|

Kooperatif boykot

İngiltere'nin gıda perakendeciliğindeki dev şirketlerinden The Co-operative Group, işgal altındaki Batı Şeria'dan ürün ihraç eden İsrail firmalarını boykot kararı aldı. Firma yetkilileri İsrail'in yaptıklarına "suç ortağı" olmayacaklarını vurgularken, karar Filistinliler tarafından memnuniyetle karşılandı

Dış Haberler
00:00 - 30/04/2012 Pazartesi
Güncelleme: 02:04 - 30/04/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Kooperatif boykot
Kooperatif boykot

İngiltere'nin gıda perakendeciliğinde güçlü firmalarından "The Co-operative Group", İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'da ürettiği ürünlere boykot kararı aldı. İngiliz ve İsrail basınında geniş yer alan habere göre, alanında ülkenin 5. büyük firması olan şirket, Batı Şeria'daki yasadışı Yahudi yerleşimlerini protesto ederek, bu bölgede faaliyet gösteren şirketlerle yapılan anlaşmaları durdurdu. The Co-operative Group bu kararıyla birlikte, Yahudi yerleşimlerinden ihracata son veren Avrupa'nın en büyük süpermarket grubu oldu.

MADDİ ZARAR KATLANACAK

Söz konusu karar, Batı Şeria'da üretim yapan İsrailli 4 büyük firmayı vuracak ve yalnızca sözleşmelerin feshedilmesinden en az 350 bin sterlinlik bir zarar ortaya çıkacak. The Co-operative Group'un kararı, ilk olarak İsrail'in tarım ihracatındaki en büyük firmalarından Agrexco, Arava Export Growers, Adafresh ve Mehadrin'i etkileyecek. Ortaya çıkan politikadan başka şirketlerin de etkilenmesi bekleniyor.

'SUÇ ORTAĞI OLMAYIZ'

Firma üyesi ve İsrail'i Boykot Ağı'nın (BIN) tarım ticareti kampanyasının koordinatörü Hilary Smith, gıda devinin böyle bir karar almasının arkasındaki gerekçeyi şöyle açıkladı: "Co-op, Filistinlilerin haklarını ellerinden alan İsrail'le işbirliği içinde olamayız. Diğer perakendecileri de benzer bir karar almaya davet ediyoruz." Filistinli yetkililer de, "Mehadrin gibi İsrailli gıda ihracat firmaları, işgal edilen ve suları çalınan Filistin topraklarıdan fayda sağlıyor. Bu tür firmalarla ticaret yapmak, İsrail'in Filistin'e yönelik ırkçı politikasını da desteklemek anlamına geliyor. Bu nedenle The Co-operative Group'un kararını memnuniyetle karşılıyoruz. İsrail'i boykot etme, tecrit etme ve yaptırımlar uygulama, Filistinlilerin haklarını destekleyecektir" diye konuştu.


12 yıl önce