|

Kiev yanıyor: 3 ölü

Ukrayna'da uzun bir aradan sonra yeniden başlayan gösterilerde kan aktı. AB yanlılarına polisin müdahalesinde 3 kişi hayatını kaybetti. İki eylemci polis tarafından vurulurken diğer eylemci stadyumun çatısından düşerek öldü. Müdahale sırasında çok sayıda kişi de ağır yaralandı.

Kiev
00:00 - 23/01/2014 Perşembe
Güncelleme: 23:14 - 22/01/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Kiev yanıyor: 3 ölü
Kiev yanıyor: 3 ölü

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de uzun bir aradan sonra yeniden başlayan Avrupa Birliği yanlısı eylemlerde bu kez kan aktı. Başkent Kiev'de gösterileri yasaklayan yasayı protesto edenlere polis dün sabah müdahale etti. Polis güçleri, Gruşevskogo caddesindeki göstericilerin kurduğu barikatları aştı. Çok sayıda ses ve gaz bombası kullanılan müdahalenin ardından, bölgeye ambulans ekiplerinin sevk edildiği bildirildi. Müdahalelerde şu ana kadar 3 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Rus basınında yer alan iddialarda ise bir protestocunun önünde gaz bombası patlaması sonucu öldüğü kaydedildi. Bazı haberlerde de iki göstericinin polis tarafından vurularak öldürüldüğü kaydedildi. Görgü tanıkları polisin göstericilere karşı gerçek mermi kullandığını öne sürdü. Hastanede basına açıklama yapan bir eylemci, ölen göstericinin boynundan ve göğsünden vurulduğunu belirtti.

KİMYASAL SIVI

Üçüncü ölüm ise Salı günü Dinamo Kiev stadyumunun çatısından düşen ve ağır yaralanan bir protestocunun tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmesiyle gerçekleşti. Kiev savcılığı üç göstericinin öldüğü bilgisini doğruladı. Bazı kaynaklara göre ise çok sayıda kişi müdahalelerde ağır yaralandı. Başbakan Mykola Azarov polisin gerçek mermi kullandığına dair suçlamaları reddederken, vurulan göstericilerden birinin güvenlik güçlerine karşı kimyasal bir sıvı ile saldırmaya çalıştığı iddia edildi. Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in diyalog çağrısı üzerine harekete geçen muhalif lider Vitali Kiliçko protestocuları yatıştırmaya çalıştı. Ancak görüşmelerden sonuç alınamadı.

ABD'den vize misillemesi

ABD Kiev Büyükelçiliği, şiddet olaylarıyla ilişkileri olduğu gerekçesi ile 'birçok Ukraynalı yetkilinin' vizelerinin iptal edildiğini açıkladı. Büyükelçilik ayrıca, olaylarının devam etmesi durumunda yeni yaptırımların gündeme gelebileceğini belirtti.

Yasaları çiğneyen bedelini ödeyecek

Ukrayna Dışişleri Bakanı Leonid Kojara, Kiev'de devam eden sokak çatışmalarıyla ilgili, yasaları çiğneyenlerin bedelini ödeyeceğini söyledi. ABD, AB ve Kanada Büyükelçileri ile dün sabah bir araya gelen Kojara, hükümetin sorunun barışçıl yolla çözülmesi için elinden gelen her şeyi yaptığını kaydetti. 'Bugün Ukrayna yasaları radikal gruplar tarafından çiğneniyor' diye konuşan Kojara, 'Yapılanlar karşılıksız kalmayacak. Yasaları çiğneyenler bedelini ödeyecek. Ülke yönetimi durumun barışçıl yolla kontrol edilmesi için elinden geleni yapmaya kararlıdır' dedi.

AB: Şiddet dursun

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da, şiddet olaylarının bir an önce durdurulması için Kiev yönetimine çağrıda bulundu.

Rusya: Sorumlu AB ve ABD

Moskova yönetimi AB ve ABD'nin muhaliflere verdiği desteği eleştirdi.


10 yıl önce