|

Katilleri zamanla aklandı

Almanya'da sekiz Türk ve bir Yunan'ı öldüren Neo-Nazi katillerin üyesi olduğu 'Nasyonal Sosyalist Yeraltı' örgütüne yardım ve yataklık eden aşırı sağcılar zaman aşımı bahanesiyle yargı önüne çıkartılmayacak.

Aa
00:00 - 12/03/2012 Pazartesi
Güncelleme: 03:15 - 12/03/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Katilleri zamanla aklandı
Katilleri zamanla aklandı

“Dönerci cinayetleri” olarak Almanya'da kayıtlara geçen davaya darbe niteliğinde bir gelişme yaşandı. Zaman aşımından dolayı, 2000-2006 yılları arasında 8 Türk, 1 Yunan ve 1 kadın polisi öldüren “Nasyonal Sosyalist Yeraltı” (NSU) adlı aşırı sağcı terör hücresini desteklemiş olan bazı aşırı sağcıların yargı önüne çıkartılamayacağı bildirildi. Karlsruhe kentinde bulunan Federal Başsavcılığın bir sözcüsü, NSU'yu 10 yıldan daha önce desteklemiş olan bazı kişilerin zaman aşımı nedeniyle yargılanamayacağını, ancak bunun şu an cinayetlerle ilgili olarak tutuklu bulunan 5 kişi için geçerli olmadığını söyledi.

Sözcü, bir terör örgütünü destekleyenlerin 10 yıldan sonra yargı önüne çıkartılamayacağını ifade ederek, bu nedenle aşırı sağcı katillere, NSU'nun 1998 yılı başında izini kaybettirmesinde yardımcı olan bazı aşırı sağcıların yargılanamayacağını kaydetti.

ÖLMEDEN ÖNCE SOMUT PLANLAR YAPMIŞ

Bu arada Focus dergisi, intihar eden katillerden Uwe Mundlos'un, izini kaybettirmeden çok daha önce de yabancıları öldürme konusunda somut planları olmuş olduğunu yazdı.

Derginin haberine göre, aşırı sağcı Almanya'nın Milliyetçi Demokratik Partisi'nin (NPD) eski bir yöneticisi, Federal Suç Dairesi'ne (BKA) verdiği ifadesinde, 1990'lı yılların başında Mundlos ile birlikte bir saldırı düzenlemek amacıyla Jena kentindeki bir ilticacı yurdunu araştırdığını söyledi. Saldırının nasıl düzenleneceği ve sonuçta neden yapılmadığı konusunda ise bir bilgiye sahip olunmadığı kaydedildi.



12 yıl önce