|

Kaşıkla verip kepçeyle alıyor

Rusya'nın Kırım'ı ilhakına karşı çıkan Kırım Tatarlarının lideri Mustafa Kırımoğlu, 'yarımadanın Moskova'ya bağlanması' sonrası ilk mağduriyeti yaşayan isim oldu. Putin'in Kırım Tatarlarının durumunu iyileştirme kararının üzerinden 24 saat geçmeden Tatar lidere ülkesi Kırım'a 5 yıl boyunca giriş yasağı getirildi.

Aa
00:00 - 23/04/2014 Çarşamba
Güncelleme: 00:01 - 23/04/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Kaşıkla verip kepçeyle alıyor
Kaşıkla verip kepçeyle alıyor

Sovyetler döneminde tarihin en büyük göç dalgalarından biri ile yurtlarından çıkarılan Tatarlar, Kırım yarımadasının mart ayında yapılan referandumla Rusya'ya bağlanma kararı sonrası adeta diken üstünde. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Tatarlar dahil bölgedeki azınlıklara Sovyet diktatör Stalin döneminde yapılanların telafisi için kararname imzalamış ancak diğer taraftan da yarımadada Moskova yönetimine bağlı 5. casinoyu açmayı da kararlaştırmıştı. Tatarları zor durumda bırakan son karar ise bu kadar da olmaz dedirtti. Kırım'ın Ukrayna ile olan sınırından geçmeye hazırlandığı sırada Tatarların lideri, Kırım Tatar Milli Meclisi eski Başkanı ve Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, kendisine 5 yıl yarımadaya giriş yasağı getirildiğini öğrendi.

KİEV'E DOĞRU YOLA ÇIKTI

Kırımoğlu hakkında verilen Kırım'a girmeme kararı, Putin'in Kırım Tatarlarının durumunu iyileştirilmesine ilişkin kararnameye imza atmasından sadece bir gün sonra verildi. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Basın Sekreteri Leyla Müslimova, kararı sosyal medyada, 'Bugün (dün) sabah saatlerinde Ukrayna milletvekili, Kırım Tatarlarının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Meclis Başkan Yardımcısı Aslan Ömer Kırımlı ile birlikte Kırım'dan Kiev'e doğru yola çıktı. Kırım'la Ukrayna sınırında Kırımoğlu'na 'Rusya Federasyonu'na giriş yasağına ilişkin bildiri' sunuldu' sözleriyle duyurdu.

İŞTE 'MEDENİ' ÜLKE!

Kararda Kırımoğlu'na 19 Nisan 2019 tarihine kadar (5 yıl) Kırım'a giriş yasağı getirildiği öne sürülüyor. Kırımoğlu ise kararı, 'Bu, bizim nasıl 'medeni' bir ülke ile uğraştığımızın göstergesi' sözleriyle değerlendirdi. Tatar liderin yasağın kendisine iletildiği sırada 30 araçlık konvoyla Kırım'a gitmeye çalıştığı belirtiliyor. Öte yandan kararın Rus milislerin işi olduğu da iddia ediliyor.

Kırımoğlu'nun yanısıra Kırım Tatar Milli Meclisi'nin (KTMM) şimdiki Başkanı Rıfat Çubarov'un aracının da Bahçesaray yolunda Rus milislerce takip edilerek durdurulduği ve kimlik kontrolü yapıldığı öğrenildi.

Erdoğan uyarmıştı

Başbakan Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ukrayna'daki krizden Kırım'daki Tatar Türklerinin zarar görmemesine büyük önem verdiklerini ifade etmişti. Yakın bir tarihte gerçekleşen görüşmede, Kırım Tatar toplumu lideri Kırımoğlu'nu Ankara'da kabul ettiğine dikkati çeken Erdoğan, taraflar arasındaki diyaloğun önemine işaret etmişti.

Cumhuriyet Nişanı sahibi

Kırım'ın uluslararası hukuka aykırı bir şekilde, dünyanın gözleri önünde Rusya tarafından işgal edildiğini her platformda dile getiren Kırım Tatar Meclisi eski Başkanı ve Ukrayna Meclisi Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na geçtiğimiz günlerde Türkiye'de Cumhurbaşkanı Gül tarafından Cumhuriyet Nişanı tevcih edilmişti. Kırımoğlu, Çankaya Köşkü'ndeki törende yaptığı konuşmada, Kırım Tatar halkının bugün çok zor durumda olduğunu belirterek yarımadanın Ruslar tarafından işgal edildiğini söylemişti.

Özsavunma dağıtılsın

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Rıfat Çubarov, KTMM Divan Kurulunun, Kırım Özsavunması'nın dağıtılması çağrısını içeren bildiriyi kabul ettiğini söyledi. Çubarov, Akmescit'te yaptığı açkılamada, özsavunma mensuplarının, yanlarındaki insanlara karşı kin ve nefret duygusunu taşıyan ama bu duyguyu son günlere kadar saklamak zorunda kalan Kırım toplumu üyeleri olduğunu belirtti. Çubarov, özsavunma mensuplarının Kırım Tatarlarının lideri Abdülcemil Kırımoğlu'nun Kırım'a girişinin engellenmeye çalıştığını ve 5 yıl giriş yasağı içeren metni imzalatmaya çalıştığını söyledi.

Tatarlar Herson'da oy verecek

Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlık ilan eden ve Rusya'ya ilhak anlaşması imzalayan Kırım'da yaşayan Tatarlar, Ukrayna'daki cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanacak. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM), yarımadadaki Tatarların 25 Mayıs'ta Ukrayna'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde, nerede ve nasıl oy kullanacağı konusu değerlendirildi. Tatarların oy kullanabilmesi için Ukrayna'nın en güneyindeki Herson'da seçim bölgesi oluşturulması için Kiev yönetimine başvurulması kararlaştırıldı.

Operasyonlar yeniden başlıyor

Ukrayna'nın doğusundaki Slavyansk yakınlarında biri yerel siyasetçi iki kişinin ölü bulunması üzerine Ukrayna Devlet Başkanı Vekili Aleksandr Turçinov, Rusya yanlısı gruplara yönelik Paskalya Bayramı nedeniyle ara verilen askeri operasyonların yeniden başlatılması talimatını verdi. Turçinov, 'vahşice işkence edilerek öldürülen' Vladimir Ribak adlı siyasetçinin, kendisinin de üyesi bulunduğu Vatan Partisi'ne mensup olduğunu belirterek, 'Tüm Donetsk bölgesini rehin alan teröristler bu kez çizgiyi aştı' ifadesini kullandı.

İcraata bakacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzaladığı ve Kırım'da halkların haklarının iadesine ilişkin 'anadilde eğitim, dini özgürlükler ve gayrimenkul alımına izin veren' karar, Tatar Türklerinde heyecan oluşturmadı. Putin'in imzaladığı kararla, 1941-1944 yıllarında, 'Kırım Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nden Kırım Tatarlarının, Alman, Ermeni, Bulgar ve Yunanlıların sürgün edildiği ve bunun yasadışı olduğu kabul edildi. Kararla, yarımadanın 2020 yılına kadarki ekonomik programında, etnik grupların dini ve kültürel kalkınmasına yönelik tedbirler alınacak.

UYGULANMADI

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı, siyaset bilimcisi Nariman Celal, Putin'in imzaladığı kararın neler kazandıracağını tespit için erken olduğunu söyledi. Putin'in imzaladığı kararın, Ukrayna cumhurbaşkanlarının hakların iadesine ilişkin daha önce çıkardıkları ancak uygulanmayan kararlarla aynı olduğunu vurgulayan Celal, kararların imzalanmasının değil hayata geçirilmesinin önemine değindi.


10 yıl önce