|

Kosova e Pavarur

Kosova, yaklaşık 40 yıldır verdiği bağımsızlık mücadelesini kazandı. Ülke dün Sırbistan'dan ayrılarak bağımsızlığını resmen ilan etti. Kosova halkı bu tarihi anı büyük sevinç gösterileri ile kutlamaya devam ediyor

Priştine
00:00 - 18/02/2008 Monday
Güncelleme: 00:40 - 18/02/2008 Monday
Yeni Şafak
Kosova e Pavarur
Kosova e Pavarur

Kosova dün bağımsızlığını ilan ederek 49. Avrupa ülkesi oldu. Başbakan Haşim Taçi, bölgenin Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan ettiği özel oturum için parlamentoyu öğlen saatlerinde olağanüstü topladı. Bağımsızlık, Türkiye saatiyle 16.30'da ilan edildi. Taçi, Bağımsızlık Bildirgesi'nin okunmasının ardından, “Kosova bugünden itibaren gururlu, bağımsız ve özgür olacak” dedi. Kosova'nın bir daha Belgrad tarafından yönetilmeyeceğini söyleyen Taçi, “yeni ülkenin, demokratik ve çok etnili bir ülke olacağını” kaydetti. Yüzde 90'ını Arnavut kökenlilerin oluşturduğu 2 milyon nüfuslu küçük ülkede Sırplar, parlamentoda sadece 10 milletvekiliyle temsil edilecek.

SIRPLAR AYAKTA

Kararın ilan edilmesinin ardından, Kosovalı Arnavutlara karşı 1998-1999'daki savaşa katılan eski Sırp askerleri, protesto amacıyla ünüformalarıyla Kosova'ya girmek istedi ancak Kosova güvenlik güçleri tarafından durduruldu. Sırbistan'ın Başbakanı Voyislav Koştuniça da, Kosova yöneticilerini “terörist” olarak tanımlayarak, Sırp yönetiminin, bu bağımsızlığı “iptal edeceğini” söylemişti.

İLK PROVOKASYON

Bu arada Sırpların ağırlıklı olarak yaşadığı Kosovska Mitrovica kentinde BM'ye ait bir mahkeme binası yakınlarında bir patlama meydana geldi. Patlama nedeniyle ölen ya da yaralanan olmadığı açıklandı. Olayla ilgili soruşturma başlatılırken BM binasına AB'nin Kosova'ya göndereceği misyonun mensuplarının yerleştirileceği kaydedildi.

10 BİN KİŞİ GÖÇ YOLUNDA ÖLDÜ

Sırplar ve Arnavutlar arasında bölgenin denetimi için yaşanan rekabet, Yugoslav Devlet Başkanı Tito'nun 1980 yılında ölümünün ardından başladı. Sırp güçleri bu sırada Arnavutlara karşı etnik temizlik kampanyasına girişti. 1990'lı yıllarda Kosova Kurtuluş Ordusu kuruldu. Yüz binlerce mülteci, Arnavutluk, Makedonya ve Karadağ'a kaçtı. 10 bin kişi öldü. 1999'da NATO'nun düzenlediği hava harekatlarından bu yana bölge BM ve NATO kontrolünde bulunuyordu.

Bu arada Türk Dışişleri'nde Kosova'nın bağımsızlığının tanınmasına yönelik çalışmalar sürdüğü belirtildi. Dışişleri'nden yapılan ilk açıklamada Kosova'nın kararına saygı duyulduğu ve hayırlı olmasının temenni edildiği ifade edildi.


Adım adım bağımsızlık
  • 1968 - Bölge, Yugoslavya Federasyonu'nun eyaletlerden biriyken Kosovalı Arnavutlar, ilk kez bağımsızlık yanlısı gösteriler yaptı.
  • 1996- Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) ortaya çıktı.
  • 1998- UÇK, Kosova'nın yüzde 40'ında denetimi ele geçirdi.
  • 1998- Sırp polisinin Mart ve Nisan aylarında Kosovalı Arnavutlara yönelik operasyonlarında onlarca kişi öldü.
  • 1999- NATO, Yugoslavya'ya karşı 78 gün sürecek hava saldırılarına başladı.
  • 1999- 10 Haziran'da Yugoslavya lideri Miloşeviç, bölgenin BM ve NATO misyonu tarafından yönetilmesini kabul etti.
  • 2002- Kosova, parlamentosunu seçti.
  • 2003- Sırplar ve Kosovalı Arnavutlar 1999 yılından bu yana ilk kez doğrudan görüşmelere başladı.
  • 2006- Kosova'nın statüsüyle ilgili BM görüşmeleri başladı.
  • 2007- BM, Kosova'ya bağımsızlık verilmesini öngören planı açıkladı.
  • 2007- ABD Başkanı George Bush, Temmuz ayında yıl sonuna kadar bağımsızlığın ilan edilmesi çağrısında bulundu.
  • 17 Şubat 2008- Kosova Başbakanı Haşim Taçi, bağımsızlığı ilan etti.

    51 ülkeden ilk tanıyan Arnavutluk olacak

    Kosova'yı tanımaya hazır olduğunu ilan eden devlet sayısı 51 olarak açıklanırken bunlardan ilk tanıyan Arnavutluk olacak. Arnavutluk'ta bütün şehirlerin yolları ve ev balkonları Arnavut bayraklarıyla süslenirken Arnavutların Kosova sokaklarındaki duvarlardan bağımsızlıkları için teşekkür ettiği ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor. Kosova'da yerel medya tarafından liste halinde yayınlanan, bağımsızlığı tanıyacak ülkeler arasında Türkiye, ABD, Yunanistan ve İsrail gibi ülkeler yer alıyor. AB'nin 27 üyesinden 24'ünün yer aldığı listede, Rum Kesimi'nin Kosova'nın bağımsızlığına tüm gücü ile karşı çıkmasına rağmen, Yunanistan'ın ismine de yer veriliyor. Rum Kesimi ile birlikte listede olmayan diğer iki AB devletinin İspanya ve Romanya olduğu belirlendi. Sırpların eskiden beri en sıkı müttefiki olan Rusya da Kosova'nın bağımsızlığına kesinlikle karşı çıkıyor.


    Güvenlik, 120 gün AB polisinde olacak

    İngiliz ordusunun, elindeki son 1000 askeri de gelecek günlerde Kosova'ya göndermeye hazırlandığı duyuruldu. Öte yandan Avrupa Birliği (AB) Kosova'ya bağımsızlığının ilanı öncesi 2 bin kişilik bir polis birimini göndermeyi kararlaştırdı. Bağımsızlık ilanının ardından, 120 gün sürecek bir 'bağımsızlığa geçiş' süreci başlayacak. Bu dönemde AB'nin oluşturacağı bir çalışma grubu, Kosova'nın kontrolünü devralacak ve güvenlik, hukuk gibi konularda Kosova'ya yardımcı olacak.


    Yeni bayrak etnik gruplara eşitlikçi

    Kutlama hazırlıkları çerçevesinde bütün sokaklar, binalar ve araçlar Arnavutluk bayrakları ve 'hoşgeldin bağımsızlık' yazılarıyla donatıldı. Priştine'de 1,5 tonluk dev bağımsızlık pastası kesildi. Güney Afrika'ya sürgüne gönderilen Arnavutluk Kralı Zoğu'nun torunu da Kosova'nın bağımsızlığı için Priştine'de bulundu. Bu arada, ülkenin yeni bayrağı da değişiyor. Önümüzdeki günlerde parlamentoda oylanması beklenen yeni bayrağın rengi mavi ve Kosova haritasının üzerinde dizilen 6 yıldızdan oluşuyor.



  • 16 years ago