|

Kırgızistan'da 'Yıkılmaz Kardeşlik' tatbikatı

Rusya'nın öncülüğünde kurulan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te "Yıkılmaz Kardeşlik-2014" adı altında askeri eğitim tatbikatı başladı.

Aa
00:00 - 24/07/2014 Perşembe
Güncelleme: 15:01 - 24/07/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Kırgızistan'da 'Yıkılmaz Kardeşlik' tatbikatı
Kırgızistan'da 'Yıkılmaz Kardeşlik' tatbikatı
'Yıkılmaz Kardeşlik'

Kırgızistan Genelkurmay Başkanı Asanbek Alımkojoyev, düzenlediği basın toplantıda, başkent Bişkek'teki farklı askeri kışlalarda yapılacak "Yıkılmaz kardeşlik-2014" askeri eğitim tatbikatı ile Kodllektif Güvenlik Anlaşma Örgütüne mensup barış güçleri arasında etkileşim ve işbirliğini, her düzeydeki komutanların birliklerini barış amaçlı operasyonlarda imkan ve yönetim tecrübesini ve ortak kuvvetlerinde personel eğitimini artırmayı hedeflediklerini belirtti.

Tatbikatın üç etapta yapılacağını anlatan Alımkojoyev, silahlı kuvvetlerin yüksek düzeyde harbe hazırlık ve ortak hareket etme kabiliyetinin ölçülmesinin ardından eğitim merkezlerinde, önemli kamu tesislerinin güvenliği ve sahra hastanesi test edilecek ve kuvvetlerin binaların etrafındaki hareket alanı, devriye, kontrol noktalarında işlevi ve rehinelerin kurtarma eylemleri gözden geçirileceğini ifade etti.

Ağır koşullarda savaşmayı öğrenecekler

Anlaşma Örgütüne üye ülkelerde barışın korunması amacıyla eğitimin deneneceği silahlı kuvvetlerin, dağcılık ekipmanları kullanarak ağır koşullarda dağlık arazide yasadışı silahlı grupları engelleme, sıkıştırma ve imha edilmesi ile kamu tesislerin korunması ve toplumsal olaylara müdahalesi pratikte gösterileceğini söyleyen Alımkojoyev, tatbikatın isyanı bastırma, insani yardım konvoyunu korumak ve konvoya olası silahlı saldırıya karşılık verme operasyonu ile sona ereceğini kaydetti.

Afganistan'daki durumu değerlendiren ve koalisyon güçlerinin Afganistan'dan çekilmeye devam etmesinin ardından bölgenin güvenliğinin tehdit altında kalabileceği olasılıklarını gözardı etmediklerine dikkat çeken Alımkojoyev, "Afganistan'da iktidar mücadelesi devam ediyor. Devlet Başkanlığı seçimleri başarısızlıkla sonuçlandı. Taraflar şimdi, kimin ülkeyi yöneteceğini tartışıyor. Durum gergin. Koaliyon güçlerinin tamamen çekilmesinin ardından Taliban baş kaldıracak. Sovyetler Birliği'nin Afganistan'dan çekilmesinin ardından aynısı yaşandı. Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün güney sınırlarında gerginlikler yaşanabilir" dedi.

'Kırgızistan da savaşların yeni formatına hazır olmalı'

Alımkojoyev, Kırgızistan'ın da savaşların yeni formatına hazır olması gerektiğini belirterek, "Dünyada artık savaş formatı da değişti. Artık savaşlarda daha çok siviller vuruluyor ve kullanılıyor. Askerler ölmüyor. Cephe yok. Taraflar görünmüyor. Önce patlama oluyor sonra ağır silahlar kullanılıyor. Bunu Suriye, Afganistan, Irak ve Ukrayna'da görmek mümkün. İkinci Dünya Savaşı'ndaki klasik cephe savaşı artık olmayacak" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in bu yılın başında kurduğu genelkurmay başkanlığının yönetiminde bugün başlayan ve 1 Ağustos'ta sona erecek tatbikata Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü üye ülke Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Ermenistan'dan askerlerin katıldığı bildirildi.

10 yıl önce