notlar...

  • İklim değişimine dikkat çekmek için 9 tonluk buz kütlesinden yapılan kutup ayısı heykeli, Kopenhag'daki iklim zirvesinin yapılacağı konferans merkezinin önüne dikildi.
  • Ayrıca dünyayı bekleyen gelecekteki olası felaketi hatırlatmak için de bahçeye bir deri bir kemik kalmış insan figürleri dikildi.
  • İklim orucunda ilk Türk. Greenpeace Akdeniz direktörü Dr. Uygar Özesmi, iklim zirvesinde "Climate Justice Fast" hareketine katılarak 14 günlük iklim orucu tutmaya başladı.
  • Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Hükümetlerarası Paneli (IPCC) Başkanı Rajendra Pachauri, küresel ısınmaya insanların sebep olduğuna en az yüzde 90 oranında emin olduklarını söyledi.
  • 140 özel jet
  • 1200 limuzin
  • 1500 km kablo
  • 41 bin ton karbondioksit

  • 14 yıl önce